Ο «Κροατικός Αποξυόμενος» είναι ένα χάλκινο άγαλμα που ξεχωρίζει για την ομορφιά και τη σπανιότητά του. Έχει ελληνική προέλευση και βρέθηκε στο βυθό της Αδριατικής από έναν Βέλγο τουρίστα.
Το έργο αναπαριστά ένα νεαρό αθλητή, που είτε ολοκλήρωσε την προπόνησή του, είτε τελείωσε από αγώνα και καθάριζε (απέξυνε) το σώμα του από ιδρώτα, σκόνη και λάδι με στλεγγίδα (εργαλείο υγιεινής). Το όνομα του δημιουργού είναι άγνωστο.
Το 1996 ο Βέλγος τουρίστας Ρενέ Βάουτερς, ενώ έκανε υποβρύχια κατάδυση στην Αδριατική, κοντά στη νησίδα Βέλε Όριουλε της Κροατίας, εντόπισε τυχαία το αρχαίο άγαλμα ύψους 1,92 μέτρων. Στη θαλάσσια περιοχή βρέθηκαν ακόμη θραύσματα της χάλκινης βάσης του έργου, η άκρη μιας άγκυρας από μόλυβδο και θραύσματα τριών αμφορέων.
Η ανακάλυψη αναφέρθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας, το οποίο προχώρησε σε σχέδια για την προστασία του θαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου και του ευρήματος. Οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση από τη θάλασσα ήταν άμεσες, λόγω της απειλής των αρχαιοκάπηλων. Το άγαλμα «ανέβηκε» στην επιφάνεια στις 27 Απριλίου 1999.
Οι εργασίες συντήρησης διήρκησαν 6 χρόνια και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου χημικά παρά μόνο εργαλεία και κάποιες φορές μηχανήματα.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο Ζάγκρεμπ, το 2006 και εκτίθεται στο Μουσείο Ζαντάρ της Κροατίας.
Η προέλευση του «Αποξυομένου» και η μεγάλη αξία του
Με βάση τις έρευνες, που πραγματοποιούνται έως και σήμερα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο «Αποξυόμενος» αποτέλεσε φορτίο ρωμαϊκού πλοίου που έπλεε βόρεια προς κάποια μεγάλη πόλη της Ρώμης (πχ Ραβέννα) ή προς κάποια ρωμαϊκή βίλα. Αν και έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό ναυαγίου, δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία.
Μετά από χρόνια συντήρησης και μελέτης, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι το έργο είναι αντίγραφο και κατασκευάστηκε πιθανότατα τον 2ο ή 1ο αιώνα π.Χ., σε ελληνικό χυτήριο, με βάση τα πρότυπα αγαλμάτων της ύστερης κλασσικής ή πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (από 360-280 π.Χ.).
Η μελέτη του αγάλματος έδειξε ότι δεν βυθίστηκε αμέσως μετά την κατασκευή του, αλλά μεταξύ του 20 π.Χ. και 110 μ.Χ.
Είναι ένα εύρημα μεγάλης σημασίας, γιατί τα χάλκινα αγάλματα και ιδίως τα ελληνικά είναι εξαιρετικά σπάνια.
Αν και υπάρχουν 8 αγάλματα αυτού του τύπου αθλητή, που καθαρίζει το σώμα του, αυτό που ξεχωρίζει είναι ο «Κροατικός Αποξυόμενος» για την ακεραιότητά του και την ομορφιά του.
Πηγή εικόνων κολλάζ: ©Marie-Lan Nguyen, Wikipedia και Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ