Ο άγνωστος στρατώνας του Α’ παγκοσμίου στην κορυφή των Άλπεων. Αποκαλύφθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια. Τα μακάβρια ευρήματα

Ο άγνωστος στρατώνας του Α’ παγκοσμίου στην κορυφή των Άλπεων. Αποκαλύφθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια. Τα μακάβρια ευρήματα

Ο Λευκός Πόλεμος αποτελεί μία περίοδο της ιστορίας που κυριολεκτικά πάγωσε στο χρόνο. 

Τα μυστικά του άρχισαν σταδιακά να αποκαλύπτονται όταν τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια στις Άλπεις. Έτσι ήρθαν στο φως λείψανα, όπλα, έλκηθρα και επιστολές στρατιωτών, που συμμετείχαν στις πολεμικές αναμετρήσεις.

Ιστορικοί και ερευνητές γνώριζαν ότι στη βόρεια Ιταλία υπήρχε ένα καταφύγιο στην κορυφή Σκορλούτσο των Άλπεων στα 3.048 μέτρα. Μέχρι το 2015 δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο. Όμως η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη άλλαξε τα δεδομένα.

Όταν έλιωσαν οι πάγοι, που το κρατούσαν σφραγισμένο για σχεδόν εκατό χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να το εντοπίσουν και να το εξερευνήσουν.

Όπως έδειξε η έρευνα, το καταφύγιο είχε εγκαταλειφθεί βιαστικά, όταν τελείωσε ο πόλεμος τον Νοέμβριο του 1918 και οι στρατιώτες είχαν αφήσει πίσω τους τον εξοπλισμό τους. Οι ερευνητές βρήκαν κρεβάτια από άχυρο, ρούχα, φανάρια, εφημερίδες, καρτ ποστάλ, νομίσματα, κονσέρβες τροφίμων και οστά ζώων, άδεια από μεδούλι.

Ένα φανάρι που βρέθηκε στον στρατώνα στην κορυφή Σκορλούτσο των Άλπεων (3.048 μέτρα) – (Πηγή: Youtube)

Οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο αντίξοες, ώστε οι ιστορικοί εκτιμούν ότι πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις χιονοστιβάδες ή την υποθερμία παρά από τις ίδιες τις μάχες. Την ίδια στιγμή, που αρκετοί αναγκάζονταν να μείνουν για μέρες χωρίς φαγητό, γιατί τα φυλάκιά τους ήταν αρκετά μακριά και δύσκολα μπορούσαν να εφοδιαστούν με τρόφιμα και προμήθειες.

«Εδώ, οι άντρες περνούν τις μέρες τους τυλιγμένοι σε γούνες, τα πρόσωπά τους αλείφονται με γράσο για προστασία και περνούν τις παγωμένες νύχτες κρυμμένοι σε τρύπες στο χιόνι», έγραφε το 1918 ο ανταποκριτής εφημερίδας Ε. Αλεξάντερ Πάουελ, στο βιβλίο του «Η Ιταλία σε πόλεμο».

«Σε κανένα μέτωπο, όχι στις ηλιόλουστες πεδιάδες της Μεσοποταμίας, ούτε στα παγωμένα έλη της Μαντζουρίας, ούτε στην αιματηρή λάσπη της Φλάνδρας, οι μαχητές ζουν τόσο σκληρά όπως εδώ στην κορυφή του κόσμου».

“Το καταφύγιο υπήρξε μια αληθινή χρονοκάψουλα του Λευκού Πολέμου, που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις τραγικές συνθήκες που βίωναν οι στρατιώτες”, δήλωσε ο Stefano Morosini, ιστορικός και συντονιστής έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σκελετοί έμεναν θαμμένοι δεκάδες χρόνια κάτω από το χιόνι. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη τα έφεραν στην επιφάνεια. Πρόκειται για Ιταλούς στρατιώτες, θύματα του Λευκού Πολέμου (Πηγή: Youtube)

Την τελευταία δεκαετία έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες πτώματα στρατιωτών από το λιώσιμο των πάγων. Ορισμένα ακόμη και με τις στολές τους.

Κάθε χρόνο αυτή η λίστα μεγαλώνει.

Το 2017, βρέθηκε το πτώμα ενός στρατιώτη μαζί με σχετικά έγγραφα που αποκάλυπταν την ταυτότητά του, ενώ το καλοκαίρι του 2020, ένας πεζοπόρος σκόνταψε στα λείψανα ενός στρατιώτη τυλιγμένου με την ιταλική σημαία, κατά την ανάβασή του στις Άλπεις.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.