Στον κόλπο του Ναυαρίνου υπάρχουν δυο κάστρα. Το παλαιότερο κάστρο λέγεται Παλαιόκαστρο και το σχετικά νεότερο Νιόκαστρο. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πύλου, πάνω στη θάλασσα.
Το έχτισαν Οθωμανοί το 1573, μετά την ήττα τους από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Ήταν στην κυριότητα των Οθωμανών έως το 1686, οπότε το κατέλαβαν οι Ενετοί του Μοροζίνι. Δημιούργησαν αμυντική τάφρο, ενισχύοντας την άμυνά του.
Το 1715, οι Οθωμανοί το ανακατέλαβαν. Οι Ενετοί είχαν προκαλέσει έκρηξη για να δημιουργήσουν στο κτίριο ζημιές. Ωστόσο, οι Τούρκοι έκαναν τις απαραίτητες επισκευές.
Το 1770, στα Ορλωφικά, οι αδελφοί Ορλώφ καταλαμβάνουν προσωρινά το Νιόκαστρο το οποίο με την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου γνωρίζει την 6η Ιουλίου 1770 την εκδικητική μανία των Τουρκαλβανών που έστειλε η Πύλη.
Το 1821, οι κάτοικοι του Νιόκαστρου, με αρχηγούς τους Γεωργάκη και Νικόλαο Οικονομίδη, εξεγέρθηκαν και στις 25 Μαρτίου 1821 πολιόρκησαν το φρούριο. Οι Έλληνες το πήραν στα «χέρια» τους τον Αύγουστο.
Το 1825, ο Ιμπραήμ Πασάς εισέβαλε στην Πελοπόννησο και έφτασε στη Μεθώνη. Κατέλαβε τη νήσο Σφακτηρία και έσφαξε 200 Έλληνες.
Στη συνέχεια, κατέλαβε το Νιόκαστρο, διέκοψε την παροχή νερού μέσα από το υδραγωγείο και το κανονιοβόλησε επί 3 ημέρες. Επικεφαλής των Ελλήνων είχε οριστεί ο Μακρυγιάννης. Παραδόθηκαν στον Ιμπραήμ στις 11 Μαΐου 1825.
Δύο χρόνια αργότερα στις 8 Οκτωβρίου 1827 ο ενωμένος συμμαχικός στόλος Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων, καταστρέφει τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο, αναγκάζοντας τον Ιμπραήμ να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Το Νεόκαστρο παραδίδεται τελικά τον Οκτώβριο του 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν (Maison).
Από το 1828 και έπειτα, το κάστρο ερήμωσε, καθώς ο πληθυσμός μετακόμισε σε μια περιοχή έξω από αυτό, την οποία ίδρυσαν οι Γάλλοι. Το 1834, πήρε το όνομα Πύλος.
Από την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα μέχρι το 1936, το 1938-1939 και το 1947-1948, το Νιόκαστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λειτούργησε αρχικά ως Φρουραρχείο από τους Ιταλούς και έπειτα από τους Γερμανούς. Μετά τον Εμφύλιο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την εξαγωνική ακρόπολη και το εξωτερικό τμήμα των τειχών, που βρίσκεται μπροστά από το κύριο τείχος, δύο τετράπλευρους και περίκλειστους προμαχώνες (προεξέχον τμήμα του οχυρού) και τον οχυρωματικό περίβολο.
Τέλος, υπάρχουν τέσσερις κυλινδρικοί πύργοι. Δεν έχουν διασωθεί πολλά κτίρια από τον οικισμό που υπήρχε μέσα στα τείχη.
Δείτε το Νιόκαστρο από ψηλά, μέσα από τα πλάνα που εξασφάλισε το Point of View GR:
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ