Ο Τσέστερ Κάρλσον ήθελε απεγνωσμένα να εφεύρει κάτι. Όμως, ο απόφοιτος του Καλτέκ είχε εγκλωβιστεί στο τμήμα ευρεσιτεχνιών μιας νομικής εταιρίας.
Περνούσε τις ώρες του συντάσσοντας καταλόγους με πιθανές εφευρέσεις, όπως η οδοντόβουρτσα με τις ανταλλακτικές τρίχες και το βελτιωμένο καπάκι για τις εμφιαλωμένες γκαζόζες. Η απάντηση στις επιθυμίες του όμως βρισκόταν μπροστά του, στο γραφείο του.
Οι αιτήσεις ευρεσιτεχνιών χρειάζονταν πολλά ακριβή αντίγραφα των τεχνικών σχεδίων τους και καθένα έπρεπε να γίνει με το χέρι. Εργασία ιδιαίτερα δύσκολη για τον Κάρλσον εξαιτίας της αρθρίτιδας.
Τι ωραία που θα ήταν, σκεφτόταν, να υπήρχε ένα μαγικό κουτί, να πατάς ένα κουμπί και να παίρνεις ένα αντίγραφο.
Αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τέτοιο μηχάνημα. Μολονότι δούλευε ατελείωτες ώρες και επιπλέον πήγαινε το βράδυ στη νομική σχολή, μετέτρεψε την κουζίνα του σε εργαστήριο και όποτε έβρισκε ευκαιρία, πειραματιζόταν.
Τα χημικά του έπιαναν φωτιά με τη ζέστη από τη σόμπα και γέμιζαν το διαμέρισμά του με δύσοσμους καπνούς αλλά δεν το έβαζε κάτω.
Το 1938, μαζί με τον βοηθό του, κατασκεύασαν το πρώτο τους πετυχημένο αντίγραφο.
Το αποκάλεσαν “ξηρό αντίγραφο για να ξεχωρίζει από τις φωτογραφίες που χρειάζονταν επεξεργασία σε λουτρό με χημικές ουσίες.
Η διαδικασία του Κάρλσον ήταν να προβάλει μία εικόνα σε μια αρνητικά φορτισμένη πλάκα, έτσι ώστε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης να παραμένουν στις σκοτεινές περιοχές αλλά όχι και στις φωτεινές.
Στη συνέχεια, έψηναν τη σκόνη πάνω και κηρόχαρτο και δημιουργούσαν το αντίγραφο.
Ο Κάρλσον παρουσίασε την ιδέα του στην ΙΒΜ και την General Electric και άλλους, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ο βοηθός του παραιτήθηκε. Η γυναίκα του τον εγκατέλειψε.
Τελικά η εταιρία Haloid από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης αποφάσισε να το ρισκάρει με την ιδέα του. Επένδυσαν εκατομμύρια μέχρι να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό μηχάνημα.
Αναζητώντας ένα ελκυστικό όνομα για τη διαδικασία η Haloid πήρε τις ελληνικές λέξεις «ξηρός» και «γράφω» και έφτιαξε μια νέα λέξη: την ξηρογραφία. Η εταιρία άλλαξε την επωνυμία της. Την έκανε Xerox.
O Τσέστερ Κάρλσον έγινε πολυεκατομμυριούχος. Όταν η δεύτερη γυναίκα του τον ρώτησε αν υπήρχε κάτι άλλο που θα ήθελε, της είπε: «Ναι, θα ήθελα να πεθάνω φτωχός». Πριν πεθάνει, δώρισε σε αγαθοεργίες 100 εκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το πρώτο αυτοκίνητο της Αμερικής είχε μήκος δέκα μέτρα και ζύγιζε 17 τόνους. Κατασκευάστηκε το 1805 και ήταν αμφίβιο με αποστολή να καθαρίσει ένα ποταμό! Είχε και ρόδες και φτερωτή για να κινείται στο νερό
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ