Κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου οι Αμερικανοί εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Δημιουργό για τα αγαθά που συνέλεξαν στο τέλος της σοδειάς. Η Ημέρα των Ευχαριστιών έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στη Αμερική σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η γιορτή δεν ήταν πάντα σταθερή.
Το 1939, η μέρα των Ευχαριστιών έπεφτε την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου. Οι λιανέμποροι πίεζαν τον πρόεδρο Φράκλιν Ρούζβελτ να τη μετακινήσει κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, προκειμένου να επεκταθεί η περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών.
Ο πρόεδρος σκεφτόταν σοβαρά να μετακινήσει τη μέρα των Ευχαριστιών τη Δευτέρα για να δώσει στους εργαζόμενους ένα τριήμερο αργίας. Ωστόσο απέρριψε απρόθυμα αυτήν την ιδέα όταν οι σύμβουλοι του τον έπεισαν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διαφωνούσαν με τη μετακίνηση της γιορτής. Ο Ρούσβελτ ήταν διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε μπορούσε να βοηθήσει την ασταθή τότε οικονομία της Αμερικής.
Στα μέσα Αυγούστου κατά τη διάρκεια συζήτησης του με δημοσιογράφους ανακοίνωσε ανεπίσημα ότι η Ημέρα των Ευχαριστιών θα γιορταζόταν εκείνη και την επόμενη χρονιά μια εβδομάδα νωρίτερα. Η σκέψη έγινε πρωτοσέλιδο και προκάλεσε θύελλα από αντιπαραθέσεις.
H μετακίνηση της γιορτής και οι αντιδράσεις
Πολλοί επιστολογράφοι διακωμωδούσαν αυτό που θεωρούσαν εξαιρετικό παράδειγμα της μεγάλης προχειρότητας του Ρούζβελτ. Ο Λευκός Οίκος πλημμύρισε από γράμματα. Ο πρόεδρος δέχθηκε παράπονα από ζευγάρια που σχεδίαζαν να παντρευτούν τη Μέρα των Ευχαριστιών και από παιδιά που εκείνη τη μέρα είχαν γενέθλια.
Ιδιαίτερα οργισμένοι υπήρξαν οι παραγωγοί ημερολογίων των οποίων τα προϊόντα βρέθηκαν ξαφνικά ανακριβή. Παραπονέθηκαν ακόμη και οι προπονητές ποδοσφαίρου των σχολείων, οι οποίοι αναστατώθηκαν επειδή το μεγάλο παιχνίδι της ημέρας των Ευχαριστιών δεν θα γινόταν τη σωστή ημέρα.
Η μετακίνηση της γιορτής διαίρεσε τη χώρα. Συγκεκριμένα 23 πολιτείες αποφάσισαν να γιορτάσουν την κανονική ημέρα, ενώ άλλες 23 ακολούθησαν τη νέα ημερομηνία που ανήγγειλε ο Ρούζβελτ. Το Τέξας και το Κολοράντο δεν κατάφεραν να επέλεξαν μία από τις δύο ημερομηνίες για τη γιορτή και έτσι γιόρτασαν και τις δύο.
Την επόμενη χρονιά, ο Ρούζβελτ παραδέχτηκε σιωπηρά ότι όλο το ζήτημα ήταν λάθος και επανέφερε τη μέρα των Ευχαριστιών στην κανονική τους ημερομηνία. Το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που όριζε ότι η μέρα αυτή θα ήταν αμετακίνητη, έτσι ώστε κανένας πρόεδρος να μην μπορεί να ανακατευτεί με τη μέρα των Ευχαριστιών.
Πηγή: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, του Rick Beyer, εκδόσεις The history channel
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ που η μητέρα του τον έντυνε με γυναικεία ρούχα. Κόντεψε να πεθάνει από πολυομυελίτιδα και ζήτησε να «τον κρίνουν από τους εχθρούς που έκανε».…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr