Νότια Λακωνία. Ένας απομονωμένος χωματόδρομος, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, είναι σπαρμένος με απομεινάρια μιας άλλης εποχής.
Ο δρόμος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου, κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Από μακριά δε φαίνεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Με μια προσεκτικότερη ματιά, αποκαλύπτεται ο προϊστορικός θησαυρός που βρίσκεται κρυμμένος ανάμεσα στο χώμα και τις πέτρες του εδάφους.
Χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια διάσπαρτα παντού.
Η ηλικία τους, βάσει της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, υπολογίζεται σε εκατομμύρια έτη. Κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης υπήρχε συνεχής μεταβολή του περιβάλλοντος. Οι οργανισμοί ζούσαν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σε κάθε αλλαγή.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο χωματόδρομος δεν βρίσκεται στην παραλία, αλλά αρκετά ψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του νερού κάποτε έφτανε σε πολύ μεγαλύτερο ύψος και οι περιοχές που σήμερα είναι χτισμένες πάνω στην ακτογραμμή, ήταν υποθαλάσσιες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας αλλαγής της ακτογραμμής υπάρχει στις Θερμοπύλες, που παλιά ήταν στενό και σήμερα αποτελούν την άκρη ενός κάμπου.
Ο γεωλογικός θησαυρός του ακατέργαστου τοπίου παραμένει μυστικός για τους περισσότερους. Ελάχιστοι διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο και ακόμα λιγότεροι στρέφουν το βλέμμα τους χαμηλά για να παρατηρήσουν το σπάνιο λείψανο της φύσης.
Το γεωπάρκο Αγίου Νικολάου
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί σημαντική γεωλογικά και εκεί ξεχωρίζει το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου που συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.
Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά τους. Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ευρήματα της περιοχής είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Ο συνεργάτης μας haanity κατέγραψε τις εικόνες:
Για να επισκεφτείτε την περιοχή κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλ. ώστε να φτάσουμε στο μνημείο της φύσης. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό αυτό πάρκο. Δείτε τις συντεταγμένες χωματόδρομου: https://goo.gl/maps/LvHoEG1YcxyjEoev8
Με πληροφορίες και από https://www.visitvatika.gr/
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η τεράστια αρκούδα των σπηλαίων ξεπερνούσε τα 2,5 μέτρα ύψος, αλλά εξοντώθηκε από τους Νεάτερνταλ. Απολιθώματά της εντοπίστηκαν στο Πέραμα Ιωαννίνων. Πώς ανακαλύφθηκε
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr