Νίκος Αλέφαντος. «Τα πάντα όλα» για την πορεία του στο ποδόσφαιρο. Οι συγκρούσεις, οι επιτυχίες και το ταμπεραμέντο του ανθρώπου που μας «έμαθε μπαλίτσα»

Γεννήθηκε το 1939. Μεγάλωσε και ξεκίνησε την καριέρα του στα Εξάρχεια.

Ο Νίκος Αλέφαντος ως ποδοσφαιριστής έκανε το πέρασμά του από την ΑΕ Χαλανδρίου, τον Ατρόμητο, τον Παναιγιάλειο, τον Ολυμπιακό, τον Βύζαντα Μεγάρων. Το 1969, σε ηλικία 30 ετών, αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του. Τερμάτισε την επαγγελματική του καριέρα ως παίκτης και αφοσιώθηκε στην μεγάλη του αγάπη, την προπονητική. Οι ικανότητες, το ταλέντο και κυρίως το ταπεραμέντο του πολύ γρήγορα τον έκαναν να ξεχωρίσει.

Ξεκίνησε από την αγαπημένη ομάδα των παιδικών του χρόνων, τον Αστέρα Εξαρχείων. Την επόμενη χρονιά πήγε στον ΠΑΟ Ρουφ κι από εκεί στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μέσα στα επόμενα 35 χρόνια θα καθόταν στους πάγκους των σπουδαιότερων ελληνικών συλλόγων και θα καθιερωνόταν ως μία κορυφαία μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πέρασε, μεταξύ άλλων, από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο. Κι αυτό δε συνέβη μόνο χάρη στις επιτυχίες του, όπως τη «νεκρανάσταση» του Ηρακλή το ’86, αλλά για τις ανατρεπτικές δηλώσεις του και τα διάφορα επεισόδια στα οποία ουκ ολίγες φορές πρωταγωνίστησε.

«Με πολεμάνε γιατί είμαι ο πρώτος. Αγαπώ με πάθος τη δουλειά μου και όλοι με φοβούνται. Είμαι τίμιος και έχω κόντρα μου όλο το κατεστημένο»

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν φιλόδοξος με μία εκρηκτική προσωπικότητα. Απαιτούσε από τους παίκτες του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο και δεν αποδεχόταν τη μετριότητα. Γι’ αυτό και τα λόγια του δεν ήταν ποτέ μετριοπαθή. Οι φωνές του άλλοτε εμψύχωναν και πείσμωναν τους παίκτες, άλλοτε όμως τους ταπείνωναν. Καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του, πολλοί πρώην συνεργάτες, ποδοσφαιριστές, οπαδοί και παράγοντες τον κατηγόρησαν για εξυβρίσεις και βίαια ξεσπάσματα. Αποκορύφωμα αποτέλεσε ο ξυλοδαρμός του προπονητή Λάκη Πετρόπουλου το 1986, για τον οποίο οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε 40 μέρες φυλάκιση.

«Ναι, είμαι ο κορυφαίος Έλληνας τεχνικός. Έχω αχρηστεύσει τους ξένους συναδέλφους μου που δουλεύουν στην Ελλάδα και μας παίρνουν το τόσο πολύτιμο συνάλλαγμα. Σέβομαι το μεροκάματο του έλληνα εργάτη και προσπαθώ με την ομάδα μου να του προσφέρω όσο δυνατόν καλύτερο θέαμα.»

Η μεγάλη αγάπη του έλληνα τεχνικού ήταν ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, ποτέ δε δίστασε να το παραδεχθεί ανοιχτά. Από τον πάγκο των ερυθρόλευκων πέρασε τρεις φορές, τις αγωνιστικές σεζόν 1983-84, 1994-95 και 2004. Στον αγαπημένο του σύλλογο αποφάσισε να ρίξει και την αυλαία της προπονητικής του καριέρας. Το τέλος ήταν επεισοδιακό, καθώς σημαδεύτηκε από την «κλοπή του αιώνα», όπως συνήθιζε να λέει.

Το ντέρμπι των «αιωνίων», σφραγίστηκε από ένα λάθος σφύριγμα του διαιτητή Γιώργου Δούρου, το οποίο αργότερα παραδέχθηκε και ο ίδιος. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ματς, ο Δούρος αποφάσισε να αποβάλει τον Τζιοβάνι, ύστερα από έναν αμοιβαίο αντιαθλητικό διαπληκτισμό με τον Κυργιάκο του Παναθηναϊκού.

Με 10 παίκτες στο γήπεδο και την απώλεια του επιθετικού τους άσου, οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το 1-2. Οι βαθμοί αυτοί ήταν καθοριστικοί. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τη διαφορά των 2 και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση νίκης του, ο Ολυμπιακός θα είχε προσπεράσει με 1 βαθμό τον αιώνιο αντίπαλο, μόλις 4 αγωνιστικές πριν το φινάλε.

«Γιατί δε βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο; Γιατί είναι ένοχος. Γιατί με κατέστρεψε.»

ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ VS ΔΟΥΡΟΣ (Γιατί δε βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο)

Προπονητής εκτός γηπέδων

Μπορεί να αποσύρθηκε από τα γήπεδα, αλλά ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί τα ΜΜΕ.

Αυτό που έκανε τον Νίκο Αλέφαντο πάντα επίκαιρο και αγαπητό σε μεγάλη μερίδα του κόσμου ήταν η λαϊκή γλώσσα και ο αυθορμητισμός του. Υπήρξε πάντα ετοιμόλογος και καυστικός. Πολλές είναι οι χαρακτηριστικές εκφράσεις που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το όνομά του και έχουν περάσει στην αργκό των ελληνικών γηπέδων και όχι μόνο. «Τα πάντα όλα», «μάθε μπαλίτσα», «έλα μωρέ με τον κομμωτή», «άλλη Τιτίκα κι αυτή» είναι μερικές από τις πιο γνωστές.

Διαβάστε ακόμα: Τζιμ Τζήμας. Ο προπονητής που πλακώθηκε με τον Αλέφαντο, δούλεψε με θρύλο του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, αλλά τον «έφαγαν οι ρουφιάνοι»

Ασκούσε σφοδρή κριτική σε όλους και σε όλα. Επέκρινε τα κακώς κείμενα, διακωμωδούσε τραγικές καταστάσεις. Με την επέλαση των social mediamtx, ο Αλέφαντος άρχισε να γίνεται viral. Οι ατάκες του, όπως και η τάση του να προφέρει λάθος τα ονόματα ξένων παικτών έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές και πλήθος σχολίων εντός και εκτός διαδικτύου.

Alefantos - Mathe mpalitsa

Με περισσότερο από μισό αιώνα διαρκούς παρουσίας στα ποδοσφαιρικά πράγματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το όνομα του εκρηκτικού τεχνικού, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα πλάι σε θρυλικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Νίκος Αλέφαντος άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιουνίου του 2020, σε ηλικία 81 ετών. Έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του εμφάνισε σημαντική και ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε όπως επιθυμούσε, στην οικεία του, περιτριγυρισμένος από τους δικούς του ανθρώπους.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Γούκο, που συγκλόνισε την Ελλάδα. Ο καθαριστής χαλιών που καταδικάστηκε για τοκογλυφικό δίκτυο στα Ιωάννινα. Η εμπλοκή διάσημων ποδοσφαιριστών

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr