Το παρελθόν της Νέας Υόρκης ζωντανεύει μέσα από φωτογραφίες που τράβηξε ο Jordan Liles, ακριβώς από την ίδια γωνία που είχε στήσει την κάμερά του ο πρωτοπόρος συνάδελφός του, George Bradford Brainerd, το διάστημα από το 1872 έως και 1887.
Από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014, ο Liles χρειάστηκε να στήσει πολλές φορές τη μηχανή για να πετύχει τη σωστή θέση της κάμερας, σε σχέση με το ύψος της από το έδαφος, να προσαρμόσει τον τύπο του φακού και να υπολογίσει την εστίαση.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι μάλλον τα κατάφερε και είναι εντυπωσιακό, πως υπάρχουν σημεία της πόλης που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα μετά από σχεδόν 150 χρόνια!
Ο εφευρέτης φωτογράφος, George Bradford Brainerd
Ο Brainerd γεννήθηκε το 1845 στο Χάνταμ Νεκ του Κονέκτικατ και ένα χρόνο αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στο Μπρούκλιν.
Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να πειραματίζεται φτιάχνοντας φωτογραφικές μηχανές με φακούς από γυαλιά για την όπερα και κουτιά πούρων. Επινόησε πολλές ευρεσιτεχνίες και η εφημερίδα «Brooklyn Daily Eagle», τον είχε χαρακτηρίσει “πατέρα της στιγμιαίας φωτογραφίας”.
Το 1876, κατάφερε να δημιουργήσει το φορητό “κουτί διαφάνειας” που αντικατέστησε την “υγρή πλάκα”, έναν παλαιό τύπο φωτογραφικής μηχανής που χρειαζόταν αρκετά λεπτά για να συλλάβει μια εικόνα.
Ο άνθρωπος που γνώριζε 12 γλώσσες και έβγαλε περίπου 2.500 φωτογραφίες στην καριέρα του συνέβαλε και στην πρόοδο της ιατρικής, καθώς σχεδίασε ειδική κάμερα για να φωτογραφηθεί ο λάρυγγας του ανθρώπου.
Είχε όμως σύντομη ζωή. Πέθανε το 1887 σε ηλικία 42 ετών αφού υπέφερε για χρόνια από μία λοίμωξη στο λαιμό και στο τέλος, είχε όγκο στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα ενδεχομένως του καπνίσματος, αλλά και της συνεχούς έκθεσής του σε χημικές ουσίες.
Η σύγχρονη ιστορία της Νέας Υόρκης συνυφασμένη με την εξέλιξη των ΗΠΑ
Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα είναι μια καθοριστική περίοδος για τις ΗΠΑ, αφού τα γεγονότα που συνέβησαν οδήγησαν στη μετατροπή της Αμερικής στην υπερδύναμη του 20ου αιώνα και του σήμερα.
Η Νέα Υόρκη αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η ταινία «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» τελειώνει με ένα πλάνο που δείχνει την ανάπτυξη του Μανχάταν. Αρχίζει από την εικόνα της πόλης με τα χαμηλά κτήρια στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε και διαδραματίζεται το φιλμ, στη συνέχεια δείχνει την περίοδο της ραγδαίας ανάπτυξης κατά τον μεσοπόλεμο και τελειώνει με τη γνωστή επιβλητική εικόνα της πόλης με τους ουρανοξύστες, στην οποία υπήρχαν ακόμη οι δίδυμοι πύργοι.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr