Ο 17χρονος που κατασκεύασε πυρηνικό αντιδραστήρα. Το κόλπο για να βρει τα σπάνια υλικά και γιατί τον ονόμασαν τον “ραδιενεργό πρόσκοπο”. Κινδύνευσαν 40 χιλ. άνθρωποι!

Ο 17χρονος που κατασκεύασε πυρηνικό αντιδραστήρα. Το κόλπο για να βρει τα σπάνια υλικά και γιατί τον ονόμασαν τον “ραδιενεργό πρόσκοπο”. Κινδύνευσαν 40 χιλ. άνθρωποι!
Η κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων αποτελεί έργο ειδικών επιστημόνων και ερευνητών και συνήθως πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Πριν από μερικά χρόνια, η ιστορία ενός 17χρονου προσκόπου από την Αμερική που κατασκεύασε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην αυλή του σπιτιού του συγκλόνισε τη κοινή γνώμη αλλά και τις αρχές. Κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά ξεγελώντας τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ο 17χρονος Ντέιβιντ Χαν έμεινε γνωστός ως ο “ραδιενεργός πρόσκοπος”.
Ο Ντέιβιντ Χαν ξεκίνησε να κάνει πειράματα στο δωμάτιό του από 14 ετών. Όλα κατέληγαν σε εκρήξεις.

Ο Ντέιβιντ Χαν γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1976 στο Ντιτρόιτ, την πόλη των μηχανών στην Αμερική. Όταν έκλεισε τα δέκα, ο παππούς του του δώρισε για τα γενέθλιά του ένα βιβλίο με τίτλο ” Το Χρυσό βιβλίο των πειραμάτων Χημείας”. Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησε το ενδιαφέρον του Ντέιβιντ για τις θετικές επιστήμες. Σε ηλικία 14 ετών ο Ντέιβιντ κατασκεύασε στο δωμάτιό του νιτρογλυκερίνη, ένα εκρηκτικό υλικό που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία κατασκευάζεται ο δυναμίτης. Περνούσε ώρες στο δωμάτιό του κάνοντας πειράματα, τα οποία κατά βάση είχαν ως αποτέλεσμα μίνι εκρήξεις στο εσωτερικό του σπιτιού του.

Ο “ραδιενεργός πρόσκοπος” Ντέιβιντ Χαν έξω από το εργαστήριο του στην αυλή του σπιτιού του. (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος με σκόνη πορφυρού φωσφόρου το οποίο κατέληξε σε έκρηξη, ο Ντέιβιντ τραυματίστηκε άσχημα. Γυάλινα θραύσματα μπήκαν στα μάτια του ενώ και τα δυο του χέρια τραυματίστηκαν αρκετά. Παρ’ όλα αυτά ο Ντέιβιντ δεν πτοήθηκε. Ο πατέρας του αποφάσισε να τον γράψει στους προσκόπους και ο Ντέιβιντ άρπαξε αυτή την ευκαιρία. Την ίδια στιγμή που άλλα παιδιά επέλεξαν να “κερδίσουν το σήμα” της ξυλουργικής, ο Ντέιβιντ επέλεξε να ασχοληθεί με την ατομική ενέργεια. Έτσι, του γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο νεαρός πρόσκοπος κατασκεύασε πυρηνικό αντιδραστήρα στην αυλή του σπιτιού του ξεγελώντας διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς.

H θέληση του νεαρού προσκόπου να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα τον έκανε να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Αρχικά, κατάφερε να αποκτήσει ουράνιο, χημικό συστατικό απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών. Μιας και πρόκειται για ένα υλικό το οποίο απαγορεύεται να κυκλοφορεί εκτός των ειδικών εργαστηρίων, ο Ντέιβιντ προσποιούμενος τον καθηγητή πανεπιστημίου, έπεισε την κυβερνητική επιτροπή Πυρηνικού ελέγχου (Nuclear Regulatory Commission) να του στείλει ουράνιο και να τον καθοδηγήσει στην εκτέλεση της κατασκευής.

Ειδικοί πραγματοποιούν έρευνα έξω από το εργαστήριο του Ντέιβιντ Χαν (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Κατάφερε ακόμη να συγκεντρώσει ραδιενεργά συστατικά, από ανιχνευτές καπνού και αναλογικά ρολόγια. Μιας και η ποσότητα ραδιενέργειας σε αυτά τα αντικείμενα είναι απειροελάχιστη, ο Ντέιβιντ χρειάστηκε εκατοντάδες από αυτά. Έτσι, προσποιήθηκε και πάλι τον καθηγητή, επικοινώνησε με τις αντίστοιχες εταιρείες και εκείνες του έστειλαν στο σπίτι μεγάλες ποσότητες ανιχνευτών καπνού και ρολογιών. Μέσα σε λίγο καιρό ο αντιδραστήρας ήταν έτοιμος.

Η εμβέλεια του αντιδραστήρα έθεσε σε κίνδυνο πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Πολύ γρήγορα ο Ντέιβιντ ανακάλυψε πως ο αντιδραστήρας είχε μεγαλύτερη εμβέλεια απ’ ότι πίστευε και μπορούσε να καταστεί επικίνδυνος για όλη τη γειτονιά του. Αποφάσισε να τον πετάξει και καθώς το φόρτωνε στο αμάξι του οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία, νομίζοντας ότι είναι κάποιος κλέφτης. Η αστυνομία δίστασε να εξετάσει το αυτοκίνητο μετά την προειδοποίηση του Ντέιβιντ ότι “είναι ραδιενεργό”.

Οι υποψίες ότι ο νεαρός πρόσκοπος κατασκεύαζε ατομική βόμβα οδήγησαν στη σύλληψή του δύο μήνες μετά. Παρά τις υποψίες, το εργαστήριό του εξετάστηκε πέντε μήνες αργότερα. Η μητέρα του, στην προσπάθειά της να αποφευχθούν τα χειρότερα, πέταξε στον κάδο σκουπιδιών διάφορα εργαστηριακά υλικά εξαπλώνοντας τη ραδιενέργεια ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο Ντέιβιντ έθεσε σε κίνδυνο παραπάνω από 40.000 ανθρώπους. Στις 27 Σεπτεβρίου 2016 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 36 ετών.

Δείτε το βίντεο με την αναλυτική ιστορία του Ντέιβιντ Χαν:

Στην αρχική φωτογραφία είναι ο Ντέιβιντ Χαν ως πρόσκοπος και λίγο πριν τον θάνατό του. Πηγή αρχικής φωτογραφίας: boredpanda

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ο ήρωας «καθαριστής» του Τσέρνομπιλ αυτοκτόνησε όταν είδε τη σειρά της HBO. Ζούσε ξεχασμένος χωρίς κρατική βοήθεια σε ένα μοτέλ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.