Το Νησί Ντέβον βρίσκεται στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος. Του έχουν δώσει την ονομασία «ο Άρης της Γης», λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του κόσμου, αν και κάποιοι είχαν προσπαθήσει να εγκατασταθούν εκεί.
Έχει χαρακτηριστεί ως πολική έρημος, με τα άγονα βουνά να υψώνονται πάνω από τις καλυμμένες με παγετό παραλίες. Οι άνθρωποι επιχείρησαν να εγκατασταθούν στο Νησί Ντέβον για αιώνες, με την τελευταία προσπάθεια να έγινε το 1951.
Το 1845, τα πλοία HMS Erebus και HMS Terror, με επικεφαλής τον καπετάνιο Σερ Τζον, έπλευσαν στο Βορειοδυτικό Πέρασμα της Καναδικής Αρκτικής, για να χαρτογραφήσουν τα τελευταία μη πλοηγημένα τμήματά του. Τα πλοία παγιδεύτηκαν στον πάγο και οι 129 άνδρες και των δύο πληρωμάτων έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία , σκορβούτο και ασιτία ενώ προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στη στεριά.
Τελικά, το Βορειοδυτικό Πέρασμα χαρτογραφήθηκε περίπου 70 χρόνια αργότερα. Τότε, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) ήθελε να εδραιώσει την κυριαρχία της στο Νησί Ντέβον. Το 1924, τρεις αξιωματικοί και 52 βίαια εκτοπισμένοι Ινουίτ στάλθηκαν στο λιμάνι του Ντάντας .
Μέσα σε τρία χρόνια, δύο από τους αστυνομικούς ήταν νεκροί. Ο ένας είχε αυτοκτονήσει και ο άλλος αυτοπυροβολήθηκε κατα λάθος ή έτσι άφησαν να διαδοθεί. Όσο για τους υπόλοιπους αξιωματικούς και τις οικογένειες των Ινουίτ, εγκατέλειψαν σύντομα την περιοχή. Η RCMP εγκατέλειψε την περιοχή το 1933 και επέστρεψε για τελευταία φορά το 1945, για αν φύγει οριστικά το 1951.
Η αρχαιολόγος Κάιλυ Μπάξτερ της Adventure Canada ανέφερε ότι η Έφιππη Αστυνομία δεν πήγε για να προσφέρει προστασία στην περιοχή. Ήταν περισσότερο κίνηση, για να εμποδίσει άλλα έθνη από το να διεκδικήσουν την Αρκτική.
Οι τάφοι των δύο αξιωματικών υπάρχουν σε έναν λόφο πάνω από το ερειπωμένο φυλάκιο της RCMP, ο οποίος αποτελεί το… το βορειότερο νεκροταφείο του κόσμου! Λίγο πιο μακριά υπάρχει ο τάφος ενός κοριτσιού Ινουίτ.
Προσομοίωση επιβίωσης στον Άρη
Λόγω του υψομέτρου και του ακραίου βόρειου γεωγραφικού του πλάτους, στο Νησί Ντέβον ζουν μόνο λίγοι μόσχοι, μικρά πτηνά και θηλαστικά. Τα ζώα ζουν συγκεντρωμένα στην περιοχή Τρούλοβ Λόουλαντ, η οποία έχει ευνοϊκό μικροκλίμα και υποστηρίζει τη βλάστηση της Αρκτικής .
Η NASA και το Ινστιτούτο Άρης έχουν χρησιμοποιήσει τις ακραίες συνθήκες του νησιού, όπως το κρύο, τα περιορισμένα συστήματα επικοινωνίας την έλλειψη ηλιακού φωτός και βλάστησης, για να κάνουν προσομοίωση αποστολών στον πλανήτη Άρη.
Το πρότζεκτ «Haughton–Mars» επιτρέπει στους αστροναύτες να εκπαιδεύονται σε τρομερές συνθήκες, να δοκιμάζουν τον εξοπλισμό τους στα όριά του, να ερευνούν είδη φυτών και να βιώνουν τις προκλήσεις της επιβίωσης σε αφιλόξενο περιβάλλον για μεγάλο διάστημα.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ