Ο διεμφυλικός ήρωας της Γαλλίας. Ιππότης, κατάσκοπος και πολεμιστής, που ντυνόταν γυναικεία. Το σκάνδαλο στην Αγγλία

Ο ιππότης ντ’ Εόν, γάλλος μυστικός πράκτορας προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα με το φύλο του και τις ενδυματολογικές του συνήθειες.  Το φύλο του Γάλλου αριστοκράτη είχε γίνει επί μακρόν αντικείμενο κουτσομπολιού και οργιαστικής φημολογίας και χρειάστηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή για να διαλευκάνει το μυστήριο.

Ο Charles de Beaumont-Geneviene-Louis-Auguste-André-Timothée (chevalier d’) Eon, γεννήθηκε στη Βουργουνδία, στις 5 Οκτωβρίου 1728. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός ευγενής, δικηγόρος και αργότερα δήμαρχος της Τονέρ και η μητέρα του ήταν κόρη του Γενικού Επιτρόπου του Στρατού στους πολέμους της Ιταλίας και της Ισπανίας. Τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του τίποτα δεν έδειχνε ότι είχε προβλήματα με το φύλο του.

Δεσποινίς ντε Μπωμόν ή Ιππότης ντ’Εόν. Φωτογραφία: Wikipedia

Το 1743 μετακόμισε στο Παρίσι και λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 21 ετών, άρχισε να καταλαμβάνει διάφορες δημόσιες θέσεις. Το 1756, εντάχθηκε στο μυστικό δίκτυο κατασκόπων του Λουδοβίκου του 15ου. Το δίκτυο λειτουργούσε εν αγνοία της γαλλικής κυβέρνησης και τότε ο ντ’ Εόν ανέλαβε την πρώτη του αποστολή.

Κυρία επί των τιμών της Ρωσίδας αυτοκράτειρας

Αποστολή του ήταν η μετάβαση και παραμονή του στο περιβάλλον της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Και ενώ βρισκόταν ως κατάσκοπος στη ρωσική αυλή, ο ιππότης άρχισε να ντύνεται γυναικεία. Ήταν τόσο πετυχημένη η γυναικεία αμφίεσή του, ώστε για ένα διάστημα έγινε κυρία επί των τιμών της Ρωσίδας αυτοκράτειρας. Ο ντ’ Εόν έγινε επίσης γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας στη Ρωσία από το 1756 ως το 1760. Φαίνεται ότι όλα τα χρόνια στη Ρωσία τα έζησε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα!

Επιστρέφοντας  στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1760, φόρεσε και πάλι ανδρικά ρούχα και υπηρέτησε ως δραγόνος στις τελευταίες μάχες του Επταετούς Πολέμου (1756-1763).  Πολέμησε στη μάχη του Villinghausen τον Ιούνιο του 1761 και τραυματίστηκε.  Το 1763, μετά τη λήξη του Επταετούς Πολέμου, παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό του Αγίου Λουδοβίκου και έλαβε τον τίτλο του Ιππότη.

Αγώνας ξιφασκίας με την Δεσποινίδα- Ιππότη ντ’Εόν στο Μέγαρο Κάρλτον, Λονδίνο 1787. Φωτογραφία: Wikipedia

Η ζωή του ντ’ Εόν ως γυναίκα

Την άνοιξη του 1763 μετέβη στο Λονδίνο με την ιδιότητα του πληρεξούσιου υπουργού. Εξακολουθούσε να ντύνεται με ανδρικά ρούχα, όμως είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν σε όλη την πρωτεύουσα φήμες ακόμη και για το φύλο του. Ο ντ’ Εόν ενθάρρυνε τις φήμες και έδειχνε να απολαμβάνει την προσοχή που προσέλκυε. Απαντούσε διφορούμενα  στις ερωτήσεις σχετικά με το φύλο του, τροφοδοτώντας τις διαδόσεις που έλεγαν ότι στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα μεταμφιεσμένη σε άνδρα.

Ο ιππότης έγινε το θέμα της ημέρας και οι φυλλάδες δημοσίευαν ιστορίες για το φύλο του. Μάλιστα, οι τζογαδόροι του Λονδίνου άρχισαν να στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά για το ζήτημα. Όταν τα ποσά έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 200.000 λιρών, παρενέβη ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με την απόφασή του, βάση του αγγλικού νόμου, ο ντ’ Εόν ήταν γυναίκα.

Ο ιππότης ως δεσποινίς Μπωμόν. Φωτογραφία: Wikipedia

Επιστροφή στη Γαλλία

Η επιστροφή του στη Γαλλία καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο της γαλλικής αυλής. Τελικά μετά από πολύμηνες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις  υπογράφτηκε η συμφωνία αλλά με έναν ασυνήθιστο όρο. Ο ντ’ Εόν συμφωνούσε με όλες τις απαιτήσεις του βασιλιά, υπό τον όρο ότι στο εξής, νομικά και κοινωνικά, θα αναγνωριζόταν ως γυναίκα.

Τελικά τον Νοέμβριο του 1977, ο ντ’ Εόν παρουσιάστηκε στις Βερσαλλίες, έχοντας υποβληθεί σε τετράωρο καλλωπισμό από τη ράφτρα της βασίλισσας. Ο ντ’ Εόν έγραψε στα απομνημονεύματά του πως απαλλάχθηκε από το τραχύ του δέρμα και έμαθε να περπατά σαν γυναίκα. Ωστόσο οι κυρίες της αυλής των Βερσαλλιών δεν εντυπωσιάστηκαν και σχολίαζαν πως: “δεν είχε τίποτα το γυναικείο, εκτός από τις μπούκλες και τις φουφούλες, που ήταν φρίκη επάνω της”.

Ο ιππότης ντ’ Εόν σε προχωρημένη ηλικία. Φωτογραφία: Wikipedia

Η νεκροψία που έλυσε το μυστήριο

Το 1785 επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ως ηλικιωμένη γεροντοκόρη.  Τα πέρασε ημιπαράλυτος και κατάκοιτος με τη συντροφιά μιας χήρας, της κυρίας Cole, που έμεινε στο πλευρό του μέχρι το τέλος. Πέθανε στις 21 Μαΐου 1810. Ακόμη και μετά το θάνατό του, η κ. Κόουλ πίστευε ότι ο νοικάρης της ήταν γυναίκα.

Το μυστήριο τού φύλου του που είχε σοκάρει τους Λονδρέζους, λύθηκε μετά τη νεκροψία. Οι γιατροί που κλήθηκαν τον εξετάσουν συμπέραναν ότι είχε “αρσενικά όργανα από κάθε άποψη τέλεια σχηματισμένα”, ενώ ταυτόχρονα εμφάνιζε θηλυκά χαρακτηριστικά όπως “στρογγυλεμένα άκρα και εντυπωσιακά γεμάτους μαστούς”.

Ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές έχουν χαρακτηρίσει τον d’Éon ως διεμφυλικό. Ο Havelock Ellis επινόησε τον όρο Eonism για να περιγράψει παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται. Η Beaumont Society, μια οργάνωση για τρανς άτομα, πήρε το όνομά της από τον d’Éon.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Τζάϊλς Μίλτον “Συναρπαστικά παραλειπόμενα της Ιστορίας”

Δείτε επίσης:

Η πιο παρασημοφορημένη κατάσκοπος ήταν μια “συνηθισμένη γυναίκα”. Η βρετανίδα που επέζησε από τα βασανιστήρια και έγινε ταινία 

Ο τριπλός κατάσκοπος των Βρετανών, που ενημέρωσε για το Περλ Χάρμπορ και τον αγνόησαν. Ντούσαν Ποπόφ, ο γόης, με τα ακριβά γούστα 

Η εμφάνιση των πρώτων τραβεστί στην Λεωφόρο Συγγρού. Το κυνήγι της αστυνομίας, η αντίδραση της χούντας και η σύγκρουση με τους κατοίκους (βίντεο) 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr