Στις 6 Σεπτεμβρίου 1934, ο 26χρονος Μάνος Κατράκης παντρεύτηκε για πρώτη φορά. Γυναίκα του ήταν μία συνάδελφός του, η 19χρονη Νίτσα (Άννα) Λώρη.
Η μητέρα της Νίτσας δεν ήθελε τον Κατράκη για γαμπρό της, παρ’ όλο που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός ως ηθοποιός, και η ίδια ήταν παλαιά ηθοποιός και τραγουδίστρια. Ένας πλούσιος είχε κάνει πρόταση γάμου στη Νίτσα και αυτόν ήθελε η μητέρα της για άνδρα της.
Τότε ο Κατράκης και η Λώρη «κλέφτηκαν» και παντρεύτηκαν. Ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος εκείνη την εποχή για ζευγάρια που οι οικογένειές τους αντιδρούσαν για το δεσμό τους να παντρευτούν.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ένας «κρυφός» γάμος
Ο πρώτος γάμος του Μάνου Κατράκη αν και υπήρξε πολύ σύντομος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο επειδή εκείνος και η γυναίκα του ήταν ηθοποιοί. Επίσης, το ζευγάρι «κλέφτηκε» προκειμένου να παντρευτεί.
Λεπτομέρειες του περιπετειώδες αυτού γάμου αποκαλύφθηκαν σ’ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακρόπολις» στις 8 Σεπτεμβρίου 1934. Αυτό συμπεριλάμβανε και μία κοινή συνέντευξη των δύο ηθοποιών καθώς και φωτογραφίες τους, με τον τίτλο:
«Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ κ. ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΠΗΓΑΓΕ ΚΑΙ ΕΝΥΜΦΕΥΘΗ ΤΗΝ ΝΙΤΣΑΝ ΛΩΡΗ. Η μοιραία λέξις αρχή του ειδυλλίου-Γάμος ρεφενηδόν και παπάς βερεσέ-Διά να μη γίνη δεκτή η πρότασις γάμου ενός εκατομμυριούχου».
Το δημοσίευμα ανέφερε:
«Δύο χαρούμενα νέα παιδιά του θεάτρου της πρόζας ετερμάτισαν προχθές το απόγευμα το μακρόν όπως βεβαιώνουν, ειδύλλιον των με νόμιμον ένωσιν. Πρόκειται περί της χαριτωμένης ξανθομαλλούσας νεαράς καλλιτέχνιδος Νίτσας Λώρη και του συμπαθούς νεαρού ζεν πρεμιέ του θιάσου Αργυρόπουλου κ. Μάνου Κατράκη.
Ο γάμος έγινε προχθές το απόγευμα εις το ναΐσκον της Αγίας Βαρβάρας του Χαλανδρίου με προσκεκλημένους τέσσαρας-πέντε φίλους και συναδέλφους του ευτυχούς ζεύγους…»
Οι αντιρρήσεις της μαμάς Τούλας
Το ζευγάρι δεν ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα παντρευόταν για να προλάβει τυχόν αντίδραση της μητέρας της Λώρη, Τούλα, που δεν ήθελε τον Κατράκη για γαμβρό της. Είχε διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις στο δεσμό που είχε η κόρη μαζί του. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τούλα Λώρη ήταν και η ίδια καλλιτέχνιδα του μελοδράματος.
Επιπλέον, ο Μάνος Κατράκης ήταν ήδη γνωστός ηθοποιός. Φαίνεται ότι η Λώρη ήθελε η κόρη της να παντρευτεί ένα εκατομμυριούχο που ήταν ερωτευμένος μαζί της και της είχε κάνει πρόταση γάμου. Όμως, η Νίτσα Λώρη είχε ήδη δεσμό με τον Κατράκη και αυτόν ήθελε για άνδρα της.
Έτσι το ζευγάρι «κλέφτηκε» και να παντρεύτηκε κρυφά.
Στο γάμο ήταν παρόντες μόνο 4-5 φίλοι και συνάδελφοί τους, οι οποίοι μάλιστα πλήρωσαν τα έξοδα του γάμου και τον παπά αφού το ζευγάρι δεν είχε χρήματα!
Ένας δημοσιογράφος της «Ακρόπολις» πήρε συνέντευξη από το ευτυχές ζευγάρι δύο μέρες μετά το γάμο στο καμαρίνι τους στο θέατρο όπου έπαιζαν. Ήταν λίγα λεπτά πριν από την αρχή της παράστασης και ο «συμπαθής καλλιτέχνης» Μάνος Κατράκης εκείνη τη στιγμή έτυχε να «μακιγιάρεται και να μακιγιάρει την γοητευτική ξανθομαλλούσα Νίτσα».
Η πρώτη γνωριμία τους
Στην ερώτηση πως γνωρίστηκαν, πρώτος απάντησε ο Κατράκης ο οποίος είπε για τη Λώρη:
«Ήταν παιδάκι με κοντές κάλτσες, όταν της πρωτοείπα πως είναι χαριτωμένη. Ήταν την εποχή που το θέατρο της Κοτοπούλη μετά τις παραστάσεις γινόταν ντάσινγκ. Ερχόταν εκεί και χόρευε η κυρία από δω».
Τότε πετάχτηκε γελώντας η Λώρη και είπε στο δημοσιογράφο ότι ο Κατράκης την είπε «χαριτωμένη», μία λέξη που την εντυπωσίασε. Δεν δημιουργήθηκε τότε σχέση μεταξύ τους. Όμως, τα επόμενα χρόνια όταν τη φλέρταραν άλλοι άνδρες, θυμόταν πάντα το κομπλιμέντο του Κατράκη.
«-Και ο κύριος από δω, συμπληρώνει ολόκληρη ένα γέλιο η νυν κ. Κατράκη, με είπε «χαριτωμένη!». Εμένα μου έκαμε εντύπωσι αυτή η λέξις κι’ ύστερα, παρά τα τόσα χρόνια που πέρασαν και τόσα που μου είπαν άλλοι άνδρες θυμόμουν την λέξι του κυρίου από δω».
Η γέννηση ενός μεγάλου έρωτα
Τότε ο Κατράκης διηγήθηκε πως χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το αίσθημα μεταξύ τους, όταν ξεκίνησε η συνεργασία τους στο θέατρο: «Πέρασαν από τότε χρόνια πολλά, 4-5 μου φαίνεται, και εγώ το είχα λησμονήσει, ώσπου τώρα τελευταία προ μηνών ξαναφούντωσε το αίσθημά μας, ώσπου ένα βράδυ που πήγαινα μετά την παράσταση τη Νίτσα στο σπίτι, πήγαμε αλλού…».
Ο Κατράκης συμπλήρωσε ότι ακόμη και όταν η Νίτσα Λώρη ξεκίνησε να εργάζεται στην ίδια παράσταση με αυτόν, δεν την είχε ερωτευθεί αμέσως. Αυτό συνέβη με άλλους συναδέλφους του. Όταν όμως εκείνοι προσπαθούσαν να τη φλερτάρουν, αυτή τους απέρριπτε. Τότε πήγαιναν και το έλεγαν στον Κατράκη στεναχωρημένοι. Η στάση της Νίτσας τον εντυπωσίασε και τον έκανε να την προσέξει:
«Το περίεργο είναι ότι ήμουν εξομολογητής των απογοητευμένων από τη στάση της. Όλοι ήρχοντο και μου έκαναν παράπονα πως ήταν σκληρόκαρδη. Έτσι μ’ έκαμαν και μένα να την προσέξω και με πικάρισε τώρα τελευταία ένας νεαρός εκατομμυριούχος, που υπέβαλε κανονική πρόταση γάμου. Βιάσου Κατράκη, είπα, γιατί την έχασες».
Όμως τότε πετάχτηκε η Λώρη-Κατράκη και είπε στο δημοσιογράφο:
«-Α μπα…Του έδωσα και αυτουνού τα παπούτσια στα χέρια και τόσων άλλων. Εγώ ήθελα τον Κατράκη και κανένα άλλον»
Και γελά πάλι, όλο γελά άλλως τε, με τα φωτεινά γαλάζια μάτια γεμάτα χαρά.
Ο χωρισμός
Παρά τη μεγάλη χαρά και ευτυχία που υπήρχε στους νεόνυμφους, ο γάμος δεν διήρκησε πολύ. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1935, ο Κατράκης και η Λώρη χώρισαν. Φαίνεται ότι στο χωρισμό έπαιξε ρόλο η πεθερά του Κατράκη, Τούλα Λώρη, που συνέχισε να μην τον θέλει ακόμη και μετά τον γάμο.
Ο Μάνος Κατράκης εξελίχθηκε σ’ ένα από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αντίθετα, η Νίτσα (Άννα) Λώρη αν και συνέχισε για κάποια χρόνια την καριέρα της ως ηθοποιός, δεν έγινε τόσο γνωστή. Ο κόσμος της ήξερε κυρίως ως «η πρώτη γυναίκα του Κατράκη». Αργότερα παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Χρονόπουλο.
Στον ΕΑΜ
Στη διάρκεια της Κατοχής, η Λώρη ήταν μέλος του ΕΑΜ, όπως και ο Κατράκης. Αυτό δείχνει ότι παρά τον χωρισμό τους μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις.
Στις 18 Ιανουαρίου 1945, η εφημερίδα «Ελλάς» κατηγόρησε τη Λώρη ότι την περίοδο των Δεκεμβριανών ανήκε στην ΟΠΛΑ, και ως στρατοπεδάρχης στον Υμηττό ήταν υπεύθυνη για διάφορα εγκλήματα που έγιναν εκεί.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε τη διάψευση της Λώρης υπό τον τίτλο “ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΙΣ”. Σε αυτή επισήμαινε ότι όχι μόνο δεν ίσχυε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά ότι δεν είχε καμία δράση στα Δεκεμβριανά. Αυτό διαφάνηκε και από το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια δεν υπέστη διώξεις και έπαιζε κανονικά στο θέατρο.
Η Άννα Λώρη πέθανε το 1997 σε ηλικία 82 χρονών.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr