Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν πιθανότατα Ισπανός και Σεφαραδίτης Εβραίος, έδειξε μια νέα γενετική μελέτη που διεξήχθη από Ισπανούς επιστήμονες με στόχο να λυθεί ένα μυστήριο πέντε αιώνων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξερευνητής, που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία με την ανακάλυψη της Αμερικής, γεννήθηκε πιθανότατα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Πιστεύουν δε ότι απέκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα ή ότι προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό για να αποφύγει τις θρησκευτικές διώξεις.
Μέχρι σήμερα η κυρίαρχη θεωρία, που οι ιστορικοί αμφισβητούν, ανέφερε τον Κολόμβο ως Ιταλό με καταγωγή τη Γένοβα
Αλλά, όπως σημειώνει το BBC, υπήρχαν και πολλές αντιφατικές «θεωρίες» για την καταγωγή του εξερευνητή: έριζαν από την Πολωνία ως τη Μεγάλη Βρετανία και από τη Πορτογαλία και την Ουγγαρία μέχρι και την Ελλάδα.
Στην Ισπανία ζούσαν περίπου 300.000 Εβραίοι προτού διαταχθούν μαζί με τους μουσουλμάνους να ασπαστούν τον καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν τη χώρα το 1492, τη χρονιά που ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην αμερικανική ήπειρο.
Κάποιοι εγκαταστάθηκαν τότε στη Θεσσαλονίκη, που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δημιούργησαν την μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της πόλης που εξοντώθηκε αργότερα από τον Χίτλερ.
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που κράτησαν πάνω από 20 χρόνια
Η μελέτη ξεκίνησε το 2003, όταν ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και ο ιστορικός Μαρσιάλ Κάστρο, ερεύνησαν λείψανα του Κολόμβου στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Σήμερα κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η προηγούμενη θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο». Η έρευνα σχετικά με την εθνικότητά του είχε περιπλεχθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απόλυτα αξιόπιστο», πρόσθεσε.
Ο Κολόμβος πέθανε σε ηλικία 55 ετών στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα που σήμερα μοιράζονται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.
Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια, όπως πίστευαν εδώ και καιρό στην Ισπανία, στη Σεβίλλη το 1898. Το 1877, εργάτες βρήκαν ένα μολύβδινο φέρετρο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα σε έναν καθεδρικό ναό στο Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο περιείχε μια συλλογή από θραύσματα οστών που η χώρα λέει ότι ανήκουν στον Κολόμβο.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από τον τάφο του, καθώς και από τα οστά του γιου του Κολόμβου, Ερνάντο, και του αδελφού του, Ντιέγκο
Στη συνέχεια συνέκριναν τις γενετικές πληροφορίες με εκείνες των ιστορικών προσώπων και των συγγενών του εξερευνητή. Όπως εξήγησε ο Λορέντε σε τηλεοπτική εκπομπή κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα ευρήματα:
«Έχουμε ένα πολύ μερικό, αλλά επαρκές, δείγμα DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο»
Πρόσθεσε, ότι ” δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς γεννήθηκε, μάλλον όμως ήταν στη δυτική Μεσόγειο, δηλαδή την περιοχή της Ισπανίας”. Την ίδια περίοδο η παρουσία Εβραίων στην ιταλική χερσόνησο ήταν μάλλον περιορισμένη, άρα η ιταλική καταγωγή φαίνεται λιγότερο πιθανή.
Πάντως, ακόμη και αυτή η έρευνα δεν γίνεται άμεσα δεκτή, όπως σημειώνει ο Guardian. Αυτό που ζητούν άλλοι επιστήμονες είναι να δημοσιεύσουν οι Ισπανοί τα πορίσματά τους σε επιστημονικό περιοδικό για να τα κρίνει η κοινότητα των επιστημόνων.
Αρχική φωτογραφία – σύνθεση: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε μεταθανάτιο πορτραίτο από τον Ροντόλφο Γκιρλαντάιο και ο χάρτης με τα ταξίδια του, χρονολογίας 1490. Πηγή wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ