Όταν το 1922 οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους, αναζήτησαν νέα πατρίδα σε μέρη που θα θύμιζαν τον τόπο τους. Οι Μαρμαρινοί βρήκαν το μέρος αυτό στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
Η Σιθωνία φάνταζε ιδανική. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, η μαγευτική θέα από τους λόφους και το βυζαντινό παρελθόν ήταν ο συνδυασμός που αναζητούσαν οι πρόσφυγες του Μαρμαρά της Προποντίδας. Έτσι, τα θεμέλια του Νέου Μαρμαρά μπήκαν τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσημα, η κωμόπολη ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1924.
Μέχρι τότε η περιοχή αποτελούσε ιδιοκτησία της μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν και ο παραδοσιακός βυζαντινός οικισμός του Παρθενώνα, που σύμφωνα με τα γραπτά ντοκουμέντα που διασώζονται, κατοικούνταν τουλάχιστον από τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Η άνθιση του προσφυγικού οικισμού
Μέχρι τη δεκαετία του ’60, ο Νέος Μαρμαράς ήταν μία ήσυχη επαρχιακή κοινότητα με λιγότερους από 1.600 κατοίκους. Τα δεδομένα άλλαξαν ραγδαία με το χτίσιμο του τεράστιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Μέσα σε λίγα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας μετατράπηκε σε ένα από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα των Βαλκανίων.
Την ίδια περίοδο, οι εναπομείναντες κάτοικοι του γραφικού Παρθενώνα εγκατέλειψαν μαζικά το χωριό και πολιτογραφήθηκαν στον Νέο Μαρμαρά. Η άλλοτε προσφυγική κωμόπολη γνώρισε ραγδαία οικονομική άνθιση. Ο πληθυσμός διπλασιάστηκε και στράφηκε στον τουρισμό ως κύρια ασχολία. Έως τότε, κυριαρχούσαν οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι.
Τα έργα υποδομής και η υδροδότηση του χωριού διαδραμάτισαν εξίσου σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη που γνώρισε.
Φυσικά, πέρα από τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και τις εγκαταστάσεις, η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι ο κύριος λόγος που για μισό και πλέον αιώνα βρίσκεται στην κορυφή των εγχώριων τουριστικών προορισμών. Ο Νέος Μαρμαράς συνδυάζει βουνό και θάλασσα και προσφέρει διακοπές για όλα τα γούστα.
Διάσημο τουριστικό θέρετρο
Για τους πιστούς, το Άγιο Όρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι διαδρομές με το καραβάκι είναι τακτικές. Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην καρδιά του οικισμού, είναι επίσης άξιος αναφοράς και επίσκεψης.
Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν μαγευτικά οδοιπορικά. Η ανάβαση στον κατάφυτο ορεινό όγκο Ίταμο είναι από τα εντυπωσιακότερα. Δίνεται μάλιστα η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου βουνού ή μηχανής από τον Νέο Μαρμαρά, αν ο επισκέπτης προτιμά να διανύσει τα 15 χιλιόμετρα της διαδρομής με δίτροχο μέσο.
Όσοι αναζητούν την χαλάρωση πλάι στη θάλασσα, θα βρουν γαλήνη στις παρθένες παραλίες της Σιθωνικής χερσονήσου. Η παραλία του Παράδεισου είναι η διασημότερη και κατά γενική ομολογία, δικαιώνει το όνομά της. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι ακόμα η Λαγόμανδρα, η Αγία Κυριακή, η Κουτσουπιά και το Αζάπικο.
Όλες οι παραλίες υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους και έχουν γαλάζια σημαία από την Ε.Ε. Γύρω από το Νέο Μαρμαρά, υπάρχουν πολλά μικρά και γραφικά λιμανάκια, όμορφες απομονωμένες παραλίες και μια ομάδα μικρών νησιών, «Σπαλαθρονήσια».
Τέλος, για εκείνους που έχουν ακριβότερα γούστα, το Πόρτο Καρράς σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Νέο Μαρμαρά, προσφέρει χαλάρωση 5 αστέρων.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η επωνυμία Πόρτο Καρράς είναι παγκοσμίως γνωστή για έναν ακόμη λόγο. Αναγράφεται στην ετικέτα των διάσημων κρασιών, που παράγονται στον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό αμπελώνα της Ευρώπης. Αμπελώνας, ο οποίος απλώνεται στον Νέο Μαρμαρά!
Δείτε τον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό από ψηλά:
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ