Ο αμερικάνος πολίτης που στα 16 του έγινε μουσουλμάνος. Στα 20 πολέμησε με τους Ταλιμπάν, συνελήφθη, βασανίσθηκε και καταδικάστηκε

Ο αμερικάνος πολίτης που στα 16 του έγινε μουσουλμάνος. Στα 20 πολέμησε με τους Ταλιμπάν, συνελήφθη, βασανίσθηκε και καταδικάστηκε
Όταν οι Αμερικάνοι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, δεν περίμεναν να βρουν συμπατριώτες τους στο αντίπαλο στρατόπεδο. Κι όμως, ανάμεσα στους μαχητές των Ταλιμπάν ήταν κι ένας Αμερικάνος. Το όνομά αυτού, Τζον Γουόκερ Λιντ.
Ο προσηλυτισμός

Ο Λιντ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια από καθολικούς γονείς. Φοίτησε σε σχολείο εναλλακτικής διδασκαλίας, όπου επέλεξε να μελετήσει τις παγκόσμιες κουλτούρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν το Ισλάμ και η Μέση Ανατολή. Στα 16 του χρόνια αποφάσισε να ασπαστεί τον ισλαμισμό.

Σε ηλικία 18 ετών ταξίδεψε στην Υεμένη, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη του Κορανίου και της αραβικής γλώσσας. Οι σπουδές του αργότερα τον οδήγησαν στο Πακιστάν. Τον Μάιο του 2001 πέρασε στο Αφγανιστάν κι εντάχθηκε στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, πολεμούσαν εναντίον της Βόρειας Συμμαχίας.

Ο Λιντ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια από καθολικούς γονείς. YouTube

Ο Λιντ κατά τη διάρκεια της δίκης του υποστήριξε ότι: «ένιωθα πως είχα υποχρέωση να βοηθήσω στον αγώνα εναντίον των πολέμαρχων του Βόρειου Αφγανιστάν. Είχα διαβάσει σε βιβλία και είχα ακούσει μαρτυρίες, που περιέγραφαν αμέτρητες φρικαλεότητες που είχε υποστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Βόρεια Συμμαχία. Είχα ακούσει για σφαγές, βιασμούς παιδιών, βασανιστήρια και ευνουχισμούς».

Επίσης υποστήριξε το απίστευτο, ότι όταν εντάχθηκε στους Ταλιμπάν, δεν γνώριζε ούτε για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ούτε για τη συμμετοχή των Αμερικανών στη Βόρεια Συμμαχία.

Οι δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος του, Τόνυ Γουέστ, ήθελαν το Λιντ να παραμένει στις πρώτες γραμμές της μάχης παρά τη θέλησή του, από φόβο για τη ζωή του.

Στα χέρια των «αντίπαλων» συμπατριωτών

Ο Λιντ συνελήφθη απ’ τις αμερικανικές δυνάμεις το Νοέμβριο του 2001. Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κάλα-ι-Τζανγκί. Σχεδόν αμέσως ξέσπασε μία από τις πιο πολύνεκρες εξεγέρσεις της σύγχρονης ιστορίας, που διήρκησε 6 μέρες και έμεινε γνωστή με το όνομα Μάχη του Κάλα-ι-Τζανγκί. Νεκρός έπεσε ένας πράκτορας της CIA. Από τους περίπου 500 φυλακισμένους επέζησαν οι 86, ανάμεσά τους και ο Τζον Γουόκερ Λιντ.

Ο δημοσιογράφος του CNN, Ρόμπερτ Πέλτον, ήταν αυτός που εκμαίευσε τις πρώτες πληροφορίες από τον Αμερικάνο Ταλιμπάν. Ο Λιντ, που βρισκόταν υπό την επήρεια μορφίνης όταν μίλησε στον Πέλτον, ομολόγησε στο δημοσιογράφο ότι ήταν μέλος της Αλ-Ανσάρ, μιας ομάδας αραβόφωνων μαχητών, που δεχόταν χορηγίες απευθείας απ’ τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Λιντ συνελήφθη απ’ τις αμερικανικές δυνάμεις το Νοέμβριο του 2001. Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κάλα-ι-Τζανγκί. YouTube

Στην επίσημη ομολογία που έδωσε στο FBI και τους πεζοναύτες, ο Λιντ παραδέχθηκε ότι συμμετείχε όχι μόνο στους Ταλιμπάν, αλλά και στην Αλ-Κάιντα. Αργότερα η μαρτυρία αυτή διαψεύστηκε από τους γονείς του, οι οποίοι κατηγόρησαν τις αρχές για χρήση βίας και άλλων «ανεπίσημων» μεθόδων πειθούς.

Ο Αμερικάνος Ταλιμπάν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη

Ο Λιντ βρέθηκε αντιμέτωπος με δέκα κατηγορίες. Αν βρισκόταν ένοχος και για τις δέκα, θα καταδικαζόταν σε τρις ισόβια και θα έμενε στη φυλακή μέχρι τον θάνατό του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προέτρεψε τον Λιντ να έρθει σε ένα συμβιβασμό. Θα έπρεπε να αποδεχτεί την «εντολή φίμωτρο», που του απαγόρευε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του. Εκτός από αυτό, έπρεπε να αναιρέσει τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα βασανιστήρια που υπέστη από τον αμερικανικό στρατό. Για αντάλλαγμα, ο Λιντ θα δήλωνε ένοχος μόνο για δύο κατηγορίες και η ποινή φυλάκισής του θα μειωνόταν στα 20 χρόνια.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. υπόλογη για τα βασανιστήρια

Η «εντολή φίμωτρο» λέγεται πως δόθηκε ύστερα από αίτημα του Υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το 2005 πολλοί οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν μήνυση εναντίον του Ραμσφελντ για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Γκουαντάναμο και του Άμπου Γκράιμπ.

Το δικαστήριο απεφάνθη για τον Ράμσφελτν, ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος ένας άνθρωπος, για όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Νιώθω περήφανος που είμαι Αμερικάνος»

Ο Λιντ εξέτισε την εικοσαετή ποινή του στο Ομονσπονδιακο Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Τέρρε Χοτ της Ιντιάνα, με ημερομήνια αποφυλακίσης τις 23 Μαΐου του 2019.

Το 2010 ο Λιντ μαζί με έναν κρατούμενο συριακής καταγωγής, έκαναν μήνυση στη διεύθυνση της φυλακής, επειδή ο κανονισμός δεν επέτρεπε στους Μουσουλμάνους κρατούμενους να προσεύχονται πέντε φορές τη μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κορανίου.

Τον Ιανουάριο του 2013 βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ήταν θετική για τον Λιντ και τους υπόλοιπους Μουσουλμάνους κρατούμενους. «Είμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια χώρα, όπου ακόμα και κάποιος στη θέση του Τζον, ένα κρατούμενος, μπορεί να ακουστεί στο δικαστήριο», δήλωσε ο πατέρας του, Φρανκ Λιντ. «Σήμερα νιώθω περήφανος που είμαι Αμερικάνος».

Πηγή  χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μαλάλα. Το 11χρονο κορίτσι – σύμβολο, που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι γιατί επέμενε να πηγαίνει σχολείο. Το διεθνές κύμα συμπαράστασης και το Νόμπελ Ειρήνης

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr