12 Ιουνίου 2012. Τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες προστίθενται στη λίστα των θυμάτων της Χρυσής Αυγής.
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, είκοσι άτομα επιβαίνοντα σε μηχανάκια, έσπασαν τα παράθυρα της οικίας των αλιεργατών στο Ικόνιο Περάματος, πέταξαν καπνογόνα και κρατώντας ρόπαλα και σιδερένιους λοστούς τους επιτέθηκαν.
Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι γλίτωσαν. Ο τέταρτος κοιμόταν στην ταράτσα. Δεν πρόλαβε να ξεφύγει της αιφνιδιαστικής επίθεσης και κατά συνέπεια ούτε των βαρύτατων τραυματισμών. Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, 28 ετών.
20 Απριλίου 2015 ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Σύνολο κατηγορουμένων, 68. Μέλη, στελέχη και ο αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος κάθονται στο εδώλιο, για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.
Μετά από 5 χρόνια και 6 μήνες, η πολύκροτη δίκη ολοκληρώνεται. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται η τελική απόφαση της δικαστικής έδρας, την οποία καλούνται να λάβουν οι τρεις τακτικοί δικαστές της σύνθεσης. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.
Ο δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στη “Μηχανή του Χρόνου”:
(στο τέλος θα βρείτε πίνακες και διαγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του κατηγορητηρίου)
ΜτΧ: Τι διακυβεύεται από την αναμενόμενη τελική απόφαση της δίκης;
Κώστας Παπαδάκης: Το σημαντικότερο ζήτημα που περιμένουμε από την απόφαση είναι εάν θα δεχτεί το δικαστήριο ότι η ΧΑ αποτελεί εγκληματική οργάνωση, διότι αυτό είναι το κύριο θέμα της δίκης. Έχουν αναδειχθεί δύο νομικές γραμμές, τις οποίες αντιπαλεύουμε στη δίκη από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος.
Η μία είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι τα διάφορα εγκληματικά περιστατικά που συνεξετάστηκαν αποτελούν τυχαία, μεμονωμένα και ασύνδετα συμβάντα, τα οποία δεν έχουν εκπορευτεί από την ΧΑ και συνεπώς δεν έχει καμία ευθύνη η ίδια η οργάνωση. Αυτό το υποστηρίζουν οι ίδιοι οι συνήγοροί τους και η εισαγγελέας της έδρας.
Και η δεύτερη γραμμή είναι ότι όλες αυτές οι πράξεις που συνεκδικάζονται, όλες όσες διερευνήθηκαν και πάρα πολλές άλλες ακόμα, ήδη από το 1992, εκατοντάδες εγκληματικές πράξεις, αποτελούν ενέργειες που έχουν τελεστεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και προς υλοποίηση των σκοπών της. Αυτό υποστηρίζει η Πολιτική Αγωγή, αυτό τεκμηριώνεται από το αποδεικτικό υλικό.
Συνεπώς, είναι τεράστιο αυτό που διακυβεύεται από την τελική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση οι ευθύνες θα περιοριστούν στα εκτελεστικά όργανα, όπως θα συνέβαινε αν οι δίκες διεξάγονταν μεμονωμένα. Στη δεύτερη περίπτωση, θα κατανεμηθούν ανάλογα σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας της ηγεσίας και θα κοπεί “η κεφαλή της λερναίας ύδρας“.
ΜτΧ: Η εισαγγελική πρόταση υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Είναι δεσμευτική η συγκεκριμένη τοποθέτηση της εισαγγελέα για την τελική απόφαση;
Κώστας Παπαδάκης: Η εισαγγελική πρόταση ήταν μία πρόκληση. Όμως, νομίζω, πως έχει ανασκευαστεί πλήρως από τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής. Η συγκεκριμένη πρόταση παραβλέπει το αποδεικτικό υλικό και κάνει τεράστια νομικά λάθη. Παραδείγματος χάριν, θεωρεί ότι οι δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, επειδή τον χτύπησαν μερικές φορές και δεν τον χτύπησαν περισσότερες, που σημαίνει ότι δεν είχαν δόλο τη στιγμή που χτυπούσαν. Λάθος.
Η εισαγγελέας θεωρεί ότι η δολοφονία του Π.Φύσσα δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά ότι ο Ρουπακιάς το έκανε “για να ανέβει στα μάτια των συναγωνιστών του“. Μα τι είδους οργάνωση ήταν αυτή η Χρυσή Αυγή που για να ανέβει κανείς στα μάτια των μελών της, έπρεπε να σκοτώνει; Αυτό και μόνο δεν είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση του εγκληματικού της χαρακτήρα;
Διαβάστε ακόμα: «Αίμα,Τιμή…». Πώς δημιουργήθηκε το σύνθημα της χιτλερικής νεολαίας, που σε όλη την Ευρώπη δηλώνει τον νεοναζισμό
Και από κει και πέρα πάρα πολλά νομικά λάθη και άλματα που έχουν αναλυθεί αρκούντως. Συν την προσωπική μου κριτική, ότι η Εισαγγελέας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη σε όλη τη διάρκεια της δίκης, δεν συνεισέφερε αποδεικτικό υλικό, μάρτυρες, δεν έδωσε νομικές μάχες για να στηρίξει το κατηγορητήριο, ενώ αντίθετα σε άλλη δίκη που έτυχε να είναι στην έδρα, ήταν υπερδραστήρια, παραγωγική και πάρα πολύ αυστηρή, ενώ υπάρχουν στοιχεία (εννοεί τη δίκη Θεοφίλου).
Είναι μία πρόκληση. Αλλά πέρα από την θεσμική της βαρύτητα και τις εντυπώσεις που δημιούργησε, η πρότασή της δεν είναι δεσμευτική απέναντι στο δικαστήριο. Πιστεύω ότι έχει κονιορτοποιηθεί από τις αγορεύσεις που ακολούθησαν.
ΜτΧ: Μία ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή πιστεύετε θα έχει και διεθνή αντίκτυπο;
Κώστας Παπαδάκης: Είναι γνωστό ότι η δίκη αυτή ενδιαφέρει τον αντιφασιστικό κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Αυτό έχει εκφραστεί επανειλημμένως από τις επισκέψεις, τις αποστολές δημοσιογράφων, τις συνεντεύξεις που μας ζητούσαν. Και είναι εύλογο, διότι εκεί που σε άλλες χώρες η ύπαρξη ναζιστικών κομμάτων και συμβόλων απαγορεύεται και τιμωρείται, εδώ, και μάλιστα σε μία χώρα που έχει δώσει αγώνα για την δημοκρατία και τα δικαιώματα, υπάρχει ο κίνδυνος να νομιμοποιηθεί με μια δικαστική απόφαση η ναζιστική εγκληματική βία και να δοθεί ένα τεράστιο μήνυμα ατιμωρησίας.
Είναι μία από τις πρώτες δίκες ναζιστικής οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Νυρεμβέργη.
Από την άλλη, παρακολουθήσαμε μία από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες αναβίωσης του ναζισμού μετά την κατάρρευσή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι, λοιπόν, φυσικό να υπάρχει ανησυχία από την παγκόσμια κοινότητα. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Τετάρτη το πρωί έξω από το δικαστήριο. Πιστεύω ότι το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα έχει σταθεί στο ύψος του, έχει αναδείξει ακόμα και με διεθνιστικό τρόπο τα ζητήματα συμπαράστασης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και έχει σταθεί έγκαιρα απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, δίνοντας μάχες στους κοινωνικούς χώρους. Και είμαι αισιόδοξος ότι η απόφαση θα είναι αυτή που πρέπει.
ΜτΧ: Μία σύντομη αποτίμηση αυτών των 5 χρόνων της δίκης;
Κώστας Παπαδάκης: Η δίκη δεν αποτελεί ένα κινηματογραφικό γεγονός στο οποίο θα μπορούσα να απομονώσω στιγμές. Είναι μια διαρκής προσπάθεια και ο απολογισμός της αναμετριέται με πιο συνολικές εικόνες. Ωστόσο για την οικονομία της συζήτησης θα ξεχώριζα πέντε ζητήματα.
- Η Πολιτική Αγωγή κατάφερε να πετύχει τη συνεκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων και να δημιουργήσει μια δίκη, όχι μόνο με τα εκτελεστικά όργανα, αλλά και με ολόκληρη την ηγεσία.
- Έδωσε τη μάχη και κατάφερε να έχει δικαίωμα να παρίσταται και να έχει λόγο εφ’ όλης της ύλης για την εγκληματική οργάνωση και όχι μόνο για τις επιμέρους ενέργειες.
- Πάλεψε ενάντια στην περιθωριοποίηση της δίκης στον Κορυδαλλό και για την επιτάχυνση της μεταφοράς της στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σήμαινε και την απαλλαγή των δικαστών από άλλες υποχρεώσεις για να διεξάγεται γρήγορα.
- Εξίσου σημαντική ήταν η μάχη της δημοσιότητας. Δεν περιοριστήκαμε στους 4 τοίχους του δικαστηρίου, αλλά ήμασταν χέρι χέρι με το αντιφασιστικό κίνημα, σε καθημερινές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, ενημερωτικές συζητήσεις και άλλα σχετικά. Διότι εμείς είμαστε η φωνή αυτού του κινήματος στο δικαστήριο. Πετύχαμε, έστω και αργά, να στρέψουμε τα φώτα της δημοσιότητας στη δίκη τα δύο τελευταία χρόνια.
- Τέλος μετράμε στις επιτυχίες μας το γεγονός ότι ήδη κατά τη διάρκεια της δίκης, η Χρυσή Αυγή και απομονώθηκε πολιτικά από τον κόσμο και εκπαραθυρώθηκε από τη Βουλή, περιοριζόμενη στο 1/3 της εκλογικής δύναμης που είχε πριν αρχίσει η δίκη. Τα Τάγματα Εφόδου ελαχιστοποίησαν τις δράσεις τους και η ναζιστική οργάνωση διασπάται καθώς “τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι, το οποίο βουλιάζει“.
Όλα αυτά, θεωρώ ότι πρέπει να επισφραγιστούν με την δικαίωση των θυμάτων και την τιμωρία των ενόχων. Με πρωταρχικό ζήτημα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
ΜτΧ: Η αποχώρηση πρώην βουλευτών και άλλων μελών από τη Χρυσή Αυγή μπορεί να θεωρηθεί ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους; Θα παίξει ρόλο στην απόφαση;
Κώστας Παπαδάκης: Όχι. Πρώτον, διότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Ηλίας Κασιδιάρης και όλοι οι άλλοι διαδραματίζονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο από το 2008 μέχρι και το 2013. Δεν αναιρούνται αναδρομικά επειδή παραδείγματος χάριν ο Κασιδιάρης είχε μια πολιτική επιλογή επτά χρόνια αργότερα ή ο Λαγός 6 χρόνια μετά. Ας μην τους χαρίζουμε πράγματα που δεν δικαιούνται. Διότι ειλικρινή μεταμέλεια -που αυτό πράγματι θα ήταν ένα κριτήριο για το δικαστήριο- δεν έχει εκδηλώσει κανένας. Από την πλευρά των κατηγορουμένων δεν έχει ασκηθεί καμία αποδοκιμασία και αυτοκριτική. Απλώς προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω και να παραστήσουν ότι δεν ήξεραν.
Ποιοι δεν ήξεραν; Ο Λαγός που ήταν ο επικεφαλής του Πατέλη (του τάγματος φόδου στη Νίκαια) και του Πανταζή (του τάγματος εφόδου του Περάματος), για τον οποίον υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ήξερε για τις συγκεκριμένες ενέργειες; Ή ο Κασιδιάρης που ήταν ο εκπαιδευτής στα όπλα της Χρυσής Αυγής; Ο αρχηγός των ταγμάτων εφόδου που έδινε τα παραγγέλματα στον στρατό που επέλαυνε καθημερινά, αυτός που ήταν το πρωτοπαλίκαρο από το 2008 τουλάχιστον σε όλες τις συγκρούσεις της Χρυσής Αυγής, με τους αντιεξουσιαστές, τους αριστερούς, τους μετανάστες και τόσους άλλους ακόμα;
Αυτά δεν πείθουν κανέναν. Μπορεί να εκπροσωπούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ο Κασιδιάρης αποχώρησε γιατί δεν έγινε αρχηγός. Αν ο Μιχαλολιάκος του παρέδιδε το δαχτυλίδι, θα ήταν στη Χρυσή Αυγή ακόμα. Συνεπώς, δεν πρόκειται να ασκήσουν καμία σοβαρή επιρροή στην απόφαση που θα βγει αύριο.
ΜτΧ: Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της εκδίκασης;
Κώστας Παπαδάκης: Είναι προφανές ότι αν η απόφαση είναι αθωωτική, εκπέμπεται άμεσα ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ανοχής προς όλες τις μιμήσεις των επίδοξων υμνητών της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο προς την ίδια. Εάν αντίθετα έχουμε μια καταδικαστική απόφαση, σημαίνει ότι επισφραγίζεται η επιτυχία όλων μας να θέσουμε τέρμα στη νομιμότητα της παρακρατικής και εγκληματικής ναζιστικής βίας.
Ποτέ δεν είχαμε την αυταπάτη ότι με μια δικαστική απόφαση θα λυθεί το θέμα του φασισμού. Ο φασισμός είναι πολιτικό φαινόμενο, η πολιτική του ρατσισμού και του φασισμού δεν έχει ως αποκλειστική στέγη τη Χρυσή Αυγή, υπάρχουν πολλοί επίδοξοι μιμητές.
Την δίκη και το αποτέλεσμά της δεν είναι ανάγκη ούτε να το υπερτιμάμε ούτε να το υποτιμάμε. Η υπερτίμηση είναι να πεις ότι με μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση “ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό“. Υποτίμηση είναι να πεις “και να καταδικαστούν δεν έγινε τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς κάποιοι άλλοι θα υπάρξουν“.
Η καταδίκη είναι ένας παράγοντας όχι ικανός αλλά αναγκαίος. Έχοντας αυτό το μέτρο, δεν κινδυνεύουμε να έχουμε την οποιαδήποτε αυταπάτη.
Για να δείτε την πρόταση της εισαγγελέως για κάθε υπόθεση και κατηγορούμενο πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους.
Τα διαγράμματα είναι του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη:
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ
ΠΑΜΕ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΜΕ
ΦΥΣΣΑΣ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ
ΕΝΤΑΞΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ
Ρεπορτάζ: Μαριλένα Κουντούρη
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η δολοφονική επίθεση από ακροδεξιούς, εναντίον του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή. Ο αστυφύλακας που «είδε αλλά δεν μίλησε». Ο καταδικασμένος «Περίανδρος», παραδόθηκε 7 χρόνια μετά
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ