Ο Νεγκούς Μένελικ ο 2oς ήταν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην ιστορία της Αιθιοπίας. Ήταν αυτοκράτορας από το 1889 έως το θάνατό του το 1913 και ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες. Κατάφερε να εκσυγχρονίσει την Αιθιοπία και να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενιαίου κράτους και εθνική ταυτότητα. Επί των ημερών του, το 1896, αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Αιθιοπίας.
Γεννήθηκε το 1884 στην πόλη της Ανκόμπερ και ήταν γιός του βασιλιά (Ρας) της φυλής Σόα, Χαϊλέ Μαλακότ, ανατράφηκε από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας και το 1865 ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας. Μέχρι το 1878 είχε καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.
Ο Μένελικ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της χώρας τόσο με κοινωνικά μέτρα, όπως η κατάργηση της δουλείας, η υποχρεωτική παιδεία, όσο και με έργα υποδομής, όπως η κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών Τζιμπουτί – Αντίς Αμπέμπα.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης εγκαθίδρυσε σχολεία σε όλη τη χώρα, επίσης το πρώτο μοντέρνο νοσοκομείο και ενθάρρυνε την ανάπτυξη και σύγχρονων κατασκευών όπως δρόμους, τηλεγραφεία και ταχυδρομεία.
Σχέσεις με την Ελλάδα
Από τo 1872, όταν βασιλιάς ήταν ο Ιωάννης Δ΄ είχε αρχίσει η μετακίνηση και εγκατάσταση Ελλήνων στην Αιθιοπία. Στα χρόνια του Μενελίκ Β΄ γίνεται οργανωμένα και συνεχίζεται μέχρι την ανατροπή τoυ αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, τo 1974. Η ανοιχτή πολιτική του Μενελίκ Β΄ προς τους ξένους και η ιδιαίτερη αγάπη που είχε προς τους Έλληνες είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές δραστήριες ελληνικές κοινότητες. Γνωστοί Έλληνες που αναφέρονται ότι έζησαν και εργάστηκαν στην Αιθιοπία την περίοδο αυτή είναι ο Αθανάσιος Σουρβής που εργάστηκε ως διπλωμάτης του Μενελίκ Β΄, ο αρχιτέκτονας Ορφανίδης που έκανε το σχέδιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Αντίς Αμπέμπα, ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, ο Ανδρέας Καββαδίας που εξέδωσε την πρώτη αιθιοπική εφημερίδα με τον τίτλο Aimiro (γνώση) και ο Γεώργιος Προκοπίου που δούλεψε ως προσωπικός του ζωγράφος.
Ο Μενελίκ Β΄, το 1909, ενώ ήταν ήδη παράλυτος από το 1906, συγκάλεσε συμβούλιο του θρόνου και αποσύρθηκε, παραχωρώντας την εξουσία στον γιο του, Ιγιάσου.
Προς τιμή της νίκης του στην Άντουα και των προσπαθειών του να αναμορφώσει την Αιθιοπία με το δικό του τρόπο, υπάρχει ένα άγαλμα του Μενελίκ Β΄ στη περιοχή Arada στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα, το δε μαυσωλείο του, έργο του Έλληνα Βασιλείου Ηλ. Λεντάκη, είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατά της.
Εκστρατείες
Ο Μένελικ ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες που επέκτειναν την Αιθιοπία και ενίσχυσαν τη δύναμή του. Η πιο γνωστή του ήταν το 1896 όταν νίκησε τον ιταλικό στρατό στη μάχη της Άντουα. Οι Ιταλοί είχαν επιχειρήσει να κάνουν προτεκτοράτο την Ερυθραία, βάση της συνθήκης του Ουτσάλι το 1889. Εν όψη της μάχης ο Μένελικ συμμάχησε με άλλους ηγέτες της περιοχής και δημιούργησε έναν ισχυρό στρατό, με σύγχρονα για την εποχή όπλα. Τον Οκτώβριο του 1896 μεταξύ Αιθιοπίας και Ιταλίας διεξάγεται η Μάχη της Άντουα που τέλειωσε με ήττα των Ιταλών και με την αναγνώριση της ανεξαρτησία της Αιθιοπίας.
Το 1889 οργάνωσε νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Σομαλών φυλάρχων και πλέον έλεγχε όλη την περιοχή. Με μια σειρά άλλων εκστρατειών κατάφερε να κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αιθιοπίας. Στα χρόνια του Μενελίκ Β΄, η Αιθιοπία επεκτάθηκε εδαφικά στο Αρούσι, στην Κάφρα, στο Ογκαντίν και στην εσωτερική Σομαλία.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr