Ο Τζόζεφ Μπάιρλ πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944 ως αλεξιπτωτιστής, ενώ επέζησε από πτώση 120 μέτρων και αργότερα συνελήφθη από τους Γερμανούς.
Όταν κατάφερε να αποδράσει βρέθηκε στο Βερολίνο και εκεί τυχαία πολέμησε στο πλευρό των Ρώσων όταν κατέλαβαν τη γερμανική πρωτεύουσα. Τιμήθηκε στον Λευκό Οίκο από τους προέδρους Μπους και Γέλτσιν για την προσφορά του στο πλευρό και των δύο υπερδυνάμεων.
D–Day. Η απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944
Το 1944 ο 21χρονος αμερικανός Τζόζεφ Μπάιρλ υπηρετούσε ως εθελοντής στο 506ο τάγμα αλεξιπτωτιστών που είχε βάση το Ράμπσμπερι της Αγγλίας. Είχε ειδικευτεί στις δολιοφθορές και τις επικοινωνίες.
Στις 6 Ιουνίου οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν απόβαση στη Νορμανδία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία, στέλνοντας περίπου 5.000 πλοία και 1.200 αεροπλάνα.
Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές έχασαν τη ζωή τους από τα γερμανικά πυρά, ωστόσο ο Τζόζεφ Μπάιρλ κατάφερε να επιβιώσει.
Έκανε ελεύθερη πτώση από 120 μέτρα όταν το αεροπλάνο του χτυπήθηκε από τους Γερμανούς. Κατάφερε να γλιτώσει με ελαφριά τραύματα όταν προσγειώθηκε στη σκεπή μίας εκκλησίας στο «St. Come-du-Mont». Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη από γερμανούς στρατιώτες και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο Μπάιρλ μεταφέρθηκε σε εφτά μήνες, σε ισάριθμα στρατόπεδα κράτησης και μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες απόδρασης, κλείστηκε στο στρατόπεδο Στάλανγκ στη Δυτική Πολωνία.
Η απόδραση και η μάχη στο πλευρό των Ρώσων
Στην τρίτη του προσπάθεια, τον Ιανουάριο του 1945, ο Μπάιρλ κατάφερε να αποδράσει.
Εκείνη την περίοδο η επέλαση των Ρώσων προς το Βερολίνο γινόταν από τα δυτικά, ενώ ο αλεξιπτωτιστής κατευθυνόταν ανατολικά. Ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους Γερμανούς έπεσε πάνω στο 1ο Μηχανοκίνητο Τάγμα του ρωσικού στρατού. Απελπισμένος, σήκωσε στον αέρα ένα πακέτο με τσιγάρα Lucky Strike (αμερικανικά) και φώναξε τις μοναδικές λέξεις που γνώριζε στα ρωσικά. «Amerikansky tovarishch!» (Αμερικανός, σύντροφε!)
Η ρωσίδα αξιωματικός Αλεξάντρα Σαμουσένκο πείστηκε και τον άφησε να πολεμήσει μαζί τους στον δρόμο για το Βερολίνο. Ο Μπάιρλ πολεμούσε επί ένα μήνα στο Βερολίνο και από καθαρή τύχη βρέθηκε στο τάγμα το οποίο απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλανγκ, το τελευταίο όπου φυλακίστηκε ο ίδιος.
Ένα μήνα αργότερα ο αμερικανός αλεξιπτωτιστής τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην ελεύθερη πλέον Πολωνία. Εκεί τον συνάντησε ο παντοδύναμος ρώσος στρατάρχης Ζούκοφ, ο οποίος έμαθε την ιστορία του.
Είχε θεωρηθεί νεκρός
Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο Μπάιρλ ταξίδεψε στη Μόσχα με σκοπό να γυρίσει στις ΗΠΑ με τη βοήθεια της αμερικάνικης πρεσβείας.
Η τύχη αυτή τη φορά δεν ήταν με το μέρος του, καθώς λίγες μέρες μετά την απόβαση στη Νορμανδία η στρατιωτική του ταυτότητα είχε βρεθεί στην τσέπη του παντελονιού ενός νεκρού γερμανού στρατιώτη. Οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι είχε σκοτωθεί στη μάχη και τρεις μήνες αργότερα έστειλαν συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένειά του στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.
Η αμερικανική πρεσβεία δεν είχε πειστεί ότι ήταν όντως αυτός και χρειάστηκε μεγάλη επιμονή από τον ίδιο προκειμένου να το αποδείξει. Πέρασαν πολλές εβδομάδες μέχρι να τα καταφέρει, αφού ταυτοποίησαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Στις 21 Απριλίου 1945 επέστρεψε επιτέλους στην πατρίδα του.
Η «διπλή» παρασημοφόρηση
Το 1994 στην 50ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, ο αλεξιπτωτιστής Τζόζεφ Μπράιλ παρασημοφορήθηκε στο Λευκό Οίκο από τους προέδρους Μπίλ Κλίντον και Μπορίς Γέλτσιν. Οι δύο χώρες μεταξύ άλλων τον τίμησαν με τα μετάλλια της Πορφυρής Καρδιάς και της Νίκης του Β΄Π.Π. Ο Τζόζεφ Μπράιλ πέθανε το 2004 σε ηλικία 81 ετών.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας. Έγιναν πρωτοσέλιδο στους New York Times. Ο ηρωικός στρατιώτης Έντυ Λαμπρός πήρε λάφυρο τη σβάστικα
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ