Το 2011 στην Νορβηγία ο εθνικιστής Άντερς Μπρέιβικ, σκότωσε 92 πολίτες. Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε μία χώρα που το αστυνομικό δελτίο πολλές μέρες το χρόνο είναι ελάχιστες γραμμές ασήμαντων παραβάσεων.
Η διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Ουτίγια
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Άντερς Μπρέιβικ, πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώντας 7 ανθρώπους στο κέντρο του Όσλο. Περισσότερα από 200 άτομα τραυματίστηκαν. Οι εκρήξεις έγιναν κοντά στο γραφείου του νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο στόχος ήταν ο αντιπερισπασμός των πολιτών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, βρέθηκε στο νησί Ουτίγια μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός. Μια κατασκήνωση της νεολαίας, του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος ήταν σε εξέλιξη. Σύντομα ο μικρός νορβηγικός παράδεισος θα μετατρέπονταν σε απερίγραπτη κόλαση.
Ο Μπρέιβικ, άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα νεαρούς, αφού τους συγκέντρωσε στην καφετέρια της κατασκήνωσης.
Σε μόλις 80 λεπτά, σκότωσε 85 νέους και νέες που διασκέδαζαν στο νησί, περιπλανώμενος παντού μέσα στο δάσος και πυροβολώντας κυνικά, αδιάκριτα και ανεξέλεγκτα. Πολλοί νεαροί που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, προσποιούνταν τους νεκρούς για να γλυτώσουν. Όσους εντόπιζε, τους εκτελούσε εν ψυχρώ. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα του Μπρέιβικ ήταν ένας έφηβος 14 ετών.
Οι νορβηγικές αρχές, πίστευαν ότι η επίθεση, γινόταν από φανατικούς Ισλαμιστές τρομοκράτες για εκδίκηση, λόγω της συμμετοχής της Νορβηγίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Συνέδεσαν την επίθεση στο νησί με την επίθεση στο κέντρο του Όσλο, αλλά κανείς δε πίστευε ότι όλα είχαν να κάνουν με έναν εκτελεστή και μάλιστα Νορβηγό.
Ο Άντερς κατά τη σύλληψή του δεν αντιστάθηκε. Ήταν 32 ετών. Υποστήριξε ότι ο σκοπός της επίθεσής του ήταν να σώσει την Νορβηγία και τη Δυτική Ευρώπη από τη “μουσουλμανική κατάληψη”.
Η ιδεολογία πίσω από την επίθεση
Την ημέρα των επιθέσεων ο Μπρέιβικ ανέβασε ηλεκτρονικά μια συλλογή κειμένων με τίτλο 2083: Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, περιγράφοντας την αρρωστημένη ιδεολογία του. Εκεί, δήλωνε την αντίθεσή του στο Ισλάμ και κατηγορούσε το φεμινισμό για την ευρωπαϊκή «πολιτιστική αυτοκτονία». Στο κείμενο του, παρακαλούσε να απελαθούν όλοι οι Μουσουλμάνοι από την Ευρώπη. Παραδέχτηκε ότι ο ο κύριος σκοπός των επιθέσεών του, ήταν να δημοσιοποιήσει το μανιφέστο του. Ακόμη, αυτοχαρακτηρίστηκε ως ναζί και κατά τη σύλληψή του αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «το μεγαλύτερο τέρας μετά τον Κουίσλιγκ.”
Οι πράξεις του Μπρέιβικ αποτέλεσαν «έμπνευση» για τον εκτελεστή της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των μουσουλμάνων, την 15η Μαρτίου του 2019 στο Κράιστσερτς, Μπρέντον Τάραντ.
Η δίκη και η επιδίωξη αποφυλάκισης υπό όρους
Η δίκη του εθνικιστή δολοφόνου ξεκίνησε στις 16 Απριλίου του 2012. Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους. Δύο ομάδες δικαστικών ψυχιάτρων, διέγνωσαν ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Η διάγνωση όμως επικρίθηκε και σε δεύτερη αξιολόγηση κατέληξαν ότι είχε ναρκισσιστική διαταραχή και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.
Ο ακροδεξιός νεοναζί χαμογελούσε ειρωνικά και προκλητικά. Στις διακοπές και τα διαλείμματα της δίκης κοίταζε τους συγγενείς των θυμάτων του και σφύριζε έναν σκοπό για “κάποιο λουλούδι που το έλεγαν Έρικα”. Δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη γιατί πίστευε ότι δεν χρειάζεται.
Ο Μπρέιβικ επιδιώκει να αποφυλακιστεί υπό όρους.
Η ποινή του, είναι η μέγιστη στη Νορβηγία, δηλαδή για 21 χρόνια. Υποστήριξε επίσης, ότι το Εργατικό Κόμμα θα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα για την απογοήτευση του Νορβηγικού λαού.
Οι αντιδράσεις του κόσμου στην επιθυμία του Μπρέιβικ για αποφυλάκιση, ήταν άμεσες. Ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Οσλο έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος; Ποτέ!»
Το προφίλ του
Ο Μπρέιβικ δεν πέρασε εύκολα παιδικά χρόνια υποστηρίζοντας ότι η μητέρα του τον περιφρονούσε. Δεν μπορούσε να εκφράσει εύκολα τα συναισθήματά του, ούτε να τα ελέγξει. Η μητέρα του είχε ζητήσει βοήθεια και από το Εθνικό Κέντρο Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο Όσλο. Το πρωί έμενε και η ίδια στο κέντρο, για περίπου ένα μήνα που κράτησε η εξέτασή του από ψυχίατρους. Το συμπέρασμα ήταν ότι έπρεπε να μπει στο σύστημα ανάδοχης φροντίδας και να απομακρυνθεί από τη μητέρα του για να αναπτυχθεί κανονικά.
Σε ηλικία 20 ετών προσχώρησε στο αντιμεταναστευτικό, δεξιό Κόμμα Προόδου και ήταν πρόεδρος στο τοπικό τμήμα του Δυτικού Οσλο της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος, το 2002.
Τέσσερα χρόνια αργότερα αποχώρησε από το Κόμμα Προόδου και συμμετείχε σε μια λέσχη όπλων.
Ο Μπρέιβικ, σχεδίαζε τις επιθέσεις του εννέα χρόνια πριν, σε ηλικία 23 ετών. Είχε ένα σχέδιο για χρηματοδότηση των επιθέσεων και ίδρυσε τη δική του επιχείρηση προγραμματισμού υπολογιστών. Ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του, είχε έξι υπαλλήλους, με “υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς” και είχε καταφέρει να φτάσει το ένα εκατομμύριο κορώνες σε ηλικία 24 ετών.
Το 2012, σχεδίαζε να ιδρύσει μια άλλη οργάνωση, με το όνομα «Συντηρητικό Επαναστατικό Κίνημα», αποτελούμενη από περίπου 50 «δεξιούς ακτιβιστές» στην Ευρώπη καθώς και μια οργάνωση για φυλακισμένους ακροδεξιούς.
Η μαζική δολοφονία στη Νορβηγία, είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.
Αρχική εικόνα: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ