Ο Αμερικανός φοιτητής που εξαφανίστηκε στην Κίνα. Τα σενάρια ότι τον απήγαγε η Β. Κορέα για να διδάξει αγγλικά στον Κιμ

Ο Αμερικανός φοιτητής που εξαφανίστηκε στην Κίνα. Τα σενάρια ότι τον απήγαγε η Β. Κορέα για να διδάξει αγγλικά στον Κιμ

14 Αυγούστου 2004. Από εκείνη την ημέρα και μετά, τα ίχνη του 24χρονου Αμερικανού φοιτητή, Ντέιβιντ Λούις Σνέντον χάθηκαν, ενώ βρισκόταν στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές υποστήριξαν ότι μάλλον πνίγηκε σε έναν παραπόταμο κοντά σε ένα φαράγγι όπου έκανε πεζοπορία. Την ίδια άποψη συμμερίστηκαν και οι ΗΠΑ ελλείψει άλλων στοιχείων.

Μεταγενέστερες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι Βορειοκορεάτες πράκτορες βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση του Αμερικανού φοιτητή.

Απήγαγαν τον Σνέντον προκειμένου να γίνει δάσκαλος αγγλικών του Κιμ Γιονγκ Ουν, όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη την προεδρία της χώρας.

Ο Σνέντον αγνοείται μέχρι σήμερα, αλλά οι γονείς του δεν έχουν πάψει να ελπίζουν ότι θα τον ξαναδούν.

Η ιεραποστολή και η εκμάθηση κορεατικών

Ο Ντέιβιντ Σνέντον γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1980 στη Νεπράσκα των ΗΠΑ. Είναι ένα από τα συνολικά 11 παιδιά του Ρόι και της Κάθλιν Σνέντον, συνταξιούχων καθηγητών πανεπιστημίου.

Από μικρός ο Σνέντον ήταν λάτρης της φύσης και των ταξιδιών, της πεζοπορίας και των σπορ. Στα 17 του, πέρασε στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, στην πολιτεία της Γιούτα.

Στα 19 του, εντάχθηκε σε ένα διετές εθελοντικό πρόγραμμα ιεραποστόλων μορμόνων στη Σεούλ. Εκεί, ο Σνέντον έμαθε να μιλάει άπταιστα Κορεάτικα, επιλέχθηκε ως εκπαιδευτής γλωσσών για να βοηθήσει άλλους ιεραποστόλους και εργάστηκε σε μια εταιρεία μετάφρασης γλωσσών στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας.

Επέστρεψε στις ΗΠΑ και πήρε το πτυχίο του στις ασιατικές γλώσσες. Στα πλάνα του, επίσης, ήταν να κάνει μεταπτυχιακό στη νομική και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Το ταξίδι για σπουδές στην Κίνα και τα τελευταία e-mails

Την άνοιξη του 2004, ο Σνέντον πήγε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του Πεκίνου. Ήθελε, με αυτόν τον τρόπο, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στα μανδαρινικά. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα φυσικά τοπία της χώρας.

Όσο βρισκόταν στην Κίνα για σπουδές και τουρισμό, ο Αμερικανός φοιτητής διατηρούσε στενή και συχνή επαφή με την οικογένειά του και τους φίλους του μέσω e-mail.

Τα πράγματα πάνε καλά εδώ. Τα πήγα καλά σε όλες μου τις εξετάσεις και σήμερα είναι η τελευταία μου μέρα στη σχολή. Είμαι ΤΟΣΟ ενθουσιασμένος που θα ταξιδέψω σε πολλά μέρη με εξωτικές ονομασίες“, έγραψε στη μητέρα μέσω e-mail στις 3 Αυγούστου 2004.

Ένα από τα μέρη που ο Αμερικανός φοιτητής θα επισκεπτόταν ήταν το φαράγγι Tiger Leaping Gorge στη Γιουνάν. Το πρωί της 11ης Αυγούστου, ο Σνέντον έστειλε την τελευταία γνωστή ηλεκτρονική αλληλογραφία του. Απευθυνόμενος ξανά στη μητέρα του, έγραψε:

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αφού σκοπεύω να γράψω ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο λεπτομερές email σε όλη την οικογένεια σχετικά με αυτό το ταξίδι. Τώρα βρίσκομαι στο Λιγιάνγκ, στη δυτική επαρχία Γιουνάν.

Θα πάρω ένα λεωφορείο για να κάνω πεζοπορία στο Tiger Leaping George σε περίπου μισή ώρα. Υπάρχουν τόσες πολλές μειονότητες εδώ, νιώθω σαν να βρίσκομαι στο Θιβέτ ή κάτι τέτοιο […] Περνάω υπέροχα εδώ, αλλά είμαι ενθουσιασμένος που θα επιστρέψω σπίτι“.

Η εξαφάνιση του Σνέντον και η θέση Κίνας-ΗΠΑ

Στις 26 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν πάνω από δύο εβδομάδες από την τελευταία αλληλογραφία του Σνέντον. Εκείνη την ημέρα, επρόκειτο να συναντηθεί με τον αδελφό του, Μάικλ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.

Οι γονείς του 24χρονου φοιτητή ανησύχησαν και ειδοποίησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο για την εξαφάνισή του.

Η κινεζική αστυνομία εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός φοιτητής πιθανότατα πέθανε ενώ έκανε πεζοπορία στο Tiger Leaping Gorge κοντά στον Τζινσά, παραπόταμο του Γιανγκτσέ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως δεν διέθετε επαληθεύσιμα στοιχεία ότι ο νεαρός απήχθη, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει τη θέση των κινεζικών αρχών.

Tiger_Leaping_Gorge

Ο παραπόταμος Τζινσά που ρέει κατά μήκος του φαραγγιού Tiger Leaping Gorge. Ήταν το τελευταίο μέρος που ο Ντέιβιντ Σνέντον επισκέφθηκε στην Κίνα – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η επιτόπια έρευνα της οικογένειας και τα συμπεράσματά της

Η οικογένεια του Σνέντον κινητοποιήθηκε. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας του και δύο αδερφοί του ταξίδεψαν στην Κίνα για να τον αναζητήσουν.

Κόλλησαν αφίσες, φόρεσαν μεγάλα πλακάτ με μια φωτογραφία του Ντέιβιντ και τη φράση “Χαμένος πεζοπόρος“, στα μανδαρινικά και στα αγγλικά, και διέσχισαν το Tiger Leaping Gorge.

missing_trekker_sneddon's_family_china

Ο πατέρας και ένας από τους αδερφούς του Ντέιβιντ Σέντον στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας – Πηγή εικόνας: Help Find David Sneddon

Στο διάστημα μεταξύ 11 και 14 Αυγούστου, αρκετοί κάτοικοι των περιοχών της Γιουνάν επιβεβαίωσαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με τον Σνέντον.

Όταν είδαν φωτογραφίες του φοιτητή, τον αναγνώρισαν. Όλοι τους θυμούνταν “έναν νεαρό” που μιλούσε μανδαρινικά και κορεατικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της οικογένειας, ο Σνέντον κατάφερε να φύγει με ασφάλεια από το φαράγγι και εθεάθη για τελευταία φορά σε ένα κορεατικό καφέ στην πόλη Σάνγκρι Λα, γύρω στο μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2004.

Δεν νοσηλευόταν σε κανένα νοσοκομείο ούτε κρατείτο από την αστυνομία για παραβίαση της τοπικής νομοθεσίας. Επιπλέον, αστυνομικοί μετέβησαν στο χόστελ που ο Σνέντον διανυκτέρευε και βρήκαν ανέγγιχτο το σακίδιό του με αεροπορικά εισιτήρια.

Παρά τις επίμονες αναζητήσεις, η οικογένεια δεν εντόπισε ποτέ το πτώμα του Σνέντον, καταρρίπτοντας, έτσι, την επίσημη εκδοχή Κίνας και ΗΠΑ.

Δεν έχουμε λάβει σημείωμα για λύτρα, επομένως είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι απήχθη από κάποιον που ενδιαφέρεται να κερδίσει κάποια αμοιβή“, έγραψαν οι γονείς του Σνέντον στην 80σελιδη αναφορά που δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο.

Όσο για το ενδεχόμενο ο γιος τους να δολοφονήθηκε, “είναι πολύ πολύ αμυδρό”, συμπέραναν.

Τα δεδομένα που έριξαν περισσότερο “φως” στην υπόθεση

Για μερικά χρόνια, οι γονείς του Σνέντον δεν είχαν κανένα νεότερο. Τον Απρίλιο του 2011, όμως, οι ελπίδες τους ότι το παιδί τους είναι ζωντανό αναπτερώθηκαν.

Η μητέρα του Σνέντον έλαβε μια κλήση από τον Τσακ Ντάουνς, τότε επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Εκείνος της ανέφερε πως υπάρχουν έγκυροι και αξιόπιστοι λόγοι να πιστεύουν ότι ο Σνέντον είναι αιχμάλωτος του κυβέρνησης της Βορείου Κορέας.

Ένας άλλος άνδρας, που ζούσε στη Νότια Κορέα και ήταν παντρεμένος με μια Βορειοκορεάτισσα αποστάτρια, τηλεφώνησε στον πατέρα του Σνέντον και του είπε ότι ένας άνδρας που ταίριαζε στην περιγραφή του γιου του είχε γίνει αντιληπτός στην Πιονγκγιάνγκ.

To Σεπτέμβριο του 2016, ο Τσόι Σουν Γιονγκ, επικεφαλής της Ένωσης Οικογενειών Θυμάτων Απαγωγής στη Νότια Κορέα, αποκάλυψε ακόμη πιο χειροπιαστές πληροφορίες.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Yahoo News Japan, δήλωσε πως μια πηγή τού αποκάλυψε ότι Βορειοκορεάτες πράκτορες απήγαγαν τον Σνέντον για να γίνει ο δάσκαλος αγγλικών του Κιμ Γιονγκ Ουν, που ετοιμαζόταν να διαδεχθεί τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σύμφωνα πάντα με τον Σουν Γιονγκ, ο Σνέντον εργάζεται πλέον ως καθηγητής αγγλικών, έχοντας μια σύζυγο και δύο παιδιά.

“Ως γονείς, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε”

Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η επιμονή της οικογένειας του Σνέντον αύξησαν την πίεση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έτσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα προκειμένου το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του Σνέντον.

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ένα παρόμοιο ψήφισμα δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2018. Όμως, μέχρι σήμερα, οι έρευνες δεν έχουν καρποφορήσει.

Οι γονείς του Σνέντον ήταν και παραμένουν βαθιά πεπεισμένοι ότι το παιδί τους βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα. “Ξέραμε μέσα μας ότι ήταν ζωντανός. Ως γονείς, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε“, είχε δηλώσει η μητέρα του, Κάθλιν στα ΜΜΕ.

Το βεβαρυμμένο ιστορικό της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα αρνείται την ανάμειξή της στην υπόθεση εξαφάνισης του Σνέντον. Όμως, η χώρα έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε απαγωγές Ιαπώνων, Νοτιοκορεατών και άλλων ξένων υπηκόων.

Ήδη από το 1948, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, εγκαινίασε πλάνο απαγωγών για να αναπληρώσει το επιστημονικό δυναμικό και τους διανοούμενους που είχαν διαφύγει μαζικά στη Νότια Κορέα.

Από το 1977 μέχρι το 1983, τουλάχιστον 17 Ιάπωνες, συμπεριλαμβανομένης μιας 13χρονης, έπεσαν θύματα απαγωγής από πράκτορες της Βόρειας Κορέας. Ο αριθμός αυτός θεωρείται απλώς η “κορυφή του παγόβουνου”.

Οι λόγοι πίσω από τις απαγωγές ποικίλλουν, αλλά οι βασικότεροι είναι η φίμωση των διαφωνούντων και η απόκτηση κάποιου σημαντικού ανθρώπινου πόρου που λείπει από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο Σνέντον γνώριζε κορεατικά, μόνο αβάσιμη δεν φαντάζει η υπόθεση της απαγωγής. “Αποτελεί κοινή πρακτική για τους Βορειοκορεάτες να απάγουν ανθρώπους με γλωσσικές δεξιότητες“, αναφέρει ο ειδικός Γκρεγκ Σκαρλατόιου.

Πιθανόν τράβηξε την προσοχή των πρακτόρων της Βόρειας Κορέας που δρούσαν στην Γιουνάν, για να παρακολουθούν αποστάτες που αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια, όπως το Λάος“, συμπληρώνει ο αδερφός του Σνέντον, Τζέιμς.

Οι γονείς του Σνέντον δημιούργησαν ιστοσελίδα και σελίδα στο Facebook, για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν το χαμένο τους παιδί.

Ευελπιστούν, ακόμη, ότι οι προσπάθειές τους θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.