Ο Αθανάσιος Βελλούδιος γεννήθηκε το 1895 στο Κολωνάκι και προερχόταν από μια μεγαλοαστική οικογένεια. Ο παππούς του ήταν καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ο πατέρας του Δημήτριος Μούρραης-Βελλούδιος ήταν μαθηματικός.
Οι σπουδές στην τέχνη και το όνειρο να γίνει πιλότος
Η μητέρα του πέθανε όταν ο Βελλούδιος ήταν μόλις τριών ετών και το 1916 έχασε και τον πατέρα του.
Έζησε μερικά χρόνια σε συγγενείς του στη Βασιλεία της Ελβετίας και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει εικαστικά.
Από μικρός, όμως, ήθελε να γίνει πιλότος. Γνωρίζοντας πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά επέστρεψε το 1917 στην Ελλάδα, η οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Αθανάσιος Βελλούδιος κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό και εντάχθηκε στο αεροπορικό ναυτικό σώμα.
Η ηρωική δράση στη Μικρά Ασία
Το Μάιο του 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη. Αμέσως στην περιοχή έφτασαν και οι μονάδες της στρατιωτικής και της ναυτικής αεροπορίας οι οποίες ξεκίνησαν αποστολές. Η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης, στην οποία υπηρετούσε ο Βελλούδιος, ανέλαβε την εκτέλεση αποστολών βομβαρδισμού και πολυβολισμού των τουρκικών δυνάμεων. Ο Αθανάσιος Βελλούδιος διακρίθηκε από τη πρώτη στιγμή στις επιχειρήσεις. Τον Ιούνιο του 1920 έκανε μια παράτολμη ενέργεια. Προσγειώθηκε με το αεροπλάνο του στην Οθωμανική Στρατιωτική Ακαδημία στην Προύσα όπου ύψωσε την ελληνική σημαία και στη συνέχεια απογειώθηκε!
Μετά το περιστατικό αυτό οι συνάδελφοι του του έδωσαν το παρατσούκλι «Ο Πορθητής της Προύσας». Ο Βελλούδιος έγινε φόβητρο για τους Τούρκους και όπως ανέφερε ο ίδιος, θύμα του παραλίγο να είναι και ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ. Στις 25 Μαρτίου 1921, με παρατηρητή τον σημαιοφόρο Παναγιώτη Ψύχα βομβάρδισε το στρατηγείο του τουρκικού στρατού στο Αφιόν Καραχισάρ, με τον Μουστάφα Κεμάλ να γλιτώνει τη τελευταία στιγμή. Ο Βελλούδιος συμμετείχε ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις έως το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας. Για τη δράση του τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό της Γ΄ τάξης.
Το ταλέντο του στην ηθοποιία
Ο Αθανάσιος Βελλούδιος είχε μια δεύτερη αγάπη πέρα από την αεροπορία, την υποκριτική. Μάλιστα λίγους μήνες πριν να καταταγεί στην ελληνική αεροπορία είχε παρακολουθήσει σεμινάρια τέχνης και υποκριτικής στη Ζυρίχη. Μετά την αποστράτευση του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον χορό, συμμετέχοντας στις Δελφικές Εορτές του Άγγελου Σικελιανού λόγω της φιλίας του με την Εύα Πάλμερ.Στις εορτές χόρεψε και δίδαξε τον πυρρίχιο, όπως το εμπνεύστηκε από τις απεικονίσεις σε κεραμικά και άλλες πηγές.
Επίσης, συνέβαλλε στην ανάπτυξη του Ζεϊμπέκικου στα καφενεία και στις ταβέρνες. Με αυτόν τον τρόπο προώθησε τη λαϊκή κουλτούρα.
Το όνειρό του να γίνει ηθοποιός έγινε πραγματικότητα από το 1956, που ήταν πια 61 ετών και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις.
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις εξής ταινίες: «Η Χρυσομαλλούσα» (1978) του Τώνη Λυκουρέση, «Το Ταξίδι του Μέλιτος» (1979) του Γιώργου Πανουσόπουλου και «Ελευθέριος Βενιζέλος, 1910-1927» (1980) του Παντελή Βούλγαρη. Πέθανε το 1992 έχοντας προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα και την τέχνη.
Πηγή αρχικής εικόνας: beton7.com
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντάρας, Τσαρούχης, Κατράκης, Φωτόπουλος, Θεοτοκάς, Ελύτης κι άλλοι διάσημοι που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του ελληνοαλβανικού μετώπου εναντίον της Ιταλίας
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr