Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1989 ο Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή για την εισβολή του αμερικανικού στρατού στον Παναμά, με σκοπό τη σύλληψη του δικτάτορα και την “αποκατάσταση της δημοκρατίας”. Ο 55χρονος τότε δικτάτορας, Μανουέλ Νοριέγκα, κατέφυγε στη διπλωματική αποστολή του Βατικανού.
Η επέμβαση των Αμερικανών έγινε μετά από διάγγελμα του Μπους, στο οποίο ανέφερε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν να προστατευθούν οι 33.000 αμερικανοί πολίτες που ζούσαν στον Παναμά. Οι Αμερικανοί κατηγόρησαν τον Νοριέγκα και για διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, πλησίαζε η 31η Δεκεμβρίου, η ημέρα δηλαδή κατά την οποία η διοίκηση της Διώρυγας του Παναμά θα περνούσε στην κυβέρνηση της χώρας, με βάση τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 1977 ο τότε ηγέτης της Ομάρ Τορίχος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. Άρα ο Μπους είχε έναν “καλό λόγο” να εισβάλλει στον Παναμά και να συλλάβει τον πρώην σύμμαχό του, Νοριέγκα, αφού δεν είχε καταφέρει να τον ανατρέψει με διαφορετικό τρόπο.
Στις 20 Δεκεμβρίου, 27 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Παναμά και αναζητούσαν τον Νοριέγκα από σπίτι σε σπίτι.
Συνάντησαν όμως την αντίσταση του στρατού. Ακολούθησαν μάχες όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο Νοριέγκα, ο οποίος είχε διατελέσει πληροφοριοδότης της CIA, γνώριζε ότι αν έπεφτε στα χέρια των Αμερικανών, θα δικαζόταν.
Στις 3 τα ξημερώματα έφτασε στην πρεσβεία του Βατικανού ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να φύγει από τη χώρα της Νότιας Αμερικής, υπό την προστασία πάντα του Βατικανού.
Επί δέκα μέρες ο Νοριέγκα βρισκόταν στο δωμάτιό του διαβάζοντας την Αγία Γραφή και υπολογίζοντας ότι το Βατικανό θα είχε βρει έναν διπλωματικό μηχανισμό διαφυγής.
Οι Αμερικανοί ήξεραν πού κρυβόταν, αλλά φυσικά δεν μπορούσαν να εισβάλλουν.
Ο Νοριέγκα απείλησε τον παπικό πρεσβευτή με τη λέξη “εχθροπραξία” αν δεν του χορηγούσε άσυλο.
Δυστυχώς για τον δικτάτορα, οι ψυχολόγοι των αμερικανών κομάντο χρησιμοποίησαν έναν ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτόγνωρο τρόπο για να οδηγήσουν τον Νοριέγκα έξω από την πρεσβεία και να τον συλλάβουν.
Περικύκλωσαν το κτίριο της πρεσβείας με μεγάφωνα συνδεδεμένα με στερεοφωνικό.
Πάτησαν το play, έβαλαν τέρμα τον ήχο και από τα μεγάφωνα άρχισαν να ακούγονται τραγούδια όπως το “Panama” των Van Halen, το “Welcome to the Jungle” των Guns N’ Roses, το «Ι Fought the Law» των Clash, το “You Shook Me All Night Long” των AC/DC και άλλα τραγούδια “σκληρού ροκ”.
Επι τρία μερόνυχτα τα τραγούδια δεν σταμάτησαν να ακούγονται σε απίστευτη ένταση από τα μεγάφωνα.
Οι καθολικοί ιερείς, και μάλλον ούτε ο Νοριέγκα, άντεξαν το μουσικό βασανιστήριο.
Στις 3 Ιανουαρίου του 1990 ο Μανουέλ Νοριέγκα παραδόθηκε στον Αμερικανικό Στρατό.
Διαβάστε: Αυτά είναι τα πέντε πιο δημοφιλή τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, ανακρίσεις και βασανιστήρια. Κομμάτια του Βάγκνερ, των Clash, των Metallica, ακόμα και της Britney Spears
Διαβάστε: Το «σκυλί του πολέμου». Η θρυλική μηχανή της BMW με το καλάθι που αντέγραψαν σοβιετικοί και αμερικανοί. Μετέφερε 450 κιλά και «κόλλησε» μόνο στο παγωμένο Στάλινγκραντ. Γιατί σταμάτησε η παραγωγή της…
Ειδήσεις σήμερα:
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα με αθόρυβα πυροτεχνήματα. Το πρόγραμμα αναλυτικά
- Βρέθηκε αγοραστής για τη διάσημη έπαυλη από την ταινία «Μόνος στο Σπίτι» προς 5.25 εκατ. δολάρια
- Moo Deng. Ο μίνι ιπποπόταμος που κατέκτησε τις καρδιές του κόσμου σε όλο τον πλανήτη το 2024. Η ιστορία του
- Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο ηγέτης της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας SUZUKI, Οσάμου Σουζούκι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ