Νέα στοιχεία για την “άγνωστη” δυναστεία της Αβύδου. Τι δείχνει ο τεράστιος τάφος Φαραώ που λεηλάτησαν οι τυμβωρύχοι

Νέα στοιχεία για την “άγνωστη” δυναστεία της Αβύδου. Τι δείχνει ο τεράστιος τάφος Φαραώ που λεηλάτησαν οι τυμβωρύχοι

Ομάδα Αιγύπτιων και Αμερικανών αρχαιολόγων ανακάλυψαν τεράστιο τάφο αγνώστου φαραώ, στη νεκρόπολη της Αβύδου, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου. Εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 3.600 ετών.

Οι ερευνητές τον εντόπισαν στη βάση ενός απότομου βράχου στην έρημο, όπου δυνατοί άνεμοι μεταφέρουν ριπές άμμου. Σε ορισμένα σημεία της νεκρόπολης, η άμμος έχει καλύψει δομές σε βάθος έως 5 και 6 μέτρων.

Σύμφωνα με τους New York Times, o ταφικός θάλαμος διαθέτει μια διακοσμημένη είσοδο, αρκετά δωμάτια και εντυπωσιακούς θόλους ύψους 5 μέτρων, κατασκευασμένους από πλίνθους λάσπης.

Είναι πολύ μεγαλύτερος από έναν άλλο τάφο που είχε ανακαλυφθεί στην Άβυδο πριν από μια δεκαετία, ο οποίος είχε θεωρηθεί τότε η πρώτη υλική απόδειξη μιας «χαμένης» δυναστείας βασιλέων στην περιοχή.

«Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα αυτής της δυναστείας», δήλωσε ο Josef Wegner, επιμελητής στο Μουσείο Penn στη Φιλαδέλφεια και επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς της ανασκαφής. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Στον νέο τάφο, ζωγραφισμένες σκηνές σε επιχρισμένα τούβλα διακοσμούν την είσοδο του ταφικού θαλάμου από ασβεστόλιθο.

Απεικονίζεται η θεά Ίσιδα και η αδελφή της, Νέφθυς, οι οποίες συχνά συνδέονταν με ταφικά έθιμα

«Αυτός ο τάφος και ο τάφος του Σενεμπ – Κάι είναι οι αρχαιότεροι βασιλικοί τάφοι που έχουν σωθεί και διαθέτουν εσωτερικές τοιχογραφίες», δήλωσε ο Wegner.

Όπως επισημαίνει, η New York Times, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν, πρόσθεσε, ότι η δυναστεία της Αβύδου δεν ήταν απλώς «μια σύντομη εξέγερση λίγων βασιλέων που αποσπάστηκαν από μια προηγούμενη επικράτεια».

Αν και η έκταση της γης που κυβερνούσαν αυτοί οι ηγεμόνες δεν είναι γνωστή, «οι βασιλείς της δυναστείας της Αβύδου φαίνεται να κυβερνούσαν μόνο μια περιοχή γύρω από την πόλη, παρά ολόκληρη την Αίγυπτο», ανέφερε ο αρχαιολόγος Matthew Adams.

«Ωστόσο, το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τον τίτλο του “βασιλιά” δείχνει ότι είχαν μεγαλύτερες φιλοδοξίες».

“Η Αίγυπτος ήταν διαιρεμένη σε πολλαπλά αντίπαλα βασίλεια όταν αυτοί οι βασιλείς κυβερνούσαν”

Υποστηρίζει ο Τζο Βέγκνερ, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ηγήθηκε της ανασκαφής και προσθέτει:  «Υπήρχαν πολλές συγκρούσεις και αναταραχές».

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αναγνωρίσιμα σκελετικά λείψανα στον νέο τάφο και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με την πάροδο των αιώνων.

Στην Άβυδο, τυμβωρύχοι λεηλάτησαν τον τάφο

Ένα μεγάλο άνοιγμα στον ταφικό θάλαμο, το οποίο προοριζόταν για τα κανωπικά αγγεία (δοχεία για τα όργανα του νεκρού, που συνήθως φυλάσσονταν σε επιχρυσωμένο κουτί), βρέθηκε άδειο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει κεραμικά και επιγραφές στην περιοχή, που δείχνουν ότι κατά τη ρωμαϊκή εποχή, περίπου 1.700 χρόνια πριν, άνθρωποι έσκαβαν τάφους για να εξαγάγουν τον ασβεστόλιθο, τον γρανίτη και τον χαλαζία που υπήρχαν μέσα.

Επιπλέον, το όνομα του ηγεμόνα στον νέο τάφο ήταν κάποτε ορατό σε κίτρινες λωρίδες ιερογλυφικών κειμένων, αλλά οι ενέργειες των αρχαίων ληστών το κατέστησαν πλέον δυσανάγνωστο.

«Έκαναν ακριβώς τη ζημιά που αρκούσε για να καταστρέψουν τα τμήματα των επιγραφών που θα μας επέτρεπαν να αναγνωρίσουμε το όνομα», δήλωσε ο Wegner.

Πηγή: The New York Times

Αρχική εικόνα: Instagram-Penn Museum

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.