Από την έναρξη χρήσης κίτρινων και κόκκινων καρτών σε Μουντιάλ το 1970, πάντοτε ο ποδοσφαιριστής που αντικρίζει δύο φορές την κίτρινη κάρτα, αποβάλλεται από το παιχνίδι. Αυτό δε συνέβη στην περίπτωση του Κροάτη αμυντικού Γιόζιπ Σίμουνιτς, στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006.
Στις 22 Ιουνίου στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου η Κροατία αντιμετώπιζε την Αυστραλία. Οι δύο ομάδες έδιναν μάχη πρόκρισης στο γήπεδο της Στουτγάρδης. Οι Κροάτες ήθελαν μόνο νίκη για να πάρουν την πρόκριση, ενώ οι Αυστραλοί μπορούσαν να περάσουν και με ισοπαλία. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Άγγλος Γκρέιαμ Πολ, ο οποίος κουβαλούσε ήδη στην πλάτη του μια αμφιλεγόμενη διαιτησία στο Μουντιάλ της Κορέας το 2002.
Στο 61ο λεπτό του αγώνα ο Κροάτης αμυντικός Σίμουνιτς αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για πρώτη φορά για το μαρκάρισμα πάνω στον Χάρι Κιουέλ. Στο 90 λεπτό εξαιτίας ενός νέου σκληρού φάουλ ο Κροάτης αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα. Όλοι περίμεναν τον διαιτητή να υψώσει την κόκκινη κάρτα. Το παιχνίδι ωστόσο συνεχίστηκε κανονικά και ο Σίμουνιτς δεν στάλθηκε στα αποδυτήρια.
Ο Κροάτης αμυντικός δέχθηκε για τρίτη φορά την κίτρινη κάρτα με τον εξής τρόπο.
Ο Σίμουνιτς που ήδη είχε δεχτεί δύο κίτρινες κάρτες επιτέθηκε λεκτικά στον διαιτητή, ο οποίος για αυτή του την κίνηση σήκωσε για ακόμη μία φορά την προειδοποιητική του κάρτα. Έτσι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, αντίκρισε για τρίτη φορά την κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε τελικά από τον αγώνα.
Το λάθος του διαιτητή και η απολογία του
Η διαιτητική γκάφα του Μουντιάλ είχε συντελεστεί. Στο τέλος του αγώνα ο διαιτητής και οι βοηθοί του παρακολούθησαν τον αγώνα στα αποδυτήρια. Ο Πολ συνειδητοποίησε το λάθος του και οι βοηθοί του την παράλειψη τους να εντοπίσουν το λάθος και να ειδοποιήσουν τον Γκρέιαμ Πολ. Λίγο αργότερα ο διαιτητής ανέλαβε την ευθύνη και δήλωσε ότι κατά λάθος είχε σημειώσει το No 3 των Αυστραλών Κρεγκ Μουρ αντί του Σίμουνιτς. Όταν βέβαια το αντιλήφθηκε, ήταν αργά.
Οι 3 κίτρινες κάρτες στον Σίμουνιτς. Δείτε την αποβολή
«Ήταν ένα λάθος των κανονισμών. Προφανώς και δεν υπήρχε κάποια σχετική οδηγία από τη FIFA, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ούτε προφανώς αυτό συνέβη επειδή ήθελα να διαιτητεύσω διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που το κάνω στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι νόμοι του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένοι», είχε δηλώσει ο Πολ.
H FIFA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία παραδέχτηκε το λάθος του Πολ επιρρίπτοντας ευθύνες και στους βοηθούς του. Για το λόγο αυτό απέκλεισε το διαιτητή και τους βοηθούς του από τη συνέχεια του τουρνουά. “Το όνειρο μου έλαβε τέλος”, δήλωσε ο Γκρέιαμ Πολ και παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις διεθνείς διοργανώσεις. Έναν χρόνο αργότερα ο διαιτητής που έκανε τη γκάφα ολκής αποσύρθηκε εντελώς από την ενεργό δράση σε ηλικία 43 ετών.
Πηγή: Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις Τόπος
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο Πελέ σημειώνει το χιλιοστό γκολ στην καριέρα του και αποθεώνεται, πολλοί ωστόσο αμφισβητούν το κατόρθωμά του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ