Η Καθαρά Δευτέρα είναι από τις παλαιότερες γιορτές στην ελληνική παράδοση. Οικογένειες και φίλοι θα βρεθούν μαζί, θα αστειευτούν, θα χορέψουν και θα απολαύσουν τα σαρακοστιανά.
Φαντάζεστε όμως Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό, καλή διάθεση και χαλβά; Αδύνατον, θα ήταν μια άλλη γιορτή. Ειδικά ο χαλβάς είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ημέρα αυτή, ίσως γιατί τονίζει την αξία της παράδοσης και φέρνει αναμνήσεις μιας διαδρομής που ξεκινά από την παιδική μας ηλικία και δεν σταματάει ποτέ.
Ο Μακεδονικός Χαλβάς έχει ταυτιστεί με το σαρακοστιανό τραπέζι από το 1924, όταν ξεκίνησε η παραγωγή του σε ένα μικρό εργαστήριο στην πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη.
Την παραδοσιακή συνταγή έφεραν από τη Μικρά Ασία τα τρία αδέλφια Κωνσταντίνος, Σάββας και Λευτέρης Χαΐτογλου που, μετά το διωγμό τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, θέλησαν να συνεχίσουν με όραμα, μεράκι και αφοσίωση την τέχνη που τους είχε διδάξει ο παππούς τους.
Γρήγορα, ο Μακεδονικός Χαλβάς έγινε γνωστός στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήρθε η ώρα της «εξάπλωσης» και στην Αττική.
Όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν με αγωνία το φορτηγό με το χαλβά από τη Μακεδονία. Έτσι, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η ποιότητα του προϊόντος και όλο και περισσότεροι ήθελαν να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, το χαλβά που η ίδια η αγορά έτσι ονόμασε Μακεδονικό Χαλβά.
Έτσι, και οι Αθηναίοι γνώρισαν τη γεύση του και τον συνέδεσαν με το οικογενειακό τραπέζι.
Η καθιέρωση έφερε και την καινοτομία. Τη δεκαετία του ’50, η εταιρεία ξεκίνησε μια τολμηρή, για τα δεδομένα της εποχής, προσπάθεια τυποποίησης του Μακεδονικού Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία, ξεφεύγοντας από τη χύμα πώληση που ήταν ο συνήθης τρόπος διακίνησης προϊόντων εκείνη την εποχή.
Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει το σήμα κατέληξε στη δημιουργία μιας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Η «Μακεδονοπούλα» έμελλε να διακοσμήσει το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσίδηρο κουτί της εταιρείας, που αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής και έγινε το σήμα κατατεθέν της.
Πλέον είχε έρθει η ώρα ο Μακεδονικός Χαλβάς να αρχίσει το σεργιάνι του στον κόσμο. Οι εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία σύστησαν το Μακεδονικό χαλβά σε διαφορετικές γευστικές κουλτούρες. Η διατροφική και γευστική του αξία, εκτιμήθηκε δεόντως από τους απαιτητικούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η φήμη του γιγαντώθηκε και εδραιώθηκε.
Το 1994, η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα μικρό οικογενειακό εργαστήριο, συμπλήρωσε 70 χρόνια ζωής. Η μονάδα παραγωγής του Μακεδονικού Χαλβά στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε και το 2007, ολοκληρώθηκε η πρότυπη μονάδα επεξεργασίας σουσαμιού και συσκευασίας ταχινιού.
Σήμερα, η συνταγή του Μακεδονικού Χαλβά παραμένει η ίδια. Αγάπη, αφοσίωση και μεράκι, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Το πιο διαλεχτό, προσεκτικά επιλεγμένο σουσάμι που, παρά την τεχνολογική πρόοδο, συνεχίζει να αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία. Η φυσική, σμιλευμένη πέτρα που αλέθει τους σπόρους, αναδεικνύοντας τη γεύση και απελευθερώνοντας τα πλούσια αρώματά τους. Το ζύμωμα του Μακεδονικού Χαλβά στο χέρι, από έμπειρους χαλβατζήδες που μεταφέρουν την τέχνη τους από γενιά σε γενιά.
Έτσι, ο Μακεδονικός Χαλβάς συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής… που δεν αφορούν όμως μόνο στην επιχειρηματική δράση, αλλά και στην κοινωνική προσφορά, με δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινό καλό.
Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς στηρίζει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει στόχο την προώθηση της υγιεινής και ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, θέτοντας τη βάση για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.
Επισκεφθείτε την επετειακή ιστοσελίδα 100xroniamazi.gr και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Χαλβά.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ