Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο πρώτος Αυστριακός πρεσβευτής στην Ελλάδα, ο Prokesch von Osten ήταν παράλληλα ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιοκάπηλους της εποχής.
Αν και υπήρχε νόμος στην Ελλάδα από το 1834 για την προστασία των αρχαιοτήτων και απαγόρευση εξαγωγής τους, το 1846 αγόρασε παράνομα τον «Κούρο της Τενέας», ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαϊκής γλυπτικής, για 771 δραχμές από τους αγρότες που σύμφωνα με επιστολή του του Prokesch von Osten βρέθηκε το 1846 στη περιοχή του ξωκλησιού του Αγίου Νικολάου στα Αθίκια της Κορίνθου. Ο von Osten έβγαλε κρυφά το άγαλμα από την Ελλάδα και προσπάθησε να το πουλήσει στη μεγαλύτερη τιμή. Τελικά το αγόρασε ο βασιλιάς Λουδοβίκος της Βαυαρίας (πατέρας του Όθωνα που τότε ήταν βασιλιάς της Ελλάδας) για 24.000 χρυσά φράγκα, δηλαδή 50 φορές πάνω από τα λεφτά που ο Prokesch von Osten είχε δώσει στους αγρότες που είχαν βρει το άγαλμα. Ωστόσο δεν το επέστρεψε.
Σήμερα ο «Κούρος της Τενέας» βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου. Στην περιοχή της Τενέας βρέθηκαν το 2010 άλλοι δύο κούροι. Αυτή τη φορά οι αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν και έτσι οι συγκεκριμένοι κούροι έμειναν στην Ελλάδα και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου. Η αρχαία πόλη της Τενέας, απ’ όπου προέρχονται αυτά τα αριστουργήματα, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα και την ομάδα της που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφές στην περιοχή του Χιλιομοδίου που ταυτίζεται με τη θέση της αρχαίας Τενέας.
Πηγή αρχικής εικόνας: Mixanitouxronou
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr