Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πολλές αφρικανικές χώρες κυβερνήθηκαν από άτεγκτους και αλλοπρόσαλλους δικτάτορες. Ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ο Αμίν Νταντά της Ουγκάντα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο αδίστακτους.
Υπήρξε, όμως, και ένας ισάξιός τους: ο Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα της Ισημερινής Γουινέας.
Τον Οκτώβριο του 1968, η Ισημερινή Γουινέα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Μετά από εκλογές, ο Νγκέμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
Πολέμιος των διανοουμένων, του κλήρου και της εκπαίδευσης
Ο Νγκέμα εγκαθίδρυσε μονοκομματικό καθεστώς και εδραίωσε την εξουσία του μέσα από μια ακραία λατρεία προσωπικότητας.
Ανακήρυξε τον εαυτό του όχι μόνο ισόβιο πρόεδρο το 1972, αλλά και “Μέγα Διδάσκαλο της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού”.
Μάλιστα, απαγόρευσε δια ροπάλου τη χρήση της λέξης “διανοούμενος”. Σκότωσε και εξόρισε σχεδόν όλους τους μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα του και απαγόρευσε την ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρώντας την ως “ανατρεπτική”. Καταδίωξε και τους ιερείς, τους οποίους θεωρούσε υποκινητές εξεγέρσεων εναντίον του.
Καταλήστευσε και ερήμωσε την ίδια του τη χώρα
Με διάταγμα του Νγκέμα, οποιαδήποτε απειλή εναντίον του, θεωρείτο έγκλημα και η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Η ποινή για εξύβριση συνεπαγόταν 30 χρόνια φυλάκιση. Ο Αφρικανός δικτάτορας δεν κυνήγησε μόνο τους “αντιφρονούντες”, αλλά και τις οικογένειές τους.
Η στυγνή δικτατορία του Νγκέμα οδήγησε την Ισημερινή Γουινέα σε ερήμωση και οικονομική καταστροφή. Σκότωσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και, στη συνέχεια, μετέφερε όλα τα χρήματα του κράτους στο εξοχικό του.
Σύστημα λογοδοσίας για τα κρατικά κονδύλια δεν υπήρχε, οπότε ο Αφρικανός δικτάτορας ξόδεψε αφειδώς δημόσιο χρήμα για τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους συμμάχους του.
Υπολογίζεται ότι το 1/3 του πληθυσμού της Ισημερινής Γουινέας εξοντώθηκε και εξορίστηκε. Όσοι πρόλαβαν έφυγαν, καθώς ο Νγκέμα είχε διατάξει να καταστραφούν όλα τα σκάφη στη χώρα.
Ήδη πριν αναλάβει την εξουσία, ο δικτάτορας της Ισημερινής Γουινέας έπασχε από σοβαρή ψυχική διαταραχή. Αρεσκόταν να πίνει μπχανγκ, ένα ποτό φτιαγμένο από φύλλα κάνναβης και ιμπόγκα, μια ρίζα με παραισθησιογόνες ιδιότητες.
Η ανατροπή, η δίκη και το τέλος του παρανοϊκού δικτάτορα
Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Νγκέμα είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν τρελός. Η παράνοια του Νγκέμα ξεπέρασε κάθε όριο, όταν δολοφόνησε ένα μέλος της οικογένειάς του.
Η αποκαθήλωση του Νγκέμα ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 1979. Ο ανιψιός του και Aναπληρωτής Yπουργός Άμυνας, Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του.
Ο Νγκέμα ήταν για μέρες κρυμμένος. Τελικά, στις 18 Αυγούστου, εντοπίστηκε κρυμμένος σε ένα δάσος και συνελήφθη. Φυλακίστηκε και, στις 24 Σεπτεμβρίου οδηγήθηκε ενώπιον στρατοδικείου.
Οι κατηγορίες προς το πρόσωπό του ήταν οι εξής: γενοκτονία, μαζικές δολοφονίες, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, προδοσία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1979, ο Νγκέμα καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο ανιψιός του, Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο, ο οποίος δεν αποδείχθηκε περισσότερο δημοκρατικός.
Κυβερνά την αφρικανική χώρα μέχρι σήμερα (2022), με τη διαφθορά να “βασιλεύει” και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχίζονται.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ