30 Σεπτεμβρίου, 2000.Παλαιστίνη.Ο Τζαμάλ Αλ-Ντούρα επέστρεφε από μία δημοπρασία αυτοκινήτων με τον 12χρονο γιο του, Μοχάμεντ, όταν η αστυνομία σταμάτησε το ταξί στο οποίο επέβαιναν.
Τους είπαν ότι η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί, επειδή ισραηλινές και παλαιστίνιες δυνάμεις αντάλλασσαν πυρά λίγα μέτρα παρακάτω.
Μαινόταν η δεύτερη Ιντιφάντα, όπως αποκαλέστηκε ο ανεπίσημος πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οδομαχίες ξεσπούσαν ανά πάσα στιγμή, κάποιες φορές υπό τη μορφή πετροπόλεμου, άλλες φορές με αληθινές σφαίρες.
Ο Τζαμάλ και ο γιος του κατέβηκαν από το ταξί και συνέχισαν με τα πόδια, μέχρι που έφτασαν σε ένα σημείο που αδυνατούσαν να διασχίσουν.
Βρίσκονταν στη γωνία ενός δρόμου, ανάμεσα σε δύο αυτοσχέδιες βάσεις των Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η ανταλλαγή πυρών ήταν τόσο έντονη ώστε αναγκάστηκαν να κρυφτούν πίσω από ένα τοίχο και να περιμένουν να κοπάσει, παγωμένοι από φόβο.
Μαζί τους ήταν ο παλαιστίνιος κάμεραμαν Ταλάλ Αμπού Ράχμα, ο οποίος κινηματογραφούσε καθ’ όλη τη διάρκεια.
(Ο Τζαμάλ και ο Μοχάμεντ εμφανίζονται στο 2.11)
Ο Ράχμα εστίασε στον Τζαμάλ και τον γιο του, όταν άκουσε τον μικρό να κραυγάζει και είδε ότι είχε τραυματιστεί στο πόδι.
Ο πατέρας του τον κάλυπτε με το σώμα του προσπαθώντας να τον προστατεύσει.
Ακούστηκε μία δυνατή έκρηξη, ο Ράχμα τρόμαξε και η κάμερα έχασε την εστίασή της.
Όταν το τοπίο ξεθόλωσε, ο Τζαμάλ στηριζόταν πάνω στον τοίχο με το κεφάλι του γερμένο στα πλάγια, ημιλιπόθυμος.
Ο γιος του ήταν πεσμένος στην αγκαλιά του, ακίνητος και ο Ράχμα άρχισε να φωνάζει: «Το αγόρι είναι νεκρό! Το αγόρι είναι νεκρό!»
Τζαμάλ Αλ-Ντούρα, ο Μάρτυρας
Τα πλάνα του Ράχμα προβλήθηκαν από το γαλλικό κανάλι “France 2” και προκάλεσαν τεράστιο σοκ και συγκίνηση.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη για το περιστατικό και ο 12χρονος Μοχάμεντ κηδεύτηκε με τιμές.
Έμεινε στην ιστορία ως ένας ακόμα μάρτυρας για τους Άραβες, σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα.
Η αμφισβήτηση των Ισραηλινών
Αν και αρχικά οι Ισραηλινοί αποδέχτηκαν πως ο 12χρονος σκοτώθηκε από δικά τους πυρά, το 2005 αμφισβήτησαν τα πλάνα του Ράχμα.
Δήλωσαν πως το γαλλικό κανάλι έκοψε τα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο, όπου φαινόταν ότι ο Μοχάμεντ κούνησε το χέρι του, ενώ ουδέποτε εμφανίστηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν πράγματι νεκρός.
Παράλληλα, κυκλοφορούσαν πλήθος θεωριών σχετικά με την προέλευση των πυρών που τον τραυμάτισαν θανάσιμα, πολλές από τις οποίες κατηγορούσαν τους Παλαιστίνιους.
Το 2013 δημοσιεύτηκε άλλη μία αναφορά που παρουσίαζε το γεγονός ως προπαγάνδα δυσφήμισης εναντίον των Ισραηλινών.
Ο πατέρας του 12χρονου μίλησε δημόσια και συμφώνησε να ανασκαφεί το πτώμα του Μοχάμεντ και να γίνει εξέταση DNA. Ο δημοσιογράφος που κάλυψε το βίντεο, Τσαρλς Έντερλιν, επίσης δέχτηκε να συμμετάσχει στη δικαστική έρευνα, καθώς και να υποστεί τεστ αλήθειας.
Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προέβη καμία περαιτέρω ενέργεια.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι απέγινε το κοριτσάκι που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ; Σε ηλικία 33 ετών συναντήθηκε με τους στρατιώτες που ευθύνονταν για τον βομβαρδισμό.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr