Πηγή: newmoney.gr
Ο Αντετοκούνμπο στη δεκάδα των καλύτερα αμειβόμενων αθλητών στον κόσμο
Με την παγκόσμια οικονομία να βιώνει μία ακόμη κρίση (λόγω των αναταράξεων που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές τάσεις και ο πόλεμος), η βιομηχανία του αθλητισμού και δη οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εξακολουθούν να γεμίζουν τους λογαριασμούς τους με εκατομμύρια (δολάρια ή ευρώ δεν έχει σημασία).
Ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες είναι αυτοί που κυριαρχούν σ’ αυτό το ξεχωριστό Top 10 που αφορά τους μίδες του παγκοσμίου αθλητισμού, στο οποίο εντάχθηκε από φέτος και ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Κι αν τα συνολικά τους κέρδη για τη σεζόν του 2022, συγκριτικά με αυτά του 2021, παρουσιάζουν μια μικρή μείωση της τάξης του 6%, τα 992 εκατ. δολάρια που κέρδισαν συνολικά είναι το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί από το 1992 (όταν το περιοδικό «Forbes άρχισε να ασχολείται και με τα χρήματα που ξοδεύονται στον κόσμο των σπορ και έκτοτε κάθε χρόνο παρουσιάζει τη σχετική λίστα).
Το 2018 τα κέρδη των σταρ του αθλητισμού ήταν 1,06 δισ. δολάρια και πέρσι (2021) έφτασαν στο 1,05 δισ. δολάρια. Παράλληλα, τα 80,9 εκατ. δολάρια που χρειάστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για να πάρει τη 10η θέση είναι νέο ρεκόρ, με τον πήχη να έχει ανέβει πιο ψηλά από ποτέ. Για την ακρίβεια, είναι 8% υψηλότερο από 75 εκατ. του 2021 και 24% από τα 65,4 εκατ. του 2019…
Ενα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο που αφορά αυτό το 1 δισ. που κατέληξε στους λογαριασμούς των αθλητών είναι το γεγονός ότι το 50% (και κάτι παραπάνω) προέρχεται από έσοδα εκτός γηπέδου και συγκεκριμένα από χορηγίες, διαφημίσεις, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας τους (ποσοστά επί των πωλήσεων από φανέλες, αναμνηστικά), αλλά και τις χρυσοφόρες επενδύσεις που έχουν κάνει οι περισσότεροι με τις πρώτες… οικονομίες τους.
Παράλληλα, οι μέγα σταρ στις sport business έχουν βρει και νέο πεδίο δράσης σε επίπεδο μάρκετινγκ, καθώς πέντε από τη λίστα των κορυφαίων έχουν συνεργασία με κάποιο κρυπτονόμισμα ή κάποια πλατφόρμα NFT που είναι η μόδα της εποχής.
Οι κορυφαίοι της φετινής αγωνιστικής περιόδου
1. Λιονέλ Μέσι / Στη μέτρια χρονιά του κέρδισε 130 εκατ. δολάρια
Το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε για πρώτη φορά στην καριέρα του εργασιακό περιβάλλον, αποχαιρετώντας τη Βαρκελώνη και μετακομίζοντας στο Παρίσι, έχοντας μια χασούρα 25 εκατ. από το συμβόλαιό του… Ο τελευταίος του χρόνος στην Μπάρτσα προέβλεπε ότι θα πάρει 100 εκατ., αλλά στην Παρί Σεν Ζερμέν τα αντίστοιχα χρήματα ήταν 75 εκατ. Ωστόσο, ο Αργεντινός άσος κατάφερε να αυξήσει τα εξωγηπεδικά κέρδη καθώς στις ήδη γνωστές συμφωνίες του (Adidas, Budweiser, Pepsi, Lays) προστέθηκαν τα 20 εκατ. (τον χρόνο) με την πλατφόρμα NFTs Socios, ενώ έγινε και ο πρώτος αθλητής που χρίστηκε «πρεσβευτής» του Hard Rock Café (η ιστορική αλυσίδα γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της). Τα συνολικά του έσοδα εκτός γηπέδου ανήλθαν στα 55 εκατ. δολάρια, όσα είχε και ο άσπονδος φίλος του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η σούμα των 130 εκατ. ευρώ, που είναι ίδια με τα περσινά, τον έφερε στην κορυφή για δεύτερη φορά στην καριέρα του (η πρώτη το 2019).
Και όλα αυτά σε μια χρονιά που ναι μεν πήρε το πρωτάθλημα με την Παρί (έπαιζε χωρίς αντίπαλο), αλλά η εκκωφαντική αποτυχία των Γάλλων στο Champions League έφερε για πρώτη φορά και την έντονη αμφισβήτηση για το αν στα 34 του μπορεί να είναι πράγματι τόσο επιδραστικός.
Μια πρώτη απάντηση ήρθε με τα οικονομικά του δεδομένα και μια δεύτερη με το ντεμπούτο του στη μικρή οθόνη, καθώς αποδέχθηκε την πρόταση-πρόκληση και θα πρωταγωνιστήσει στη σειρά «Los Protectores», μια παραγωγή της τηλεόρασης της Αργεντινής που μπαίνει στον 2ο κύκλο της και το φοβερό είναι ότι πραγματεύεται την ιστορία τριών ποδοσφαιριστών οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα!
2. ΛεΜπρον Τζέιμς / Εγινε ο πρώτος εν ενεργεία δισεκατομμυριούχος παίκτης
Ο πιο πλούσιος αθλητής στον κόσμο είναι ο Μάικλ Τζόρνταν. H περιουσία του «Air Mike» υπολογίζεται σε 2,6 δισ. δολάρια (κυρίως λόγω της επένδυσης που έκανε στους Σάρλοτ Χόρνετς), αλλά το φράγμα του ενός δισ. το πέρασε το 2014, μία δεκαετία αφότου εγκατέλειψε τα παρκέ.
Αντιθέτως, ο ΛεMπρoν Τζέιμς τα κατάφερε σε ηλικία 37 ετών κι ενώ ακόμη αγωνίζεται με τη φανέλα των Λος Αντζελες Λέικερς! Ο «Βασιλιάς» (έβγαλε 121 εκατ. φέτος), είναι ο δεύτερος σε κέρδη εκτός γηπέδου καθώς, πέρα από τις χορηγίες (εφ’ όρου ζωής συμβόλαιο με τη Nike) και τις διαφημίσεις, έχει κάνει τρομερά έξυπνες επενδύσεις (από αλυσίδα καταστημάτων πίτσας μέχρι σε εταιρείες παραγωγής ταινιών), οι οποίες σύντομα θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του. Να μην ξεχάσουμε ότι εδώ και λίγα χρόνια είναι μικρομέτοχος της Λίβερπουλ και, όπως ανακοίνωσε, στόχος του είναι να αγοράσει μια ομάδα του ΝΒΑ.
3. Κριστιάνο Ρονάλντο / Ο CR7 εξακολουθεί να πουλάει τρελά
Η απόφαση του να επιστρέψει στη Γιουνάιτεντ αποχωρώντας από τη Γιουβέντους μπορεί να μην έφερε την άνοιξη στους «κόκκινους διαβόλους» (τερμάτισαν στην 6η θέση) και να του κόστισε κάποια εκατομμύρια που τον έφεραν στην τρίτη θέση (με 115 εκατ.), αλλά ο Πορτογάλος παραμένει ο βασιλιάς των social mediamtx (έγινε ο πρώτος που ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, ενώ έχει άλλους 300 εκατομμύρια ακολούθους σε Facebook, Twitter).
Μέτοχος σε αλυσίδα εστιατορίων, σε κλινική εμφύτευσης μαλλιών (!), στο app ZujuGp (ψηφιακή εφαρμογή για το ποδόσφαιρο την οποία διαφημίζει), ιδιοκτήτης εστιατορίων, ξενοδοχείων, κεντρικό πρόσωπο στις καμπάνιες πολυεθνικών εταιρειών, στα 37 του εξακολουθεί να παραμένει ένα τεράστιο brand name που αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις εταιρείες του κόσμου.
4. Νεϊμάρ / Σε φθίνουσα πορεία, ελπίζει στο Μουντιάλ
Αγγιξε το φράγμα των 100 εκατ., αλλά δεν το ξεπέρασε (95 εκατ.), και η αλήθεια είναι ότι η αναλογία των χρημάτων που κερδίζει από το συμβόλαιό του με την Παρί και των χρημάτων εκτός γηπέδου δείχνει ότι δύσκολα θα βρεθεί σ’ αυτή τη λίστα και την επόμενη χρονιά. Ειδικά αν επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν τους Παριζιάνους να προσπαθούν να το ξεφορτωθούν.
Ο Βραζιλιάνος θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να λάμψει στο Μουντιάλ του Κατάρ για να αλλάξει τα δεδομένα, αλλιώς θα περιμένει να αποδώσουν οι επενδύσεις που έκανε τον τελευταίο χρόνια σε διάφορες πλατφόρμες NFTs.
5. Στεφ Κάρι / Πρωταθλητής στο παρκέ και στο συμβόλαιο
Οδήγησε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στην κατάκτηση του τίτλου, ανταποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη που του έδειξε η ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπέγραψε το νέο τετραετές συμβόλαιο αντί 215 εκατ. δολαρίων.
Ο ηγέτης των Γουόριορς τα επόμενα χρόνια θα παίρνει ακόμη περισσότερα χρήματα από το νέο του συμβόλαιο (φέτος ήταν ο παίκτης του NBA με το μεγαλύτερο), έχει αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στο FTX (ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων) που είναι και χορηγός του, ενώ έχει και τη δική του εταιρεία παραγωγής. Ο συνδυασμός εσόδων αναμένεται να τον φέρει στη λίστα αυτών που κερδίζουν άνω των 100 εκατ. τον χρόνο (τώρα είναι στα 92,8).
6. Κέβιν Ντουράντ / Αποτυχίες στο γήπεδο, επιτυχίες στις μπίζνες
Η απόφασή του να μετακομίσει στους Μπρούκλιν Νετς δεν έχει δικαιωθεί ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά η παρουσία του στην Ανατολική Ακτή έχει θετική επίδραση στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο KD έχει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο (42 εκατ.), είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος εν ενεργεία αθλητής της Nike (πίσω από τον ΛεΜπρον) και έχει χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που του απέφερε συνολικά 50 εκατ.
Η μεγάλη του ζαριά φαίνεται να είναι η NFNT.U, μια Special-Purpose Acquisition Company (SPAC), ή σε απλά ελληνικά εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες επενδύσεις (μεταξύ άλλων, μικρομέτοχος στην ποδοσφαιρική ομάδα Φιλαδέλφεια Γιούνιον και στην εταιρεία Overtime που ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα μπασκετική λίγκα για αθλητές 16-18 ετών).
7. Ρότζερ Φέντερερ / Κορυφαίος σε κέρδη εκτός γηπέδου
Την τελευταία τριετία έχει παίξει ελάχιστα λόγω των προβλημάτων τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν… Το 2020 είχε μηδέν (0) κέρδη από τουρνουά και το 2021 εισέπραξε μόλις 700.000 δολάρια (στη μέχρι τώρα τεράστια καριέρα του έχει κερδίσει εντός γηπέδων επαθλα 130 εκατ. δολαρίων), ενώ φέτος ακόμη δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε κάποιο τουρνουά. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο άλλοτε απόλυτος κυρίαρχος του παγκόσμιου τένις να κατρακυλήσει στο Νο 68 της κατάταξης της ATP.
Ολα αυτά όμως δεν είχαν καμία σημασία για τους χορηγούς του 40χρονου Ελβετού, ο οποίος είναι ο κορυφαίος σε κέρδη εκτός γηπέδου, βάζοντας στους λογαριασμούς του 90 εκατ. δολάρια. Καμία εταιρεία απ’ αυτές που ήταν στο πλευρό του δεν τον εγκατέλειψε, ενώ χρυσοφόρα αποδείχθηκε κι η επένδυσή του στην ελβετική εταιρεία υποδημάτων On, η οποία μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Xρηματιστήριο αντλώντας 600 εκατ. δολάρια. Και ένα από τα επόμενα προϊόντα που θα λανσάρει είναι το ειδικό παπούτσι για τένις, στον σχεδιασμό του οποίου ενεπλάκη ενεργά ο ίδιος…
8. Κανέλο Αλβαρες / Τα χρυσά γάντια από το Μεξικό
Στα 32 του θεωρείται ο κορυφαίος εν ενεργεία μποξέρ στον κόσμο έχοντας μια απίστευτη καριέρα με 57 νίκες (οι 39 με νοκ άουτ), 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 61 επαγγελματικούς αγώνες! Στους δύο αγώνες που έδωσε πέρσι είχε 2 νίκες (που του απέφεραν 40 εκατ. η καθεμία, καθώς τα τηλεοπτικά έσοδα από τους αγώνες πυγμαχίας είναι απίστευτα μεγάλα) και παρόλο που τα εμπορικά του έσοδα είναι πολύ μικρά, σύντομα περιμένει να μεγιστοποιηθούν.
Ο Αλβαρες, πατέρας τεσσάρων παιδιών από τέσσερις διαφορετικές μητέρες, δεν ποντάρει γι’ αυτό στο εστιατόριο που έχει στην πατρίδα του ή στα βενζινάδικα που θέλει να ανοίξει, αλλά στην εταιρεία παραγωγής που δημιούργησε (και ήδη υπέγραψε συμφωνία με την ψηφιακή πλατφόρμα DAZN) και στο γραφείο εκπροσώπησης αθλητών (που ήδη έχει ως πελάτες 40 Μεξικανούς μποξέρ).
9. Τομ Μπρέιντι / Εξακολουθεί να πασάρει εκατομμύρια
Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση μετά από 22 σεζόν στο NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο) και 7 τίτλους… Στις 14 Μαρτίου κι αφού είχαν μεσολαβήσει ατελείωτα αφιερώματα για τη σπουδαία καριέρα του ανακοίνωσε ότι το μετάνιωσε και θα επιστρέψει για μια 23η σεζόν φορώντας τη φανέλα των Μπακανίρς.
Στα 44 του πλέον ο Μπρέιντι (σύζυγος της Ζιζέλ Μπούντχεν) πέρσι είχε ένα εξαιρετικό συμβόλαιο (σχεδόν 32 εκατ.), αλλά εδώ και χρόνια έχει φροντίσει να αξιοποιήσει με εξαιρετικό τρόπο το όνομά του επενδύοντας σε εταιρείες παραγωγής, φτιάχνοντας τη δική του σειρά ρούχων, ενώ η Autograph, η πλατφόρμα NFT (είναι συνιδρυτής της), τον Ιανουάριο άντλησε 170 εκατ. δολάρια χρηματοδότησης… Επιπροσθέτως, όταν τελικά αποχωρήσει από την ενεργό δράση (κανείς δεν βάζει το χέρι του πότε θα συμβεί αυτό) τον περιμένει το συμβόλαιό του με το Fox Sport, για τον ρόλο του σχολιαστή των αγώνων του NFL που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα του αποφέρει περισσότερα χρήματα από αυτά που κερδίζει τώρα ως αθλητής…
10. Γιάννης Αντετοκούνμπο / Η εκτόξευση του «Greek Freak»
Πριν από κάποια χρόνια η είδηση της παρουσίας ενός Ελληνα στο Top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών θα αντιμετωπιζόταν σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Κι όμως, ο δικός μας Γιάννης το κατάφερε κι αυτό! Ο δις MVP του NBA και περσινός πρωταθλητής με τους Μιλγουόκι Μπακς, στην πρώτη σεζόν που είναι σε ισχύ το Super Max συμβόλαιό του με τα Ελάφια, έσπασε κι αυτό το φράγμα!
Τα 40 εκατ. που αφορούσαν το συμβόλαιο με τους Μπακς ενώθηκαν με τα 41 εκατ. δολάρια που αφορούν διαφημίσεις, χορηγίες και επενδύσεις για να τον φέρουν τόσο ψηλά, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών και την υπεραξία του brand name που έχει δημιουργήσει τα καλύτερα… έρχονται.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο 27χρονος Αντετοκούνμπο είναι ο μόνος της πρώτης δεκάδας που δεν έχει πατήσει τα τριάντα. Εχοντας ήδη συνεργασίες με κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ορισμένες από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες (Aegean Airlines, Protergia), θα δει σε λίγο καιρό να προβάλλεται από το Disney+ η ταινία με θέμα τη ζωή του.
Κι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η φετινή 10η θέση θα είναι πολύ υψηλότερη την επόμενη χρονιά…
Γυναίκες που απουσιάζουν
Βλέποντας λίγο πιο μακριά από τη δεκάδα των πιο καλοπληρωμένων αθλητών, θα δούμε ότι το 1 δισ. που κέρδισε αυτή η ελίτ γίνεται 3 δισ. δολάρια όταν αναφερόμαστε στο Top 50.
Σε αυτή τη διευρυμένη λίστα θα βρούμε πολλούς περισσότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς (για τους οποίους θα αναφερθούμε λίγο παρακάτω), αλλά ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι σ’ αυτά τα 50 ονόματα υπάρχουν μόνο δύο (2) γυναικεία! Αυτά της Ναόμι Οσάκα και της Σερένα Γουίλιαμς!
Η πρώτη στα 24 της χρόνια κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη σερί σεζόν 60 εκατ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ για γυναίκα αθλήτρια, κι η δεύτερη στα 40 της μπορεί να μην έχει τις ίδιες επιτυχίες εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά είχε κέρδη 45 εκατ. δολάρια που την έφεραν στην 31η θέση.
Αμφότερες παίζουν τένις, που είναι ένα άθλημα το οποίο έχει σημαντική στήριξη από χορηγούς (μια 20άδα σημαντικών εταιρειών -Nike, Mastercard, Louis Vuitton μεταξύ αυτών- στηρίζουν την Οσάκα, μια ντουζίνα ανάλογων συμφωνιών έχει η Γουίλιαμς).
Η τελευταία γυναίκα αθλήτρια που έφτασε στο Top 50; Η Μαρία Σαράποβα το 2015… Κι αυτή τένις έπαιζε.
Και η ανισότητα αυτή προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι τα γυναικεία αθλήματα και πρωταθλήματα έχουν πολύ μικρότερη προβολή και ζήτηση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα λεφτά της τηλεόρασης είναι η κινητήριος δύναμη του αθλητισμού και ο γυναικείος αθλητισμός δεν έχει τα τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια που έχουν οι ανδρικές λίγκες και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να εξισορροπηθεί λίγο η κατάσταση, οι ανισότητες παραμένουν.
Ισως όμως το τοπίο αλλάξει σύντομα καθώς FIFA και UEFA θέλουν να ρίξουν μεγάλο βάρος στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που ειδικά στην Ευρώπη κερδίζει ολοένα περισσότερους φίλους.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ