Υποθέσεις που αφορούν σε ναρκωτικά, δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο και διαφθορά διαλεύκανε το 2023 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και αποτυπώνονται στην ετήσια απολογιστική της έκθεση. Ο αριθμός των καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς παρουσιάζεται κατά 20% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που καταδεικνύει εκτεταμένη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας και το Δημόσιο.
Από τα συνολικά 1.457 άτομα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στο επίκεντρο ερευνών της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, τα 460 υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ., 62 στο Λιμενικό και 30 στην Πυροσβεστική. Ελέγχθηκαν ακόμη 291 υπάλληλοι του Δημοσίου και 614 ιδιώτες. Το το πολυσέλιδο έγγραφο διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και ∆ιαφάνειας της Βουλής και σήμερα το φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα η “Καθημερινή”
Κοκαΐνη στον Πειραιά
Ως η πλέον σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζεται η σύλληψη τον Δεκέμβριο του 2023 δύο στελεχών της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την κατηγορία ότι αφαιρούσαν από την αποθήκη με τα κατασχεμένα ναρκωτικά κοκαΐνη, την οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην αγορά μέσω συνεργών τους.
Από τη μυστική έρευνα των «Αδιάφθορων» προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι αντικαθιστούσαν την ποσότητα της κοκαΐνης που αφαιρούσαν με κόλλα πλακιδίων, προκειμένου οι σάκοι με τα κατασχεμένα ναρκωτικά να μην αποδειχθούν λιποβαρείς σε περίπτωση ζύγισής τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έπειτα από νεότερο ενδελεχή έλεγχο που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Χημείο, η συνολική ποσότητα ναρκωτικών που φέρεται να υπεξαίρεσαν και να διακίνησαν τα διωκόμενα στελέχη του Λιμενικού υπολογίζεται σε 16 κιλά.
Η σύλληψη των δύο έγινε με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Από την απολογιστική έκθεση του 2023, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», προκύπτει ότι η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε πέρυσι σε συνολικά 143 επ’ αυτοφώρω συλλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και επίορκων στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, αντί 51 έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 180%.
Στην έρευνα εις βάρος των στελεχών του Λιμενικού χρησιμοποιήθηκαν κρυφές κάμερες και συστήματα καταγραφής ήχου. Ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση των 5 συνοριοφυλάκων από την Ορεστιάδα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με δουλεμπόρους, επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα σε μετανάστες μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο.
Η σύλληψη των πέντε έγινε τον Μάιο του 2023 και παρέμειναν 9 μήνες προφυλακισμένοι. Αφέθηκαν και οι πέντε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με την κύρια ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση να παραμένει ανοικτή.
20% αύξηση του αριθμού καταγγελιών κατά το προηγούμενο έτος, κάτι που μαρτυρά εκτεταμένη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας και το Δημόσιο.
Στην έκθεσή τους οι «Αδιάφθοροι» επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες αστυνομικοί (ποσοστό 36%) είναι ηλικίας μεταξύ 31 και 40 ετών. Το 89% των διώξεων αφορά χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, δηλαδή ειδικούς φρουρούς και αστυφύλακες, και μόλις το 11% στρέφεται κατά αξιωματικών του Σώματος. Οι διώξεις αναφέρονται στα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος», της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης», της «δωροληψίας», της «κατάχρησης εξουσίας» κ.ά.
Αξιωματικός και μάλιστα διοικητής του Α.Τ. στην Ίο συνελήφθη τον Σεπτέμβριο από στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων με την κατηγορία ότι ζητούσε χρήματα από επιχειρηματίες του νησιού (μαζί με συνεργό του, μηχανικό) ώστε να μην προβαίνει σε ελέγχους στα καταστήματά τους. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί εν μέσω καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς και σε άλλα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος.
Τον Απρίλιο του 2023 κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετέβη αιφνιδιαστικά στο «νησί των ανέμων» προς διερεύνηση καταγγελίας, που ήθελε αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να εισπράττουν αμοιβή προκειμένου να μην κάνουν πολεοδομικούς ελέγχους σε υπό κατασκευή ακίνητα του νησιού. Παρότι έκτοτε έχουν περάσει δώδεκα και πλέον μήνες, οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση να παραμένει ζωντανή.
Διαφθορά στο Δημόσιο
Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση των συλλήψεων δημοσίων υπαλλήλων. Το 2022 δεν ξεπέρασαν τους 11, το 2023 ανήλθαν σε 14, ενώ φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαΐου οι «Αδιάφθοροι» έχουν περάσει χειροπέδες σε 19 δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της ΔΟΥ Χαλκίδας.
Οι τελευταίοι ζητούσαν και τελικά εισέπρατταν εκβιαστικά χρήματα από επιχειρηματίες και ιδιώτες, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλόκαραν την επιστροφή χρημάτων που δικαιούνταν.
Με βάση τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν την περυσινή χρονιά στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ως οι πιο «προβληματικές» υπηρεσίες του Δημοσίου είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο τομέας της Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες Υγείας, καθώς και οι υπηρεσίες των υπουργείων, καθώς συγκεντρώνουν το 75% των καταγγελιών. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση σύλληψης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συμμετοχή σε κύκλωμα που εξέδωσε επ’ αμοιβή άδειες οδήγησης σε 194 υποψηφίους.
Αστυνομική βία
Στην έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεχωριστή ενότητα υπάρχει για τα περιστατικά «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς». Το 2022 καταγράφηκαν 14 τέτοια περιστατικά και το 2023 εννέα, τα περισσότερα εις βάρος αλλοδαπών.
Πέρυσι τον Μάρτιο έπειτα από καταγγελία Αλβανού κρατουμένου είχαν συλληφθεί με την κατηγορία του βασανισμού τέσσερις αστυνομικοί. Κατά τη μεταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη στον Κορυδαλλό ο κρατούμενος είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και όταν ζήτησε νερό από τους αστυνομικούς προκειμένου να συνέλθει, εκείνοι του αρνήθηκαν.
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr