Ντέσμοντ Λιουέλιν. Ο άνθρωπος πίσω από τον «Καθηγητή Q» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ήταν αιχμάλωτος των ναζί για πέντε χρόνια

Ντέσμοντ Λιουέλιν. Ο άνθρωπος πίσω από τον «Καθηγητή Q» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ήταν αιχμάλωτος των ναζί για πέντε χρόνια
Στις 19 πρώτες και κλασικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ, υπήρξαν πέντε διαφορετικοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον κορυφαίο μυστικό πράκτορα. Ωστόσο, στο πλευρό του πρωταγωνιστή, ένας άλλος βασικός χαρακτήρας παρέμεινε σταθερός για περισσότερα από 35 χρόνια.
Ο διάσημος Καθηγητής Q

Ακόμα και οι πιο φανατικοί θαυμαστές του πράκτορα 007 είναι σε θέση να παραδεχθούν ότι δίχως τον θρυλικό καθηγητή στο πλευρό του, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής θα έχανε την αίγλη του. Ο Q ήταν εκείνος που προμήθευε τον Τζέιμς Μποντ με όλων των ειδών τις μικροεφευρέσεις.

Ο «τρελός» επιστήμονας, μπορεί συνήθως να μη συμμετείχε στη δράση, όμως η παρασκηνιακή εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν πάντα καθοριστική. Ανάμεσα στις πιο διάσημες εφευρέσεις του ήταν ο τροποποιητής φωνής, η κάμερα πολαρόιντ με ακτίνες Χ, τα διαπεραστικά γυαλιά, ο ατομικός ιπτάμενος πύραυλος, το φονικό στυλό-όπλο.

Τα γκάτζετ του ήταν ευφάνταστα και πρωτοποριακά, σε μια εποχή που η τεχνολογία αυτού του τύπου είχε μόλις αρχίσει να εντάσσεται δειλά στην καθημερινή ζωή.

IGN's Top 007 Bond Gadgets

Ο άνθρωπος πίσω από τον Q

Όταν ο Ντέσμοντ Λιουέλιν κλήθηκε να ενσαρκώσει τον Q στην δεύτερη ταινία Τζέιμς Μποντ, “Από τη Ρωσία με αγάπη”, το 1963, ήταν 49 ετών και είχε ήδη διανύσει μία αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο του κινηματογράφου.

Ο Ντέσμοντ Λιουέλιν ενσάρκωσε τον Q σε 19 ταινίες «Τζέιμς Μποντ». Wikimediamtx Commons

Γεννημένος στην Ουαλία το 1914, είχε δείξει από πολύ νωρίς την κλίση του στην υποκριτική. Ωστόσο, η αρχή της καριέρας του συνέπεσε με την χειρότερη ιστορική συγκυρία.

Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν το «Ask a Policeman», μία βρετανική κωμωδία του 1939. Αμέσως μετά την κυκλοφορία της, ξέσπασε ο πόλεμος. Ο νεαρός ηθοποιός αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα του, αλλά και από τη ζωή του γενικότερα. Επιστρατεύτηκε ως ανθυπολοχαγός στον Βρετανικό Στρατό και κλήθηκε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το 1940, κατά τη διάρκεια μίας αποστολής στη Γαλλία, ο άτυχος Ντέσμοντ πιάστηκε αιχμάλωτος από τους ναζί και στάλθηκε στο ιστορικό κάστρο του Κόλντιτς στη Γερμανία. Εκεί παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι το τέλος του πολέμου, όποτε και απελευθερώθηκε από τους συμμάχους.

Παρά την τραυματική πενταετία που πέρασε στα χέρια των ναζί, ο 30χρονος πλέον ηθοποιός επανήλθε στον κινηματογράφο δριμύτερος. Από το 1947 έως το 1963 συμμετείχε σε 21 ταινίες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν χολιγουντιανές.

Έτσι, όταν το 1963 ο σκηνοθέτης του «Τζέιμς Μποντ», Τέρενς Γιανγκ, του πρότεινε να ενσαρκώσει τον Q στη δεύτερη ταινία, ο Ντέσμοντ Λιουέλιν ήταν ήδη ένα δυνατό όνομα στο χώρο. Ο ηθοποιός, που είχε παρακολουθήσει την πρώτη ταινία και ήταν θαυμαστής του ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ, δέχθηκε. Και όπως αποδείχθηκε, η συνεργασία αυτή πέτυχε.

Ο Ντέσμοντ «δέθηκε» με τον καθηγητή Q και η φυσιογνωμία του συνδέθηκε ανεξίτηλα με τον χαρακτήρα του ιδιοφυούς εφευρέτη. Βέβαια, όπως είχε παραδεχθεί επανειλημμένα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, η σχέση του με την τεχνολογία ήταν η χειρότερη.

«Όσον αφορά τον κόσμο της τεχνολογίας, έχω πλήρη μεσάνυχτα»

Από το 1963 έως και το 1999 συμμετείχε σε 19 ταινίες «Τζέιμς Μποντ». Ο πρωταγωνιστής άλλαξε συνολικά πέντε φορές, όμως ο Ντέσμοντ παρέμενε στο πόστο του. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι ότι θα συνέχιζε και στις υπόλοιπες που γυρίστηκαν με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, αν μία τραγωδία δεν είχε κόψει απρόοπτα το νήμα της ζωής του.

Ο Ντέσμοντ Λιουέλιν σκοτώθηκε σε ηλικία 85 ετών. Wikimediamtx Commons

Το Δεκέμβριο του 1999, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της ταινίας «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός», ο Ντέσμοντ ενεπλάκη σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από το Ανατολικό Σάσεξ στην Αγγλία. Αν και μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής, τα τραύματά του ήταν πολύ σοβαρά. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο 85χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του έγινε στις 6 Ιανουαρίου του 2000, παρουσία πλήθους διάσημων συμπρωταγωνιστών και συνεργατών του. Ύστερα, το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες παραδόθηκαν στη γυναίκα και στο γιο του.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «άσσος των κατασκόπων» που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ. Ήταν ρωσικής καταγωγής, προσπάθησε να δολοφονήσει τον Λένιν και τον Τρότσκι. Τελικά τον εκτέλεσαν στη Ρωσία

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr