Γεννήθηκε άνδρας, αλλά μεγάλωσε σαν γυναίκα, ύστερα από λάθος της μαίας στη γέννησή του. Ο λόγος για τον Χάινριχ Ντόρα Ράτζεν, ο οποίος είχε λάβει μέρος και διακριθεί σε Ολυμπιακούς και Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο άλμα εις ύψος στην κατηγορία των γυναικών.
Το πραγματικό του φύλο αποκαλύφθηκε όταν συνελήφθη κατά την ανάβασή του σε τρένο με προορισμό την Κολονία, το 1938.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Ράτζεν γεννήθηκε στο Έρικσοφ, σε μια περιοχή κοντά στη Βρέμη, σε μια παραδοσιακή και λαϊκή οικογένεια.
«Όταν το παιδί ήρθε στη ζωή, η μαία με πλησίασε και μου είπε ‘’Χάινι είναι αγόρι!’’. Αλλά μετά από πέντε λεπτά ξαναήρθε και μου είπε ‘’τελικά είναι κορίτσι’’», είχε πει ο πατέρας του Ράτζεν, Χάινριχ, σε συνέντευξή του.
Για εννέα μήνες το μωρό μεγάλωνε σαν να ήταν κοριτσάκι και οι γονείς του είχαν δώσει το γυναικείο όνομα ‘’Ντόρα’’.
Όταν όμως αρρώστησε και το πήγαν στο γιατρό για να το εξετάσει, εντοπίστηκε μια ανωμαλία στα γεννητικά όργανα και ήταν δύσκολο να καθοριστεί το φύλο του.
Ο γιατρός τους συμβούλεψε να μη μιλήσουν σε κανένα για το ζήτημα. Τους εξήγησε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε έτσι κι αλλιώς και πως ήταν προτιμότερο να αφήσουν τα πράγματα ως είχαν και να συνεχίσουν να ανατρέφουν το παιδί ως κορίτσι.
«Μια ζωή θυμάμαι να φοράω κοριτσίστικα ρούχα. Όταν όμως έγινα 12 χρόνων, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι είμαι αγόρι. Αλλά ποτέ δεν ρώτησα τους γονείς μου την αιτία που φορούσα γυναικεία ρούχα», είχε παραδεχτεί ο Ράτζεν στην αστυνομία, λίγο μετά τη σύλληψή του.
Οι Ράτζεν ένιωθαν ντροπή και δεν μπορούσαν να δεχτούν την αλήθεια. Όταν ‘’η Ντόρα’’ μπήκε στην εφηβεία, έκλειναν τα παράθυρα του σπιτιού και την ξύριζαν σε καθημερινή βάση, ώστε να μην μεγαλώνουν τα γένια και μαθευτεί ότι ήταν άνδρας και όχι η κοπέλα που όλοι πίστευαν.
«Ήμουν ερμαφρόδιτος και έπρεπε να αποδεχτώ τη μοίρα μου. Έτσι έλεγα στον εαυτό μου και έβρισκα παρηγοριά», είχε δηλώσει ο Ράτζεν.
Το ταξίδι με το τρένο και η αποκάλυψη της αλήθειας
Το τελευταίο ταξίδι ως γυναίκα το έκανε τον Σεπτέμβριο του 1938, όταν επιβιβάστηκε σε τρένο από τη Βιέννη, με προορισμό την Κολονία.
Λίγες ημέρες πριν, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Αυστρία στο άλμα εις ύψος, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ των 1,70 μέτρων.
Φορούσε ένα γκρι ταγιέρ με φούστα και ανοιχτόχρωμα γυναικεία παπούτσια με λίγο τακούνι.
Κατά το μεσημέρι, το τρένο έκανε στάση στο Μαγδεμβούργο.
Ο Ράτζεν είχε απλώσει τα πόδια του στην αποβάθρα και ένας αστυνομικός, βλέποντας τον, υποψιάστηκε ότι ήταν άνδρας ντυμένος με φουστάνια. Τον πλησίασε και παρατήρησε πως τα χέρια και τα πόδια του ήταν πολύ τριχωτά και δεν ταίριαζαν με το παρουσιαστικό του. Στη συνέχεια ζήτησε να δει τα στοιχεία του. Ο Ράτζεν του έδειξε την γυναικεία αθλητική του ταυτότητα, αλλά ο αστυνομικός δεν πείστηκε. Τον πήγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ώστε να εξακριβωθεί η αλήθεια.
Απείλησε να τον γδύσει για να δει τα γεννητικά του όργανα, ενώ τον προειδοποίησε πως στην περίπτωση που θα αρνούνταν να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία, θα κατηγορούνταν για παρακώλυση καθήκοντος αστυνομικού.
Αρχικά, ο Ράτζεν δίστασε, αλλά τελικά ομολόγησε πως ήταν άνδρας. Όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγορήθηκε για πλαστοπροσωπία και απάτη, αλλά αθωώθηκε.
«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως έχει διφορούμενα γεννητικά όργανα, αλλά αναμφιβόλως πρόκειται για άνδρα. Έχει ανδρικό μόριο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχισμή από το πέος, μέχρι και τον πισινό, που σε συνδυασμό με την κρυψορχία, δίνει την εντύπωση ύπαρξης αιδοίου. Πολλοί, ακόμα και επιστήμονες θα μπορούσαν να μπερδευτούν και να βγάλουν λανθασμένη διάγνωση», είχε τονίσει ο γιατρός που κλήθηκε να τον εξετάσει.
Η κατάληξη
Από εκείνη τη στιγμή, η 19χρονη Ντόρα Ράτζεν έπαψε να υπάρχει και τη θέση της πήρε ο Χάινριχ Ράτζεν. «Απελευθερώθηκα επιτέλους. Η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια και αισθάνομαι ευλογημένος και ευτυχής. Περίμενα αυτή τη στιγμή για πολλά χρόνια, αν και ήξερα πως αν κάτι τέτοιο μαθευτεί, θα τελειώσει και η καριέρα μου στον αθλητισμό», είχε πει ο Ράτζεν σε συνέντευξή του.
Ο Χάινριχ Ράτζεν αποκλείστηκε από τους αγώνες στην κατηγορία γυναικών. Το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε καταρρίψει στο άλμα εις ύψος σβήστηκε, ενώ του αφαιρέθηκε και ο τίτλος της ‘’πρωταθλήτριας’’ Ευρώπης.
Δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με τον αθλητισμό. Ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση στο Ανόβερο της Γερμανίας και αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει άλλες συνεντεύξεις.
Πέθανε το 2008 σε ηλικία 90 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μονόχειρας αθλητής που έγινε θρύλος του μπέιζμπολ. Πως έγινε το «αστέρι» της ομάδας του λόγω του Β Παγκοσμίου πολέμου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Εδώ κείται ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας, που δυσκολεύτηκε πολύ στη ζωή του». Η μετά θάνατον αναγνώριση του Μάρσαλ Τέιλορ, του παγκόσμιου πρωταθλητή στην ποδηλασία που χλευάστηκε και βίωσε τον ρατσισμό…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ