Η εφεύρεση της πρώτης εμπορικής φορητής ηλεκτρικής σκούπας πιστώνεται στον Τζέιμς Σπάνγκλερ, έναν Αμερικανό επιστάτη που προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να μην χάσει τη δουλειά του.
Ο Σπάνγκλερ δεν ήταν ο πρώτος που επινόησε την ηλεκτρική σκούπα. Πριν από αυτόν, το 1901, ο Άγγλος μηχανικός, Χούμπερτ Σέσιλ Μπουθ κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την Puffing Billy, μια ογκώδη κατασκευή που περιόδευε στις γειτονιές με άμαξα και καθάριζε χαλιά και κουρτίνες.
Ο Σπάνγκλερ ήταν, όμως, ο άνθρωπος που, χάρη στην επινοητικότητά του, κατέστησε την ηλεκτρική σκούπα ένα πρακτικό οικιακό εργαλείο.
Το πρόβλημα υγείας που “γέννησε” την εφεύρεση
Το 1907, ο Σπάνγκλερ εργαζόταν ως επιστάτης σε ένα πολυκατάστημα στο Οχάιο των ΗΠΑ. Ήταν ασθματικός και αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του.
Η ογκώδης και βαριά σκούπα με την οποία καθάριζε τα χαλιά άφηνε τόση πολλή σκόνη που του προκαλούσε επίμονο βήχα και επιδείνωνε το άσθμα του.
Προκειμένου αφενός να προστατεύσει τους πνεύμονές του και αφετέρου να μη χάσει τη δουλειά του, στα 59 του χρόνια, έπρεπε να βρει κάποια λύση.
Επιχείρησε, λοιπόν, να κατασκευάσει μια ελαφρότερη ηλεκτρική σκούπα. Πήρε ένα άδειο τενεκεδένιο κουτί και, αφού συγκόλλησε με κολλητική ταινία τις άκρες, το εφάρμοσε πάνω σε ένα σετ τροχών. Στη συνέχεια, προσκόλλησε μια κυλινδρική βούρτσα και ένα μικρό ανεμιστηράκι στη μία πλευρά του τενεκέ και ένα μακρύ χερούλι μαζί με μια μαξιλαροθήκη στην άλλη.
Το ανεμιστηράκι τροφοδοτούσε με ενέργεια τη βούρτσα που περιστρέφονταν, ενώ η μαξιλαροθήκη συγκρατούσε τη σκόνη και τη βρωμιά.
Η ιδέα του Σπάνγκλερ πήρε σάρκα και οστά. Κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του το 1908, μετά από πολλές τροποποιήσεις.
Ο Σπάνγκλερ δεν έγινε ξαφνικά εφευρέτης. Το 1887, είχε φτιάξει μια θεριζοαλωνιστική μηχανή σιτηρών και, το 1893, ένα είδος τσουγκράνας σανού.
Η εξαγορά από τον Ουίλιαμ Χούβερ
Χάρη στην κατασκευή του, ο Σπάνγκλερ είδε το αναπνευστικό του σύστημα να καλυτερεύει. Ίδρυσε την Electric Suction Sweeper Company και άρχισε να πουλάει τη σκούπα του από πόρτα σε πόρτα.
Μία από τις πρώτες πελάτισσές του ήταν η Σούζαν Χούβερ, ξαδέρφη του και σύζυγος του επιχειρηματία στο Οχάιο, Ουίλιαμ Χούβερ. Ο Χούβερ πουλούσε τότε σέλες.
Βλέποντας, όμως, την ανάπτυξη της αγοράς των αυτοκινήτων, σκέφτηκε πως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την αγορά των σελών και να επενδύσει σε κάτι πιο προσοδοφόρο.
Όταν είδε την σκούπα που αγόρασε η σύζυγός του, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τη βελτιώσει και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά. Έκανε τότε συμφωνία με τον Σπάνγκλερ και εξαγόρασε την πατέντα του.
Ανέλαβε, επίσης, χρέη διευθυντή στην εταιρεία του και, το 1922, τη μετονόμασε σε Hoover Company. Στη μετονομασμένη πλέον εταιρεία, ο Σπάνγκλερ είχε την ιδιότητα του επόπτη. Απασχολούνταν έξι άτομα και κατασκεύαζαν έξι σκούπες την ημέρα.
Η στρατηγική μάρκετινγκ “από πόρτα σε πόρτα” και η επέκταση της εταιρείας
Στην αρχή, το κοινό ήταν επιφυλακτικό με το προϊόν του Χούβερ. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις, ο Αμερικανός επιχειρηματίας έβαλε μια διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό The Saturday Evening Post, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν δωρεάν για δέκα ημέρες την ηλεκτρική σκούπα.
Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Παράλληλα, ο Χούβερ συνεργάστηκε με καταστηματάρχες, με τους οποίους έκανε την εξής συμφωνία: εφόσον πουλούσαν τα δείγματα που τους έστελνε, θα εισέπρατταν την προμήθειά τους.
Τα έσοδα έγιναν πλέον μεγαλύτερα, αλλά όχι τόσα όσα επιθυμούσε ο φιλόδοξος Χούβερ. Γι’ αυτό, προσέλαβε εκπαιδευμένους πωλητές, οι οποίοι πήγαιναν στα σπίτια των νοικοκυρών και τους έκαναν επίδειξη χωρίς τη χρήση μεσαζόντων.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Χούβερ μπόρεσε να λύσει τις απορίες των γυναικών και να αντιμετωπίσει το δισταγμό τους για το καινοτόμο προϊόν. Σύντομα, μια σκούπα Hoover βρισκόταν σχεδόν σε κάθε αμερικανικό σπίτι.
Τα επόμενα χρόνια, η Hoover ανέπτυξε διάφορα καινοτόμα μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας, με πρόσθετα εξαρτήματα που έκαναν ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των νοικοκυρών.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που, μέχρι τότε, παρομοίαζαν περιπαικτικά το μοντέλο του Σπάνγκλερ σαν μια γκάιντα που ήταν συνδεδεμένη σε ένα κουτί κέικ.
Η Hoover επεκτάθηκε στον Καναδά και την Αγγλία. Τις επόμενες δεκαετίες, μεσουράνησε στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών σκουπών.
Διόλου τυχαία, το επώνυμο του Χούβερ έγινε συνώνυμο με τις ηλεκτρικές σκούπες, τόσο ως ουσιαστικό (hoovering) όσο και ως ρήμα (hoover).
Η Hoover επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων της σε συσκευές κουζίνας, πλυντήρια, κ.ά.. Τη δεκαετία του ’50, τα προϊόντα της, μεταξύ άλλων, “κατέκλυσαν” τις διαφημίσεις των έντυπων μέσων.
Ο εφευρέτης Τζέιμς Σπάνγκλερ έζησε σχετικά άνετα μέχρι τον Ιανουάριο του 1915, όταν πέθανε σε ηλικία 66 ετών. Η οικογένειά του συνέχισε να εισπράττει έσοδα από την εφεύρεσή του μέχρι τη λήξη της πατέντας τον Ιούνιο του 1925.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Ποιες είναι οι 7 χώρες που έχουν καθαρό αέρα στην ατμόσφαιρα. Που βρίσκεται η Ελλάδα. Νέα έρευνα
- Ποιες είναι οι χρεώσεις των τραπεζών που παραμένουν στις συναλλαγές. Τι θα ισχύσει για web banking και επανέκδοση καρτών
- Τεντόγλου και Πλατανιώτη οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς. Βραβεύτηκαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr