9 Ιουλίου 1993. Οι πεζοί που περνούσαν κάτω από τον ουρανοξύστη “TD Center” στο κέντρο του Τορόντο αντίκρισαν έντρομοι έναν άνδρα να εκσφενδονίζεται από τον 24ο όροφο του κτιρίου και να προσγειώνεται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο μπροστά τους. Το όνομά του ήταν Γκάρι Χόι και παρόλο που πήδηξε μόνος του στο κενό, δεν ήθελε να αυτοκτονήσει!
Ο Γκάρι Χόι ήταν ένας 38χρονος Καναδός δικηγόρος που εργαζόταν στο Τορόντο. Την ημέρα εκείνη, ένα γκρουπ φοιτητών είχε επισκεφθεί τον ουρανοξύστη στον οποίον στεγαζόταν η επιχείρησή του. Ο Χόι ανέλαβε να τους ξεναγήσει στους χώρους του κτιρίου και να τους αναλύσει σε βάθος την αρχιτεκτονική και τα δομικά του χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είχε και πτυχίο μηχανολόγου.
Λίγη ώρα αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα του 24ου ορόφου. Τότε, ο Χόι άρχισε να τους δείχνει με περηφάνια τα γερά αεροστεγή τζάμια που είχαν θέα όλη την πόλη. Πάνω στον ενθουσιασμό του και θέλοντας να τους πείσει για την ποιότητα του υλικού και της κατασκευής, πήρε φόρα και έπεσε με δύναμη πάνω στο μεγάλο παράθυρο.
Όπως δήλωσαν αργότερα οι συνάδελφοί του, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χόι δοκίμαζε κάτι τέτοιο.
Συνήθιζε να πέφτει πάνω στα τζάμια εν είδει αστείου για να επιδεικνύει πόσο ασφαλή ήταν.
Ωστόσο, αυτή η φορά ήταν διαφορετική, καθώς δεν γέλασε κανείς. Ο Γκάρι Χόι ρίχτηκε με περισσότερη ορμή από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα να σπάσει ολόκληρο το πλαίσιο του παραθύρου κι ο ίδιος να βρεθεί στο κενό. Το τζάμι, βέβαια, για ακόμη μια φορά δεν ράγισε. Δυστυχώς όμως η κατασκευή του σκελετού του παραθύρου δεν ήταν το ίδιο ανθεκτική. Ο Γκάρι Χόι πέθανε επί τόπου.
Μετά το συμβάν, ο πολιτικός μηχανικός που είχε σχεδιάσει τον ουρανοξύστη βγήκε να υπερασπιστεί τη δουλειά του.
«Δεν έχω ακούσει για κανένα κώδικα κατασκευής στον κόσμο που προβλέπει την ρίψη ενός άντρα 70 κιλών πάνω στο τζάμι.»
Βραβεία Δαρβίνου
Τα βραβεία του Δαρβίνου είναι ένας άτυπος θεσμός που με διάθεση ειρωνείας ανταμείβει τους ανθρώπους που προκαλούν οι ίδιοι το θάνατό τους με περίεργους και μάλλον αφελείς τρόπους. Ως ιδέα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Ωστόσο, καθιερώθηκε από το 1993 όταν δημιουργήθηκε η επίσημη ιστοσελίδα και ξεκίνησε η κυκλοφορία της αντίστοιχης σειράς βιβλίων.
Η φιλοσοφία των βραβείων γίνεται αντιληπτή διαβάζοντας το καταστατικό τους.
«Στο πνεύμα του Κάρολου Δαρβίνου, τα βραβεία Δαρβίνου τιμούν τη μνήμη ανθρώπων που προστατεύουν τη γενετική μας δεξαμενή κάνοντας την ύψιστη θυσία της ίδιας τους της ζωής. Οι νικητές των βραβείων Δαρβίνου εξαλείφουν τον εαυτό τους με έναν ασυνήθιστα ηλίθιο τρόπο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες του είδους μας για μακροχρόνια επιβίωση».
Ο Γκάρι Χόι, με τον παράξενο και σίγουρα αναπόφευκτο θάνατό του, μπήκε στη λίστα με τους αποδέκτες του βραβείου αυτού το 1996.
Το περιστατικό επίσης έχει εμπνεύσει τους δημιουργούς διαφόρων τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και βιβλίων. Από αυτά ξεχωρίζει η δημοφιλής εκπομπή “Mythbusters”, η οποία έχει αφιερώσει ένα επεισόδιο στον θάνατο του Γκάρι Χόι.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι 20 πιο περίεργοι θάνατοι. Άνθρωποι που πέθαναν από γέλια, από δάγκωμα σκοτωμένου φιδιού, από τρακάρισμα με αρκούδα, από πολλαπλές ερωτικές επαφές, από κατανάλωση κατσαρίδων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr