Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.
Παρόντες στο ημικύκλιο ήταν 190 βουλευτές (από τους συνολικά 300) και όλοι τους «τάχθηκαν υπέρ της πρότασης άρσης του στρατιωτικού νόμου, η οποία κατά συνέπεια εγκρίθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα από τη δεκαετία του 1980.
«Αδιαφορώντας για τα μέσα επιβίωσης του λαού, το αντιπολιτευόμενο κόμμα παρέλυσε την κυβέρνηση (…) για να προστατεύσει τον ηγέτη του από δικαστικές διώξεις», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Γιουν Σουκ Γέολ.
Στην ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν-σου ανέφερε ότι απαγορεύονται στο εξής όλες οι πολιτικές δραστηριότητες και τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και διαδήλωσαν γύρω στη 1 το πρωί στη Σεούλ, φωνάζοντας το σύνθημα «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».
«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν πλάκα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Μετά, αποφάσισα να έρθω εδώ για να προστατεύσω τη δημοκρατία, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας», είπε ο Λι Τζιν-χούα, 48 ετών.
Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν είχε εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν το κοινοβούλιο, ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα έναν σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό. «Η Εθνοσυνέλευση έγινε καταφύγιο εγκληματιών, φωλιά νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και το δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη» ανέφερε ο Γιουν για να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Χαρακτήρισε μάλιστα την αντιπολίτευση «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς».
«Θα αποκαταστήσω την ομαλότητα στη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τις εχθρικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου στις δημοσκοπήσεις είναι σε ελεύθερη πτώση.
Στρατιωτικός νόμος είχε κηρυχθεί για τελευταία φορά στις 17 Μαΐου 1980, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντο-χουάν κατέλαβε την εξουσία θέλοντας να καλύψει το κενό μετά τη δολοφονία του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-χε. Την επομένη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γκουανγκτζού για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα. Οι διαδηλώσεις καταπνίγηκαν σε λουτρό αίματος. Ο στρατιωτικός νόμος παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 1981.
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr