Του συνεργάτη μας, ιστορικού ερευνητή Στέφανου Μίλεση
Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος έζησε στα Ιωάννινα και τιμάται ιδιαίτερα από τους Ηπειρώτες.
Για αυτό και η εικόνα του υπήρχε ακόμα και στην εκκλησία «Παναγία των Ξένων» στην Κέρκυρα, καθώς πρόκειται για την εκκλησία των Ηπειρωτών του νησιού. Στην Κέρκυρα κατέφευγαν πολλοί Έλληνες από την Τουρκοκρατούμενη Ήπειρο.
Το σπίτι του Αγίου
Στα Ιωάννινα διατηρείται μέχρι και σήμερα το σπίτι του Αγίου που θεωρείται τόπος προσκυνήματος και έλκει πολλούς επισκέπτες της πόλης.
Στην βόρεια πλευρά της πόλης των Ιωαννίνων στην τελευταία γειτονιά, υπάρχει ένα ταπεινό σπιτάκι. Στην εξωτερική του πλευρά βρίσκεται η εικόνα του Αγίου. Εικονίζει έναν άνδρα φουστανελοφόρο εν μέσω Αγγέλων και σηματοδοτεί το σπίτι του.
Ο αντάρτης Άγιος
Σχετικά με τη ζωή του γνωρίζουμε πως ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας καταγόταν από το χωριό Τζούρφλι των Γρεβενών της Μακεδονίας. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και ονομάζονταν Κώστας και Βασίλω. Πέθαναν νέοι και τον άφησαν ορφανό σε μικρή ηλικία, οκτώ χρονών παιδί.
Έμεινε να ανατραφεί στα χέρια των μεγαλύτερων αδελφών μέχρι που έγινε είκοσι ετών. Κατετάγη με μισθό σε σώμα αντάρτικο όπου απέκτησε πολεμική πείρα. Προσελήφθηκε αργότερα ως ιπποκόμος του Μουσουλμάνου Χατζή Αβδουλά που ήταν αξιωματικός του Ιμίν Πασσά.
Οι Μουσουλμάνοι του στρατεύματος πίστευαν μέχρι τότε ο Γεώργιος ήταν Μουσουλμάνος διότι τον φώναζαν Χασάν. Όμως ο Γεώργιος αποκαλύφθηκε όταν αρραβωνιάστηκε μια χριστιανή την Ελένη.
Τον πλησίασε τότε κάποιος Μουσουλμάνος και του είπε: «Μουσουλμάνος άνθρωπος και θα πάρεις για γυναίκα μια Ρωμιά;».
Και ο Άγιος Γεώργιος απάντησε: «Χριστιανός είμαι και χριστιανή θα λάβω για γυναίκα».
Τότε ο Μουσουλμάνος έτρεξε και τον κατήγγειλε στον δικαστή. Αυτός με τη σειρά του κάλεσε τον Γεώργιο για να τον εξετάσει. Αφού όλοι διαπίστωσαν ότι ο Γεώργιος ήταν από τη γέννησή του Χριστιανός και δεν είχε «αλλαξοπιστήσει» για να νυμφευτεί τον άφησαν ελεύθερο.
Οι Μουσουλμάνοι δεν ανέχονταν κάποιον “δικό τους” να αλλαξοπιστήσει, αλλά το δέχτηκαν το γάμο εφόσον ήταν Χριστιανός. Σε κάθε περίπτωση τον πρόσταξαν να εγκαταλείψει τα Ιωάννινα για να μην εξαγριώνει τους Μουσουλμάνους που τον πίστευαν για δικό τους.
Στα Φιλιατρά
Πραγματικά την επόμενη Κυριακή ο Γεώργιος νυμφεύθηκε την Ελένη και μαζί αναχώρησαν για τα Προύσα. Αργότερα ο Άγιος Γεώργιος επειδή προσελήφθη ως ιπποκόμος του Μουτασελίμη Φιλιατρών μετακινήθηκε και εγκαταστάθηκε στα Φιλιατρά. Χρειάστηκε να μείνει για τρεις μήνες στην περιοχή.
Την ίδια περίοδο η γυναίκα του που είχε στο μεταξύ επιστρέψει στα Γιάννενα γέννησε. Έτσι ο Γεώργιος παρά τον κίνδυνο που γνώριζε ότι διέτρεχε, επέστρεψε κοντά της. Η βάπτιση του παιδιού του έγινε στις 7 Ιανουαρίου 1838 και επειδή ήταν ημέρα του Αγίου Ιωάννου το παιδί έλαβε το όνομα Ιωάννης.
Ή Χριστιανός ή Μουσουλμάνος… Ένα από τα δύο
Δεν άργησε όμως η επιστροφή του να γνωστοποιηθεί στους Μουσουλμάνους της πόλης οι οποίοι τον αναζήτησαν. Τον βρήκαν στο κέντρο της πόλης, και άρχισαν να τον εμπαίζουν.
«Μωρέ ως πότε θα μας κοροϊδεύεις;» του φώναζαν «Ή χριστιανός θα είσαι ή Μουσουλμάνος, ένα από τα δύο…».
Οι κοροϊδίες σε βάρος του γρήγορα μετατράπηκαν σε επιθέσεις. Τότε αναγκάστηκε να επέμβει ο Ναούτ Πασάς που έμενε κοντά. Συνέλαβε τον Άγιο Γεώργιο και τον έστειλε στον δικαστή.
Πολλοί έσπευσαν να συμβουλεύσουν τον Γεώργιο να δηλώσει Μουσουλμάνος για να γλυτώσει .
Όμως παρότι γνώριζε ότι θα μαρτυρήσει παρέμεινε ακλόνητος να δηλώνει Χριστιανός. Τότε άρχισαν τα μαρτύρια και τα σκληρά βασανιστήρια. Η παράδοση αναφέρει ότι μέσα στην βάναυση δοκιμασία του, είδε έναν Άγγελο που τον παρότρυνε να μη φοβάται.
Η ποινή ήταν σκληρή. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού.
Στις 17 Ιανουαρίου 1838 (ημέρα του Αγίου Αντωνίου) ο Άγιος Γεώργιος οδηγήθηκε από τη φυλακή στον τόπο εκτέλεσης.
Όταν ο δήμιος τον πλησίασε ο Γεώργιος του είπε «Ό,τι θα κάμης, κάμε το μια ώρα αρχύτερα». Η αγχόνη είχε στηθεί στη θέση «Κουμαριανό» και τον κρέμασαν από ένα δένδρο. Όταν πέθανε ήταν 30 ετών.
Οι τελευταίες του λέξεις ήταν «Αδελφοί συγχωράτε με και ο Θεός να σας συγχωρήσει».
Τα θαύματα κατά την παράδοση
Το σώμα κατά τη συνήθεια της εποχής, έμεινε κρεμασμένο επί τριήμερο.
Η παράδοση αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της νύχτας οι φύλακες είδαν άγνωστο φως εξ ουρανού να φωτίζει το σώμα του. Τότε έλεγαν μεταξύ τους «Μπάι, μπάι μπου σεϊτάν λερί» δηλαδή «Κοίταξε, κοίταξε, αυτούς τους διαβόλους».
Τις επόμενες μέρες στα Ιωάννινα οι κάτοικοι άρχισαν να μιλούν για θεραπείες νόσων σε όσους λάμβαναν τεμάχια από τα ρούχα του ή από το σχοινί του μαρτυρίου του.
Διαδόθηκε επίσης ότι πολλοί θεραπεύτηκαν όταν επισκέφθηκαν τον τάφο του.
Η παράδοση αυτή έμεινε ζωντανή καθώς οι αφηγήσεις για τον Άγιο Γεώργιο ήταν πολλές και μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Ο Άγιος Γεώργιος έμεινε γνωστός ως Νεομάρτυρας ή ως ο Άγιος Γεώργιος με τη φουστανέλα.
Στις 17 Ιανουαρίου 2018 ο Άγιος Γεώργιος ο φουστανελάς ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς. Ιερός ναός ανεγέρθηκε προς τιμή του στα Ιωάννινα το 1960 σε δημοτική έκταση με δαπάνης ιδιώτη που εγκαινιάστηκε το 1970.
(Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης ο Άγιος Γεώργιος ο φουστανελάς ως προστάτης της Προεδρικής Φρουράς. Πηγή: ekriti)
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ