29 Ιουνίου 2003. Ο 14χρονος Τζον είχε γλιτώσει από θαύμα. Μία από τις πολλαπλές μαχαιριές που δέχθηκε είχε τρυπήσει το νεφρό και το συκώτι του. Παρόλα αυτά, διατηρούσε τις αισθήσεις του. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου κατάφερε να ψελλίσει στους αστυνομικούς: «Ο Μαρκ με μαχαίρωσε, δεν ξέρω γιατί».
Μέχρι εκείνη την στιγμή, ο 16χρονος φίλος του, Μαρκ, ισχυριζόταν ότι τους είχε επιτεθεί ένας άγνωστος άντρας για να τους ληστέψει. Η μαρτυρία του θύματος και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα. Ο Μαρκ οδηγήθηκε και πάλι στον ανακριτή. Αυτή τη φορά όχι ως μάρτυρας, αλλά ως κατηγορούμενος.
Ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας
Τα δυο αγόρια προέρχονταν από μεσοαστικές οικογένειες του Μάντσεστερ. Η είδηση συντάραξε την τοπική κοινωνία. Πιστοί στο άγραφο κλισέ ανάλογων υποθέσεων, γείτονες και συγγενείς έσπευσαν να δηλώσουν ότι τόσο ο Μαρκ, όσο και ο Τζον δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα.
Και πράγματι, εκ πρώτης όψεως δεν υπήρχε κάποιο προφανές κίνητρο για τη δολοφονία. Μέχρι που ο Μαρκ ομολόγησε, μια απίστευτη ιστορία.
Όπως είπε στους αστυνομικούς, ακολουθούσε τις εντολές ενός πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η δολοφονία του Τζον θα ήταν η μύησή του στην ΜΙ6.
Είχε λάβει σαφείς οδηγίες για την ημερομηνία, το μέρος και την ώρα, καθώς και από που να αγοράσει το μαχαίρι της επίθεσης. Είχε ακόμα αποστηθίσει κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας που θα εξιστορούσε στις αρχές για να γλιτώσει. Αυτό που τον έβγαλε εκτός σχεδίου ήταν ότι ως εκ θαύματος ο Τζον επέζησε.
Όταν οι αστυνομικοί έλεγξαν τον υπολογιστή του 16χρονου, διαπίστωσαν ότι ο “πράκτορας είχε προσεγγίσει τον Μαρκ περίπου 9 μήνες πριν, μέσω ενός chatroom του MSN. Το παράδοξο ήταν ότι στο συγκεκριμένο chatroom συμμετείχαν 5 ακόμη άτομα. Ένα εξ αυτών ήταν ο 14χρονος Τζον.
Βέβαια, οι συνομιλίες για την δολοφονία του γίνονταν ιδιωτικά. Οι ερευνητές όμως υποψιάζονταν ότι και οι 6 συμμετέχοντες του chatroom ήταν πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση.
Όπως όλα έδειχναν, το πρώτο άτομο που είχε γνωρίσει ο Μαρκ στο διαδίκτυο ήταν μία κοπέλα στην ηλικία του. Από τα μηνύματά τους φαινόταν ότι υπήρχε αμοιβαία έλξη. Κάποια στιγμή, η 16χρονη τον έφερε σε επαφή με τον αδερφό της. Δεν ήταν άλλος από τον 14χρονο Τζον. Τα δυο αγόρια άρχισαν να μιλούν σε καθημερινή βάση και δημιούργησαν ένα chatroom στο οποίο ο Τζον έβαλε 4 ακόμη άτομα. Σύντομα, οι δυο τους συναντήθηκαν και από κοντά.
Ήταν ο μοναδικός με τον οποίο ο Μαρκ είχε φιλικές επαφές εκτός διαδικτύου. Ήταν όμως και το άτομο με το λιγότερο ενδιαφέρον στο chatroom. Οι υπόλοιποι ήταν μεγαλύτεροι και οι ζωές τους έδειχναν να είναι γεμάτες συναρπαστικά γεγονότα. Μέσα σε μισό χρόνο, ένα από τα μέλη είχε πεθάνει μυστηριωδώς, ένα άλλο είχε εξαφανιστεί και ένα τρίτο, “αποκάλυψε” στον Μαρκ την μυστική του ταυτότητα: αυτή του πράκτορα της ΜΙ6.
Η επίμαχη συνομιλία
Οι συνομιλίες μεταξύ του Μαρκ και του πράκτορα διήρκεσαν εβδομάδες. Η σιγουριά που απέπνεε και οι πληροφορίες που έδινε, είχαν πείσει τον 16χρονο ότι όσα του έλεγε ήταν αλήθεια. Το σχέδιο της δολοφονίας του Μαρκ έπεσε στο τραπέζι μόλις μία μέρα πριν την εκτέλεσή του.
«Δηλαδή θέλεις να τον πάω στο εμπορικό κέντρο Trafford και να τον σκοτώσω; Αυτό μου ζητάς;»
«Ναι.»
Διαβάστε ακόμα: Η άγνωστη δράση του Google Maps. Πώς «κάρφωσε» τις αδήλωτες πισίνες στην Ελλάδα, παράνομες φυτείες στην Ελβετία και εξιχνίασε εξαφάνιση στις ΗΠΑ
«Και να τον αφήσω να πεθάνει εκεί;»
«Όχι, μείνε μαζί του.»
«Και τι κάνω μετά; Ζητάω βοήθεια;»
«Ναι, θα βρω εγώ βοήθεια να σου φέρω.»
Ο πραγματικός «εγκέφαλος»
Η ανατροπή που σόκαρε τους πάντες ήρθε στο φως όταν ελέγχθηκε ο υπολογιστής του θύματος. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν κατάπληκτοι ότι όλα τα προφίλ των 5 ατόμων του chatroom ανήκαν στον Τζον.
Ο 14χρονος είχε πλάσει ένα πολύπλοκο κινηματογραφικό σενάριο με πρωταγωνιστή τον εαυτό του.
Όπως διαπιστώθηκε το αγόρι περνούσε τον περισσότερο χρόνο κλεισμένος στο δωμάτιό του. Έπασχε από κατάθλιψη και είχε αυτοκτονικές τάσεις. Δεν ήθελε όμως να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Έτσι, αποφάσισε να σχεδιάσει την δολοφονία του. Επέλεξε τον εύπιστο και όπως αποδείχθηκε αφελή Μαρκ, ως τον ιδανικό δολοφόνο του.
Ακόμη και οι πιο ικανοί μυθιστοριογράφοι θα δυσκολεύονταν να σκαρφιστούν μία τέτοια πλοκή. Είναι συγκλονιστικό το ότι έχουμε να κάνουμε με μία υπόθεση που πηγάζει από τις ψεύτικες προσωπικότητες, ψεύτικες σχέσεις και σχέδια που έχει δημιουργήσει ένα 14χρονο αγόρι για να φέρει εις πέρας την ίδια του τη δολοφονία.
Αυτά ήταν τα λόγια του δικαστή που ανέλαβε την υπόθεση, προτού ανακοινώσει την ποινή των κατηγορουμένων. Στο εδώλιο οδηγήθηκε τόσο ο Μαρκ για απόπειρα δολοφονίας, όσο και ο Τζον. Οι κατηγορίες που βάραιναν τον δεύτερο ήταν υποκίνηση σε ανθρωποκτονία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Ήταν το πρώτο άτομο στην Αγγλία και ένα από τα ελάχιστα στα παγκόσμια χρονικά, που καταδικαζόταν για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του.
Καθώς ήταν και οι δύο ανήλικοι οι ποινές τους ήταν ελαφρές και τα πραγματικά τους ονοματεπώνυμα δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Έμειναν γνωστοί ως Μαρκ και Τζον.
Στον Μαρκ επιβλήθηκαν δύο χρόνια υποχρεωτικής εποπτείας και δια βίου απαγόρευση να έρθει σε επαφή με τον Τζον.
Στον Τζον επιβλήθηκαν τρία χρόνια υποχρεωτικής εποπτείας, δια βίου απαγόρευση να έρθει σε επαφή με τον Μαρκ, καθώς και απαγόρευση να χρησιμοποιεί το ίντερνετ χωρίς την αυστηρή επίβλεψη ενός ενηλίκου.
Πηγές: The Guardian, Independent, Vanity Fair
Aρχική φωτογραφία: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δολοφονία που λύθηκε μετά από 40 χρόνια χάρη σε ένα podcast. Ο δολοφόνος είχε μαχαιρώσει την νεαρή φοιτήτρια, 9 φορές μετά το βιασμό της
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr