Λάρισα, 1955.
Στο Κακουργιοδικείο δικαζόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης με την κατηγορία ότι προσπάθησε βιαίως να αποσπάσει τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Εκείνος ήταν ανήμπορος να σηκωθεί.
Όταν ακούστηκε η φράση «κατηγορούμενε εγέρθητι», ο Φλωράκης σηκώθηκε με δυσκολία, καθώς είχε περάσει 150 εφιαλτικές ημέρες κλεισμένος σε ένα «κλουβί» 1,5 μ. ύψος, 1,2 μ. μήκος και 0,70 μ. φάρδος, τυλιγμένος σε πηχτό σκοτάδι, διψασμένος και πεινασμένος.
Βλέποντας ότι το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν για πρώτη φορά από γυναίκες, άρχισε την απολογία του με τη φράση: «Εκφράζω τη χαρά μου και χαιρετίζω εγκάρδια την παρουσία γυναικών στα έδρανα. Είναι μία κατάκτηση των γυναικών. Είναι μία κατάκτηση λαϊκή για την οποία αγωνίστηκε και αγωνίζεται το KKE και της οποίας τα θεμέλια μπήκαν κατά την Κατοχή μέσα από το EAM. Και αυτό τονίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».
H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και τελικά ο Χαρίλαος Φλωράκης αθωώθηκε από τις ενόρκους.
Την επομένη, η εφημερίδα «Εστία» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Γεια σας κορίτσια!».
Και πάλι ο Χαρίλαος Φλωράκης βρέθηκε μπροστά σε μια νέα γυναικεία κατάκτηση. Η Μαρία Δαμανάκη εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της ελληνικής Βουλής. Είχε λάβει τη θέση του Χαρίλαου Φλωράκη ο οποίος παραιτήθηκε, όπως έκανε και ο γραμματέας του Συνασπισμού Λεωνίδας Κύρκος.
Οι γυναικείες κατακτήσεις στη ζωή του βετεράνου πολιτικού της αριστεράς συνεχίστηκαν, καθώς τη θέση του στο ΚΚΕ πήρε μετά από λίγες ημέρες μια άλλη γυναίκα. Η Αλέκα Παπαρήγα, στις 27 Φεβρουαρίου, εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματος.
Για τον Χαρίλαο Φλωράκη, η ιστορική πολιτική του σταδιοδρομία έφτανε σιγά – σιγά στο τέλος της.
Το 1943 εντάχθηκε στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης, ενώ το 1949 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 έως το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την ήττα του οποίου κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία.
Το 1954 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη.
Το 1960 καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966.
Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια συνολικά.
Πηγή: Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα, Χρήστος Θεοχαράτος, εκδόσεις Τυποεκδοτική
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr