Μια σειρά κινουμένων σχεδίων της FOX ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων στο διαδίκτυο για τον τρόπο που απεικονίζει την αρχαία Ελλάδα.
Το «Krapopolis» διαφημίζεται ως μια οικογενειακή κωμωδία η οποία διαδραματίζεται σε μια φανταστική αρχαιοελληνική πόλη. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια ελαττωματική οικογένεια ανθρώπων, θεών και τεράτων που προσπαθούν να διοικήσουν μια από τις πρώτες πόλεις του κόσμου χωρίς να αλληλοσκοτωθούν.
Μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ, ο πρόεδρος της AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association) έστειλε επιστολή προς τους παραγωγούς της σειράς, στην οποία ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι αυτή η σατιρική απεικόνιση των αρχαιοελληνικών μας ριζών είναι προσβλητική».
«Αυτή η σειρά επιτίθεται στην 5000χρονη ιστορία μας και υποτιμά το τι σημαίνει να είσαι καλός πολίτης. Μπορεί να φαίνεται χιουμοριστική σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν είναι οι αξίες, η ιστορία, η κληρονομιά με την οποία θα έπρεπε να είναι διαπιστευμένη η αρχαία Ελλάδα.»
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό στούντιο παραγωγής εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες και σειρές, απευθυνόμενες σε ένα πιο νεαρό κοινό, οι οποίες προσαρμόζουν την ελληνική μυθολογία στα «μέτρα» τους.
Ο Ιάσονας και οι θεοί του Ολύμπου (2001)
Μία σειρά που μεταδιδόταν επί σειρά ετών και στην ελληνική τηλεόραση. Πρωταγωνιστής ήταν ο μυθικός Ιάσονας, που απεικονιζόταν ως ένα 12χρονο αγόρι με όνειρο να γίνει ήρωας. Όταν τελικά κατάφερνε να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου, γνώρισε τους θεούς και έγινε φίλος με τον Ερμή και την Αφροδίτη.
Η ιδιαιτερότητα της σειράς ήταν ότι ο Ιάσονας ήταν ο μοναδικός κύριος χαρακτήρας που απεικονιζόταν ως άνθρωπος. Οι θεοί του Ολύμπου ήταν ανθρωπόμορφα ζώα. Ο Ερμής κουνέλι, η Αφροδίτη σκίουρος, ο Δίας χιμπατζής, ο Ηρακλής λιοντάρι και ο Άρης ελέφαντας.
Τα επεισόδια ήταν αυτοτελή και βασίζονταν σε αρχαιοελληνικούς μύθους. Προσαρμοσμένους βέβαια στα δεδομένα της σειράς: παιδικοί διάλογοι και κωμικές καταστάσεις.
Mythic Warriors (1998)
Στο Mythic Warriors πρωταγωνιστές ήταν και πάλι οι Ολύμπιοι θεοί. Εν προκειμένω, παρουσιάζονταν ως γιγάντια ανθρωπόμορφα όντα, που είχαν την ικανότητα να πετάνε, να τηλεμεταφέρονται, να κάνουν μάγια και να αλλάζουν μορφή. Αντί για τους κλασικούς λευκούς χιτώνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους αρχαίους Έλληνες, οι θεοί φορούσαν ρούχα και πανοπλίες σε έντονα χρώματα.
Πάντως οι υποθέσεις των επεισοδίων ακολουθούσαν πιο πιστά την ελληνική μυθολογία.
Ηρακλής (1997)
Η διάσημη ταινία της Ντίσνεϊ είναι μία διασκευή του μύθου των 12 άθλων του Ηρακλή.
Το σενάριο προσαρμόστηκε στα δεδομένα των εμπορικών παιδικών ταινιών και της αμερικανικής ποπ κουλτούρας των 90s.
Οι παραγωγοί αποφάσισαν να αλλάξουν αρκετά γεγονότα, προκειμένου να το κάνουν κατάλληλο για παιδιά. Για παράδειγμα, προτίμησαν να μην εστιάσουν στο ότι ο Ηρακλής ήταν «καρπός μιας εξωσυζυγικής σχέσης του Δία». Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία του, εμπνεύστηκαν από σύγχρονους Αμερικανούς αθλητές, δηλώνοντας ότι «ο Ηρακλής ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν της εποχής του». Τέλος, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των τοπίων ανατέθηκε στον Βρετανό καρτουνίστα Τζέραλντ Σκάρφε, ο οποίος έκανε αρκετά ταξίδια σε Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να αντλήσει έμπνευση.
Τελικά, η ταινία κυκλοφόρησε μετά από 5 χρόνια παραγωγής, το 1997. Έλαβε ιδιαίτερα καλές κριτικές και τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 252 εκατομμύρια δολάρια. Το 1999, βγήκε η συνέχεια, η οποία λειτούργησε επίσης ως πιλότος για την μετέπειτα τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σειρά επικεντρώθηκε στην περίοδο που ο Ηρακλής βρισκόταν στην ακαδημία του Προμηθέα.
Space Sentinels (1977)
Ένα από τα παλαιότερα αμερικανικά κινούμενα σχέδια που βασίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Το Space Sentinels έσμιξε τις μυθικές προσωπικότητες του Ηρακλή, του Ερμή και της Αστραίας, οι οποίοι με τη μορφή σούπερ ηρώων επιχειρούσαν να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από τον κακό Μορφέα και τους συνεργούς του.
Παρά τις μυθολογικές καταβολές της, η σειρά διαδραματίζεται στο διάστημα. Η βάση των πρωταγωνιστών είναι ένα διαστημόπλοιο κρυμμένο στην καλντέρα ενός ανενεργού ηφαιστείου. Υπάρχουν υπερυπολογιστές, προηγμένη τεχνολογία και γκάτζετ που βοηθούν το έργο τους, ενώ και τα κουστούμια παραπέμπουν σε μία φουτουριστική μυθοπλασία.
The Mighty Hercules (1963)
Η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του Ηρακλή σε καρτούν. Η σειρά αποτελούταν από 128 πολύ σύντομα επεισόδια, τα οποία μεταδίδονταν στην αμερικανική τηλεόραση τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Ήταν αυτοτελή και βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Μάλιστα, το τέλος κάθε επεισοδίου είχε και ένα ηθικό δίδαγμα.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ