Ο Νικολάι Εβγκένιεβιτς Κοχλόφ ήταν αξιωματικός της KGB. Όταν του έδωσαν εντολή να αναλάβει τη δολοφονία του αρχηγού μιας αντικομμουνιστικής οργάνωσης, αποφάσισε να μην την εκτελέσει και του αποκάλυψε τα σχέδια της KGB. Γι’ αυτή του την κίνηση κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.
Το 1954, ο Κοχλόφ εστάλη από την KGB στην Γερμανία για να επιβλέψει την οργάνωση της δολοφονίας του Γκεόργκι Οκόλοβιτς, πρόεδρου της Εθνικής Συμμαχίας Ρώσων Αλληλέγγυων, μιας αντικομμουνιστικής οργάνωσης στην Φρανκφούρτη. Αποφάσισε, όμως, να αγνοήσει τις εντολές της υπηρεσίας του. Πήγε στο σπίτι του Οκόλοβιτς και του αποκάλυψε ότι η KGB τον ήθελε νεκρό.
Αποστάτησε και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές. Όπως αποκάλυψε, το όπλο με το οποίο θα γινόταν η δολοφονία, βρισκόταν κρυμμένο σε δύο τσιγαροθήκες. Οι σφαίρες περιείχαν κυανιούχο κάλιο, χημική ένωση πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
Μετά την κατάθεσή του για τις ενέργειες της KGB στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Κοχλόφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η ιστορία του έγινε ακόμα και ταινία.
Η σύζυγός του συνελήφθη ύστερα από εντολές της KGB σε αντίποινα των ενεργειών του και από τότε δεν την ξαναείδε. Της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί δεν συνήθιζαν να αφήνουν την προδοσία να περνά έτσι.
Λίγο αργότερα, το 1957, προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν. Έριξαν στον καφέ του θάλλιο, θανατηφόρο χημικό στοιχείο.
Παρόλα αυτά, ο Κοχλόφ επέζησε. Πέρασε κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Όπως είπε, έγινε «έκθεμα της επιστήμης της Σοβιετικής Ένωσης» αλλά και «ζωντανή απόδειξη ότι η σοβιετική επιστήμη του θανάτου δεν είναι παντοδύναμη».
Ο Κοχλόφ προσπάθησε να ξεκινήσει μία ήρεμη ζωή. Έγραψε το βιβλίο «Στο Όνομα της Συνείδησης» και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ των Ηνωμένων Πολιτειών, στον τομέα της Ψυχολογίας.
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Απέκτησε τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο, ο οποίος όμως, πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχουν υποψίες ότι η ασθένειά του προκλήθηκε από δηλητηρίαση. Οι υποψίες για το θάνατό του δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Η παραψυχολογία
Εκείνο που του τράβηξε το ενδιαφέρον, ήταν η παραψυχολογία. Το 1966 παρουσίασε την εργασία του στο Ινστιτούτο Παραψυχολογίας με τίτλο «Η σχέση της παραψυχολογίας με τον κομμουνισμό». Όπως έλεγε, η Ρωσία έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθάρρυνε τέτοιου είδους έρευνες.
Ο Κοχλόφ έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Μπερναρντίνο και συνέχισε να ασχολείται με την παραψυχολογία και τα παραφυσικά φαινόμενα. Έδινε διαλέξεις σχετικά με την ύπνωση και την πνευματική ζωή.
Έγινε αμερικανός πολίτης το 1970. Το 1991 έμαθε ότι είχε γιο από την πρώτη του γυναίκα, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε μέχρι τότε.
Το 1992 ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν τον συγχώρεσε για τις πράξεις του.
Με τον καιρό, τα ενδιαφέροντά του επεκτάθηκαν πέραν της παραψυχολογίας. Ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό και την οικολογία.
Το 2007 πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 84 χρόνια του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο θάνατος του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ. Στην τσέπη του βρέθηκαν χειρόγραφα από ατελείωτο μυθιστόρημα. Οι θεωρίες συνωμοσίας για την εμπλοκή της KGB
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ