«Αυτές οι προφητείες φαίνονται περίεργες, σχεδόν αδύνατες. Ωστόσο, προέρχονται από τα πιο διαβασμένα και συντηρητικά μυαλά της Αμερικής. Από τους πιο σοφούς και πιο προσεχτικούς άνδρες στα καλύτερα επιστημονικά ιδρύματα. Πήγα και ρώτησα τον καθένα ατομικά να προβλέψει για μένα τι θα συμβεί, κατά τη γνώμη του, στον τομέα που ασχολείται, πριν από την αυγή του 2001 – έναν αιώνα από τώρα».
Έτσι ξεκινά το άρθρο του Τζον Έλφρεθ Ουάτκινς Τζούνιορ με τίτλο: «Τι μπορεί να συμβεί στα επόμενα 100 χρόνια». Μηχανικός στο επάγγελμα, ο Τζον, τον Δεκέμβριο του 1900 δημοσίευσε στο γυναικείο περιοδικό «The Ladies’ Home Journal» στην σελίδα οκτώ, συνολικά 28 προβλέψεις που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Μπορεί ορισμένες προφητείες να άγγιζαν την σφαίρα του αστείου, όπως ότι η όπερα θα ακούγεται εξίσου καλά τηλεφωνικώς, οι ιδέες του Ουάτκινς όμως, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Οι προβλέψεις ποίκιλαν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών, μέχρι την καλλιέργεια λαχανικών με ηλεκτρισμό και την αλλοίωση της αγγλικής γλώσσας.
Κινητή τηλεφωνία, έγχρωμες φωτογραφίες και τηλεόραση
«Ασύρματα τηλέφωνα και τηλεγραφικά κυκλώματα θα εξαπλωθούν στον κόσμο. Ένας άνδρας στην μέση του Ατλαντικού θα έχει την δυνατότητα να συνομιλεί με τη σύζυγό του, που θα κάθεται σε ένα μπουντουάρ στο Σικάγο».
Για το 1900, οι υπερατλαντικές κλήσεις, πόσο μάλλον μια συσκευή που θα συνδέεται με ένα ολόκληρο τηλεφωνικό δίκτυο, ήταν κάτι ανήκουστο. Το πρώτο τηλέφωνο δεν είχε ακόμη εφευρεθεί. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επινόησε το τηλέφωνο 15 χρόνια αργότερα. Ο Βρετανός εφευρέτης απάντησε σε Αμερικανό δημοσιογράφο λίγο μετά την εφεύρεση του τηλεφώνου: «Μπορεί να με θεωρείτε φαντασμένο, κύριε, αλλά μπορώ να δω τη μέρα που θα υπάρχει τηλέφωνο σε κάθε πόλη της Αμερικής». Σήμερα, το τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας.
«Οι φωτογραφίες θα στέλνονται από κάθε μέρος και απόσταση. Αν υπάρξει ποτέ μια μάχη στην Κίνα, φωτογραφικά ντοκουμέντα των πιο συγκλονιστικών γεγονότων θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες μια ώρα αργότερα. Οι φωτογραφίες θα αναπαράγουν όλα τα χρώματα της φύσης».
Το 2000 το διαδίκτυο ήταν αρκετά διαδεδομένο και βέβαια οι φωτογραφίες ήταν όλες έγχρωμες. Ήταν δυνατή ακόμη και η βιντεοσκόπηση. Ο Ουάτκινς το 1900 έκανε λόγο για τη ψηφιακή φωτογραφία και περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας των υπολογιστών και των ψηφιακών καμερών.
«Ο άνθρωπος θα δει όλο τον κόσμο. Φωτογραφικοί φακοί που θα συνδέονται ηλεκτρικά με οθόνες στα αντίθετα άκρα των κυκλωμάτων, θα εστιάζουν σε ανθρώπους και πράγματα κάθε είδους»
Ο Ουάτκινς προέβλεψε κάμερες και οθόνες συνδεδεμένες με ηλεκτρικά δίκτυα, κάτι παραπλήσιο δηλαδή της δορυφορικής τηλεόρασης και των διαδικτυακών καμερών.
Προκατασκευασμένα φαγητά και καλλιέργεια λαχανικών όλο τον χρόνο
Οι προβλέψεις του Τζον Ουάτκινς αφορούσαν και στη διατροφή. Πίστευε πως μέχρι τη νέα χιλιετία, οι άνθρωποι θα τρώνε προπαρασκευασμένα φαγητά που θα τα βρίσκουν στα ράφια του κοντινότερου σούπερ μάρκετ. Η γενετική παρέμβαση του ανθρώπου στα φυσικά προϊόντα και η ανάπτυξη των λαχανικών με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού έως το 2000, θεωρήθηκε δεδομένη από τον Ουάτκινς.
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε υπήρχαν οι παρακάτω προβλέψεις: «Έτοιμα, μαγειρεμένα φαγητά θα πωλούνται σε καταστήματα παρόμοια με τους δικούς μας φούρνους».
Σήμερα κάτι τέτοιο ισχύει. Δεν ισχύει όμως το γεγονός ότι τα φαγητά θα δίνονταν σε πιάτα που αργότερα έπρεπε να επιστραφούν στα καταστήματα, όπως προέβλεψε ο Ουάτκινς.
«Τα λαχανικά θα λούζονται με άπλετο ηλεκτρικό φως, που θα αντικαθιστά το ηλιακό, για να επιταχύνεται η ανάπτυξή τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα εφαρμόζεται στο έδαφος, θα κάνει πολύτιμα φυτά να αναπτυχθούν περισσότερο και πιο γρήγορα και θα σκοτώσει ενοχλητικά ζιζάνια. Ακτίνες χρωματισμένου φωτός θα επιταχύνουν την ανάπτυξη πολλών φυτών. Η ηλεκτρική ενέργεια που εφαρμόζεται σε κηπευτικούς σπόρους θα τους κάνει να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν ασυνήθιστα νωρίς».
Εκείνη την εποχή υπήρχαν μεγάλοι κήποι κλεισμένοι σε γυάλινα κουβούκλια, σαν τα θερμοκήπια, αλλά η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κάτι πρωτοποριακό. Μπορεί τα χρωματισμένα φώτα να μην είχαν αποτέλεσμα, όμως μέχρι το 2000 πολλοί πειραματίστηκαν με αυτά. «Οι φράουλες θα έχουν το ίδιο μέγεθος με τα μήλα και θα καταναλώνονται από τα δισέγγονά μας. Θα υπάρχουν μαύρα, μπλε και πράσινα τριαντάφυλλα και θα είναι μεγάλα σαν λάχανα». Μπορεί ο Ουάτκινς να υπερέβαλε με το μέγεθος της φράουλας και του τριαντάφυλλου, ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η γενετική (σε συνδυασμό με ορισμένα φυτοφάρμακα) έχει συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο και τη μεγιστοποίηση μεγεθών ακόμη και σε φρούτα και λαχανικά.
Οι Αμερικάνοι θα ψηλώσουν κατά πέντε εκατοστά και ο συνολικός πληθυσμός της Αμερικής θα είναι μεταξύ 350 και 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Ο μέσος Αμερικάνος θα είναι ψηλότερος κατά μία με δύο ίντσες (περίπου δυόμιση με πέντε εκατοστά). Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της καλύτερης υγείας και την εξέλιξη της ιατρικής, της διατροφής και της άσκησης. Θα ζει πενήντα χρόνια, αντί 35». Ο Ουάτκινς ήταν εξαιρετικά εύστοχος όσον αφορά το ύψος των Αμερικανών. Το 1900 ο μέσος Αμερικανός είχε ύψος γύρω στα 168 με 170 εκατοστά. Το 2000 ο μέσος όρος του ύψους στους άνδρες ήταν 1 μέτρο και 75 εκατοστά! Το 2000 ο πληθυσμός της Αμερικής άγγιζε τα 280 εκατομμύρια, ενώ το 2011 ο πληθυσμός των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του Παναμά και του Μεξικού ήταν 311 εκατομμύρια. Ο Ουάτκινς δεν προέβλεψε σωστά τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών, ωστόσο είχε μια γενική ιδέα ότι ο Αμερικανικός πληθυσμός δεν θα αυξανόταν με τους ρυθμούς που αυξανόταν τον 19ο αιώνα. Σε αντίθετη περίπτωση η πρόβλεψη θα ήταν άστοχη και ο Αμερικανικός πληθυσμός θα ξεπερνούσε το ένα δις μέχρι το 2000.
Προβλέψεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα
Ο Ουάτκινς ήταν αρκετά εύστοχος στις προβλέψεις του για τα επόμενα 100 χρόνια, αλλά έκανε και τρομερές αστοχίες. Προέβλεψε επίσης επιτυχώς την δημιουργία τανκς («τεράστια φρούρια πάνω σε τροχούς θα διασχίζουν ανοιχτούς χώρους») και τρένων ταχείας κυκλοφορίας («τα τρένα θα ταξιδεύουν δύο μίλια το λεπτό, ενώ τα τρένα εξπρές θα αγγίζουν τα 150 μίλια την ώρα»), αλλά προέβλεψε ότι δεν θα υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι στις μεγαλουπόλεις. «Η κυκλοφορία εντός των ορίων της πόλης θα πραγματοποιείται πάνω ή κάτω από το έδαφος». Η πρόβλεψη του δεν απείχε και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Σε πολλά ιστορικά κέντρα των πόλεων υπάρχουν δρόμοι πλακόστρωτοι μονο για πεζούς, ενώ έχουν κατασκευαστεί υπόγειες οδοί ή και υπερυψωμένοι δρόμοι.
Το αγγλικό αλφάβητο θα συρρικνωθεί και ο άνθρωπος θα γυμνάζεται από μικρή ηλικία.
«Δεν θα υπάρχει πια το γράμμα C, το X ή το Q στην καθημερινή μας αλφάβητο. Θα εγκαταλειφθούν επειδή θα είναι άχρηστα». Η πρόβλεψη του Ουάτκινς ήταν εσφαλμένη.
Παρόλα αυτά ίσως να είχε προβλέψει τις επιπτώσεις της μαζικής επικοινωνίας στην ίδια την επικοινωνία. «Ο καθένας θα περπατά δέκα μίλια την ημέρα. Η γυμναστική θα ξεκινά από την νηπιακή ηλικία μέσα από παιχνίδια». Ο Ουάτκινς ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ενασχόληση του ανθρώπου με τη γυμναστική και τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, ωστόσο στα τέλη του 20ου αιώνα, όλες οι μετακινήσεις του ανθρώπου γίνονταν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με αυτοκίνητα.
Τα έντομα δεν θα αποτελούν πια πρόβλημα
«Τα κουνούπια, οι μύγες και οι κατσαρίδες θα έχουν εξαλειφθεί». Οπτιμιστής ο Ουάτκινς, έπεσε έξω. Τα έντομα σήμερα είναι αναρίθμητα και πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα τους θερινούς μήνες με τα κουνούπια και τις κατσαρίδες. «Δεν θα υπάρχουν άγρια ζώα, αλλά θηριοτροφεία». Μέχρι και σήμερα η άγρια φύση έχει επιβιώσει ακόμη και μετά την επιθετική παρέμβαση του ανθρώπου. Πολλά άγρια ζώα είναι ελεύθερα, αν και αρκετά από αυτά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Μπορεί ο μηχανικός Τζον Ουάτκινς να μην ήταν τόσο εύστοχος σε όλες τις προβλέψεις του, πλησίασε αρκετά όμως, όταν έγραφε το 1900 πως μπορεί να είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια. Μήπως πρέπει να δούμε πιο σοβαρά αυτά που προφητεύουν κάποιοι σήμερα ότι θα γίνουν πραγματικότητα κάποια μέρα;
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον». Κομφούκιος, ο φτωχός Κινέζος φιλόσοφος που έφτασε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης. Απογοητεύτηκε με την πολιτική και στράφηκε στη διδασκαλία της καλοσύνης και της αλληλεγγύης…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ