Σύμφωνα με μία θεωρία, είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να χτυπηθεί από κεραυνό παρά να κερδίσει το Λόττο.
Ο Αυστραλορουμάνος οικονομολόγος, Στέφαν Μαντέλ ήταν ο άνθρωπος που κατέρριψε όχι μία αλλά 14 φορές τις παραπάνω προβλέψεις της στατιστικής, χωρίς να παραβιάσει ούτε έναν από τους ισχύοντες τότε κανόνες!
Με τα χρόνια, πέτυχε να δημιουργήσει μια “κοινοπραξία του Λόττο”, δηλαδή ένα δίκτυο εκατοντάδων επενδυτών που πίστεψαν στη μέθοδό του και ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Τα ποσά που κέρδιζε ο Μαντέλ δεν ήταν υπέρογκα, αν λάβει κανείς υπόψη το κόστος αγοράς των δελτίων, την αφαίρεση από τους φόρους και το μοίρασμα των κερδών μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ωστόσο, αυτό δεν αναιρούσε σε καμία περίπτωση το κατόρθωμά του. Όπως είχε δηλώσει, “τα σωστά εφαρμοσμένα μαθηματικά μπορούν να εγγυηθούν μια περιουσία“.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Στέφαν Μαντέλ εργαζόταν ως λογιστής στη Ρουμανία και ο μισθός του ήταν μόλις 88 δολάρια τον μήνα.
Καθώς είχε δύο παιδιά να μεγαλώσει, προσπαθούσε να κερδίσει περισσότερα χρήματα, για να φύγει με την οικογένειά του από τη χώρα, η οποία βρισκόταν τότε υπό κομμουνιστικό καθεστώς.
Ωστόσο, αντί να στραφεί στην παρανομία, όπως άλλοι συμπατριώτες του, αξιοποίησε την εξυπνάδα του και την εξοικείωσή του με τους αριθμούς στα τυχερά παιχνίδια, για να γίνει πλουσιότερος.
Οι δύο πρώτες νίκες του Μαντέλ ήταν στη χώρα που γεννήθηκε, τη Ρουμανία. Κέρδισε μαζί με μερικούς φίλους του 19.000 δολάρια, αν και το καθαρό ποσό που πήρε μετά το μοίρασμα, ήταν περίπου 4.000 δολάρια. Ήταν, όμως, αρκετό, για να μπορέσει να μεταναστεύσει.
Για ένα χρονικό διάστημα έμεινε στο Ισραήλ και, ακολούθως, εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, όπου πήρε την υπηκοότητα. Εκεί κέρδισε το Λόττο άλλες 12 φορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαντέλ, η φόρμουλα που είχε αναπτύξει τού επέτρεπε να μαντεύει τους πέντε από τους έξι αριθμούς του Λόττο, μειώνοντας έτσι τους πιθανούς συνδυασμούς.
Στη συνέχεια, δημιούργησε μια ομάδα ανθρώπων που έπαιζαν μαζί το Λόττο και συγκέντρωναν τα χρήματά τους, για να αγοράσουν πολλά δελτία και να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης.
Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των δελτίων που μπορούσε κανείς να παίξει και ο κάθε παίκτης είχε τη δυνατότητα της κατ’ οίκον εκτύπωσης του δελτίου. Ο Μαντέλ αυτοματοποίησε το σύστημά του, εγκαθιστώντας σε ένα δωμάτιο υπολογιστές και εκτυπωτές που τύπωναν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς με ακρίβεια.
“Ουσιαστικά καλύψαμε κάθε πιθανό συνδυασμό“, δήλωσε σε μία συνέντευξή του ο Μαντέλ, γνωρίζοντας ότι σε ένα τυχερό παιχνίδι που απαιτούσε έξι αριθμούς από το 1 έως το 40, θα υπήρχαν 3.838.380 πιθανοί συνδυασμοί.
Έξι ήταν τα βήματα της μεθόδου του Μαντέλ, την οποία αποκαλούσε “συνδυαστική συμπύκνωση”:
- Υπολογίστε τον συνολικό αριθμό δυνατών συνδυασμών σε κάθε λοταρία
- Βρείτε λοταρίες, όπου το τζάκποτ ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των συνδυασμών
- Mαζέψτε χρήματα, προκειμένου να αγοράσετε κάθε συνδυασμό
- Χρησιμοποιήστε έναν αλγόριθμο και υπολογιστές, για να εκτυπώστε εκατομμύρια δελτία
- Παραδώστε τα δελτία στους επίσημους αντιπροσώπους
- Παραλάβετε το έπαθλο
Γιατί στράφηκε στις ΗΠΑ
Η μέθοδος του Στέφαν Μαντέλ δεν ήταν παράνομη, αλλά οι αυστραλιανές αρχές έκριναν ότι ήταν εναντίον του πνεύματος του παιχνιδιού. Αποφάσισαν τότε να αλλάξουν τους κανόνες και, έτσι, απαγόρευσαν τη μαζική αγορά δελτίων μιας κλήρωσης, όπως επίσης και τη εκτύπωση δελτίων.
Ωστόσο, ο Μαντέλ δεν πτοήθηκε. Αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον του στις ΗΠΑ, αναζητώντας την πολιτεία όπου οι πιθανότητες θα ήταν μεγαλύτερες και οι συνθήκες ευνοϊκότερες.
Αυτή ήταν η Βιρτζίνια, όπου όχι μόνο δεν ίσχυαν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην Αυστραλία, αλλά και το κόστος αγοράς του κάθε δελτίου ήταν μικρότερο συγκριτικά με άλλες πολιτείες.
Ο Μαντέλ ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα International Lotto Fund (ILF) και, χάρη στη φήμη που είχε αποκτήσει, έπεισε 2.500 Αυστραλούς επενδυτές να συγκεντρώσουν 2.500 δολάρια ο καθένας.
Αγόρασε πολλούς υπολογιστές και εκτυπωτές και προσέλαβε 16 υπαλλήλους, οι οποίοι άρχισαν να τυπώνουν όλα τα πιθανά δελτία σε διάστημα τριών μηνών.
Όταν το τζάκποτ στη Βιρτζίνια έφτασε τα 27 εκατομμύρια, το Φεβρουάριο του 1992, ο Μαντέλ έδωσε το “πράσινο φως”, για να αγοραστεί κάθε δελτίο.
Μαζί με τις μικρότερες κατηγορίες κερδών, το ILF του Μαντέλ αποκόμισε κέρδος που ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Η δικαστική διαμάχη και η πτώχευση
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν κύλησαν όλα ομαλά για τον Μαντέλ. Ακολούθησε τετραετής δικαστική μάχη, κατά την οποία η κοινοπραξία του ερευνήθηκε από τη CIA και το FBI.
Δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό, αλλά ο Αυστραλορουμάνος ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια των επενδυτών του, οι οποίοι έλαβαν λιγότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα.
Το 1995 ο Μαντέλ κήρυξε πτώχευση, αλλά έγινε η αφορμή, ώστε οι ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού για πάντα.
Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο (2019-2023), ο Στέφαν Μαντέλ μένει μόνιμα στο Βανουάτου, ένα νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στα Φίτζι.
Δείτε παρακάτω ένα βίντεο, στο οποίο μιλάει και ο ίδιος ο Μαντέλ για το κατόρθωμά του:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr