Τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, που καθόρισε το μέλλον της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 17.00.
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει το διπλωματικό παρασκήνιο και την αλλαγή στάσης των μεγάλων δυνάμεων που οδήγησε στην καθοριστική ναυμαχία.
Τέσσερις ώρες, ήταν αρκετές για να καταστραφεί ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος και να αλλάξει εντελώς το τοπίο για τους Έλληνες, οι οποίοι το 1827, έχαναν παντού.
Ηγέτες όπως ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας και ο Ανδρούτσος είχαν σκοτωθεί, χρήματα για την ενίσχυση του Αγώνα δεν υπήρχαν και οι επαναστατημένοι Έλληνες εξακολουθούσαν να «τρώγονται» μεταξύ τους με φανατισμό. Οι Πελοποννήσιοι πέθαιναν από το σπαθί του Ιμπραήμ και από την πείνα.
Οι ξένες δυνάμεις, που μέχρι τότε δεν στήριζαν την επανάσταση, αποφάσισαν να επέμβουν για να επιβάλουν ανακωχή, ώστε να σταματήσουν οι σφαγές του Ιμπραήμ.
Ιστορικοί και ερευνητές αναλύουν στην «Μηχανή του Χρόνου» το διεθνές περιβάλλον και εξηγούν ποια ήταν τα συμφέροντα της κάθε χώρας από την εμπλοκή της στο ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα φωτίζει την σημασία της σημαντικής συμφωνίας Άγγλων, Ρώσων και Γάλλων στην Αγία Πετρούπολη τον Απρίλιο του 1826 και τι προέβλεπε η καθοριστική συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε από τις τρεις δυνάμεις τον Ιούλιο του 1827 και επικύρωνε την σταρτιωτική παρέμβασή τους.
Η έρευνα φωτίζει τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη Ναυμαχία
Ο βρετανός αρχηγός του στόλου Έντουαρντ Κόδριγκτον, ο Γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ και ο αρχηγός του ρωσικού στόλου Λογγίνος Χέυδεν κατάφεραν να νικήσουν τους Οθωμανούς παρά την υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Η εκπομπή περιγράφει πως ξεκίνησε η ναυμαχία στον κόλπο του Ναβαρίνου, παρά την αντίθετη πρόθεση του Αγγλικού στόλου και πως εξελίχθηκαν τα στρατιωτικά γεγονότα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την ήττα της, δεν μπορούσε πλέον να επιβάλει όρους αλλά μόνο να συμβιβάζεται. Η επανάσταση δικαιώθηκε την ώρα που έσβηνε, αλλά ο δρόμος για τον καθορισμό ελληνικών συνόρων ήταν ακόμη μακρύς.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στην περιοχή της Πύλου και κατέγραψε τα σημεία που έγιναν οι συγκρούσεις, αλλά και τα μνημεία, που στήθηκαν στον κόλπο του Ναβαρίνου και σήμερα είναι επισκέψιμα, για να τιμήσουν τους πεσόντες από κάθε χώρα.
Έρευνα επεισοδίου: Φανή Κατσικάρη
Στην εκπομπή μιλούν:
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ– αντιπρόεδρος ελληνικού ινστιτούτου ναυτικής ιστορίας, απόστρατος αξιωματικός ΠΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΕΖΟΣ– ιστορικός
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΛΑΝΗ – μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΙΜ- ιστορικός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΕΣΗΣ- διδάκτωρ νεότερης ελληνικής ιστορίας διδάσκων στη σχολή ευέλπιδων
ΚΡΙΣΤΥ Ε. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ- συγγραφέας, ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΙΑΒΟΡΣΚΑΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- Διπλωματούχος ξεναγός, Ιστορικός
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ– ιστορικός ερευνητής, λαογράφος
Ειδήσεις σήμερα:
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr