Ο χάρτης με τους διπλούς και τριπλούς καταρράκτες της Ηπείρου. Δείτε το παιχνίδι των νερών στο ρέμα Μπουλουβάρου (drone)

Ο χάρτης με τους διπλούς και τριπλούς καταρράκτες της Ηπείρου. Δείτε το παιχνίδι των νερών στο ρέμα Μπουλουβάρου (drone)

Ελάχιστα χιλιόμετρα από το ορεινό χωριό Μηλιά του Μετσόβου με την πλούσια ιστορία και την συγκινητική ιστορία της βαλσαμωμένης αρκούδας, ξεχωρίζουν οι περίφημοι καταρράκτες Μπουλουβάρου.

Η Μηλιά είναι το τελευταίο χωριό του νομού Ιωαννίνων προς τα ανατολικά, και είναι κτισμένο σε μια μικρή ορεινή κοιλάδα στα 1160 μέτρα, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Στον δρόμο προς την Κρανιά, βρίσκεται το ρέμα Μπουλουβάρος, όπου τα νερά του, κατά το πέρασμά τους λάξευσαν τα βράχια και  σχημάτισαν πανέμορφους καταρράκτες.

Καταρράκτες Μπουλουβάρου. Φωτογραφίες Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Πρόκειται για τρεις μικρούς καταρράκτες που σχηματίζονται από το ομώνυμο ρέμα, τα νερά του οποίου λάξευσαν τους συμπαγείς πυριγενείς βράχους και δημιούργησαν αυτό το όμορφο τοπίο.

Ο ήχος από τα νερά που ρέουν, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση τριγύρω, δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση. Το μεγαλείο της φύσης αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο και αποζημιώνει κάθε επισκέπτη.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα του καταρράκτη Μπουλουβάρου στο βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου:

Καταρράκτες Μπουλουβάρου Μηλέα Μετσόβου!

Άλλοι καταρράκτες της Ηπείρου

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από φυσικές ομορφιές και άγνωστους αλλά πανέμορφους καταρράκτες. Στην Ήπειρο, συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλούς ακόμα πέρα από του Μπουλουβάρου.

Οι δίδυμοι καταρράκτες των Τζουμέρκων αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από αυτούς πήρε το όνομά του το χωριό Καταρράκτης της Άρτας.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων, κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή. Με ύψος 87 και 100 μέτρα ο καθένας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ψηλότερους της Ελλάδας. Είναι προσβάσιμοι μέσα από πλακόστρωτο μονοπάτι και γεφυράκια.

Η βλάστηση γύρω από τους καταρράκτες είναι πλούσια και αποτελείται, κυρίως, από πουρνάρια, φυλίκια, κουτσουπιές και δάφνες.

didymoi_katarraktes_tzoumerka

Οι δίδυμοι καταρράκτες των Τζουμέρκων. Βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή του χωριού Καταρράκτης στην Άρτα – Πηγή εικόνας: Spyros Vavvas (Google Maps)

Δύο καταρράκτες υπάρχουν, επίσης, στο χωριό Θεοδώριανα της Άρτας. Ονομάζονται “Σούδα”, έχουν ύψος 25 μέτρα και σχηματίζονται από τα νερά του ποταμού Άσπρη Γκούρα.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Ηλιοχώρι των Ιωαννίνων, υπάρχουν οι λεγόμενοι καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών καταρρακτών, σε υψόμετρο περίπου 780 μέτρα.

Ανάμεσα τους και μέσα στους βράχους, σχηματίζονται οι οβίρες, δηλαδή πισίνες που δημιουργούνται από τα ορμητικά και παγωμένα νερά του Κρυοπόταμου.

Μπάλτα ντι Στρίγκα στα βλάχικα σημαίνει “η οβίρα της κραυγής”. Σύμφωνα με το θρύλο, μια γυναίκα πήδηξε στον καταρράκτη για να αυτοκτονήσει και έβγαλε μια δυνατή κραυγή που ακούστηκε μέχρι το Ηλιοχώρι.
balta_nti_striga

Οι τρεις καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα στο Ηλιοχώρι Ιωαννίνων – Πηγή εικόνας: Rudy Bollen (Google Maps)

Τέλος, κάτω από το επιβλητικό γεφύρι Γκρέτσι, λίγο έξω από το χωριό Παλαιόπυργος των Ιωαννίνων, σχηματίζεται ένας καταρράκτης από τα νερά του ποταμού Γόρμου. Παλαιότερα, στη θέση που είναι το γεφύρι υπήρχαν δύο νερόμυλοι και νεροτριβή. Από εκεί περνούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να πάνε στα χωράφια τους.

katarraktis_sto_gefyri_gkretsi

Ο καταρράκτης που ρέει κάτω από το γεφύρι Γκρέτσι στον Παλαιόπυργο Ιωαννίνων – Πηγή εικόνας: Γεώργιος Μάνης (Google Maps)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr