Ο αθέατος πύργος που κρυβόταν πίσω από πανύψηλα έλατα της Χαλκιδικής. Λειτούργησε ως φυλακή, φρούριο και προδόθηκε στους επιδρομείς από το κουβάρι της βασίλισσας

Ο αθέατος πύργος που κρυβόταν πίσω από πανύψηλα έλατα της Χαλκιδικής. Λειτούργησε ως φυλακή, φρούριο και προδόθηκε στους επιδρομείς από το κουβάρι της βασίλισσας
Ήταν καλυμμένος από πυκνά, πανύψηλα έλατα και ήταν αθέατος από τους επιδρομείς. Χτίστηκε από πέτρα και πηλό, το λεγόμενο κουρασάνι, γι’ αυτό το χρώμα του είναι σκούρο.

Ο Πύργος της Γαλάτιστας στην Χαλκιδική, λειτούργησε ως φυλακή, φρούριο και παρατηρητήριο μετά τον 15ο αιώνα. Ανήκει στην υστεροβυζαντινή περίοδο.

Διαθέτει μόνο μια είσοδο 5 μέτρα πάνω από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν προσβάσιμος με ανεμόσκαλα ή αφαιρούμενη ξύλινη γέφυρα.

Στενός, με εσοχές στα εξωτερικά τείχη του και μικρές κάθετες σχισμές για παράθυρα.

Στο εσωτερικό ο φωτισµός ήταν σχετικά χαµηλός, αφού προερχόταν από τις σχισµές των πολεµίστρων

Την περίοδο 1995-1996, η 10η Εφορεία αρχαιοτήτων πραγματοποίησε εργασίες αναστήλωσης στον πύργο. Τοποθετήθηκε ξύλινη οροφή, ξύλινο δάπεδο, μπήκαν τζάμια στα παράθυρα και κατασκευάστηκε σκάλα προς την υπερυψωμένη είσοδο.

Με την ευκαιρία των εργασιών αποκατάστασης, έγινε ανασκαφή τόσο στο εσωτερικό του πύργου όσο και γύρω από αυτόν, η οποία έφερε στο φως κεραµικά του 12ου και 15ου αιώνα , περίοδος που πρέπει να συµπίπτει µε τη χρήση του πύργου. Βρέθηκαν επίσης αρκετές αιχµές από βέλη καθώς και σπιρούνια από καβαλάρηδες.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Που βρισκόταν ο Πύργος με το ρολόι του Έλγιν που δώρισε στην Αθήνα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μετά τις κλοπές στην Ακρόπολη. Υπήρξε για χρόνια ορμητήριο για φτωχόπαιδα και μάγκες. Τι απέγινε 

Τα ευρήµατα εκτίθενται σε βιτρίνες στο εσωτερικό του πύργου, ο οποίος ανοίγει για το κοινό µόνο την ηµέρα των Θεοφανείων ή κατόπιν συνεννόησης.

Με την αναστήλωση του πύργου έγινε και η ανάδειξη του νερόµυλου και της στέρνας που βρίσκονται δίπλα του.

Πρόκειται για νερόµυλο ελληνικού τύπου µε οριζόντια φτερωτή που εκµεταλλευόταν την πίεση του νερού από υδατόπτωση.

Ως το 1965 λειτούργησαν άλλοι 3 νερόµυλοι σε χαµηλότερα υψόµετρα που χρησιµοποιούσαν διαδοχικά το ίδιο νερό.

Γύρω από τον πύργο η λαϊκή παράδοση δηµιούργησε το θρύλο της βασίλισσας Γαλάτειας η οποία έµενε στον πύργο µαζί µε τον σύζυγο της Άνθιµο

Λέγεται πως ο πύργος τότε, βρισκόταν περιτριγυρισμένος από πυκνό δάσος µε αποτέλεσµα να µην είναι ορατός και έτσι να προστεύεται από τις επιδροµές. Μια µέρα, ενώ η Γαλάτεια πήγαινε για νερό στη βρύση της έπεσε ένα κουβάρι και κύλησε ως τα Βασιλικά όπου το βρήκαν οι πειρατές οι οποίοι τυλίγοντάς το οδηγήθηκαν στον πύργο.

Η βασίλισσα σκοτώθηκε και η παράδοση θέλει να έδωσε το όνοµα της στο χωριό.

Με πληροφορίες από τον kastrologo και galatista.gr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πύργος – στρατηγείο του τραπεζίτη Εμμανουήλ Παπά που ξεσήκωσε τη Χαλκιδική κατά των Τούρκων το 1821. Οι μοναχοί τον ανακήρυξαν προστάτη, αλλά όταν ηττήθηκε φοβήθηκαν να του δώσουν καταφύγιο (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.