Μία συνέπεια της γαλλικής επανάστασης ήταν ότι η Γαλλία βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση σχεδόν με όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε αμοιβή σε όποιον εφευρέτη μπορούσε να επινοήσει καλύτερο τρόπο συντήρησης τροφίμων, που θα επέτρεπε τον εφοδιασμό του στρατού στις εκστρατείες.
Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια με διάφορα πειράματα, ώσπου τελικά ο παριζιάνος ποτοποιός και σεφ Νικολά Απέρ κέρδισε το 1809 το έπαθλο που ήταν 12 χιλιάδες φράγκα, παρουσιάζοντας τη διαδικασία που σήμερα ονομάζουμε κονσερβοποίηση.
Τα τρόφιμα σφραγίζονταν μέσα σε φιάλες σαμπάνιας, τις οποίες θέρμαιναν στη συνέχεια μέσα σε βραστό νερό. Η θερμοκρασία σκότωνε τα μικρόβια, αλλά ο Απέρ δεν το γνώριζε αυτό. Ήξερε απλώς ότι η μέθοδος λειτουργούσε. Τα τρόφιμα μεταφέρονταν εύκολα και μπορούσαν να διατηρηθούν επί μήνες ή και χρόνια. Ο Άπερ άνοιξε την πρώτη κονσερβοποιία του κόσμου, αν και αρχικά χρησιμοποιούσε φιάλες, το 1804, η οποία λειτούργησε για περισσότερο από έναν αιώνα. Εφηύρε επίσης τον κύβο από ζωμό σούπας.
Ο Πίτερ Ντιράν δανείστηκε την ιδέα και πήρε την ευρεσιτεχνία, αλλά έκανε μία αξιόλογη βελτίωση. Χρησιμοποίησε μεταλλικά δοχεία. Πολύ σύντομα άνοιξε και η πρώτη κονσερβοποιία στην Αγγλία, που σφράγιζε τρόφιμα σε τενεκεδένια δοχεία από επικασσιτερωμένο χάλυβα. Αυτά τα δοχεία ονομάστηκαν κονσέρβες.
Για να ανοίξουν οι κονσέρβες συνήθως χρησιμοποιούσαν μαχαίρια και σφυριά, μέχρι που εφευρέθηκε το πρώτο ανοιχτήρι το 1858. Η πρώτη ευρεσιτεχνία για ανοιχτήρι κονσέρβας στον κόσμο αποδίδεται στον Έζρα Γουόρνερ από το Γουοτερμπέρι του Κονέκτικατ. Το ονόμασε “συσκευή για το άνοιγμα κονσερβών”.
Η ανάγκη να εφευρεθεί ένα καλύτερο ανοιχτήρι παρέμενε όμως ισχυρή. Κυριολεκτικά εκατοντάδες ιδέες έχουν πάρει από τότε ευρεσιτεχνίες για συσκευές που θα εκπληρώνουν αυτή τη φαινομενικά απλή αποστολή.
Σήμερα η λύση έχει δοθεί με τον μηχανισμό που αφαιρεί το καπάκι πιέζοντας με τον αντίχειρα προς το περιεχόμενο της κονσέρβας. ΕΝδεχομένως, στο μέλλον να βρεθεί κάτι ακόμη πιο πρακτικό.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα αναψυκτικά με ανθρακικό πωλούνταν σε φαρμακεία ως τονωτικά. Πότε βαφτίστηκε το νερό με τις φυσαλίδες «σόδα» και ποιος ήταν μακρινός πρόγονος των αναψυκτικών στο Παρίσι του 1767
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ