Η υπόγεια πόλη με 300 δωμάτια, ναούς και δρόμους. Ο εντυπωσιακός οικισμός και η χρησιμότητά του

Η υπόγεια πόλη με 300 δωμάτια, ναούς και δρόμους. Ο εντυπωσιακός οικισμός και η χρησιμότητά του

Στη βόρεια Γαλλία, βρίσκεται η υπόγεια πόλη Naours. Ένα κρυφό και πολύπλοκο δίκτυο από σήραγγες που ξεπερνάνε σε μήκος τα τρία χιλιόμετρα, με 300 δωμάτια, κρυμμένα λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από ένα δασώδες οροπέδιο. Χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς ανά τους αιώνες.

Η Νάουρς άρχισε να αποκτά ζωή γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ. ως τμήμα ενός ρωμαϊκού λατομείου, όταν οι Ρωμαίοι άρχισαν να εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο της περιοχής.  Οι κάτοικοι των γύρω οικισμών άρχισαν να χρησιμοποιούν τον χώρο ως αποθήκη, αλλά και καταφύγιο καθώς κρύβονταν για να αποφύγουν επιθέσεις και επιδρομές.

Μεσαίωνας

Όταν οι ντόπιοι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν ως κρυψώνα σε περιόδους πολέμων και εισβολών στη διάρκεια του Μεσαίωνα, επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε ένα υπόγειο χωριό. Οι άνθρωποι προστατεύονταν στο υπόγειο δίκτυο και γι’ αυτό, άρχισαν να κατασκευάζουν πηγάδια, φούρνους, στάβλους ακόμα και μικρούς ναούς, μετατρέποντας το χώρο σε οικισμό.

Στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων στην υπόγεια πόλη που τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Η πόλη βρίσκεται 22 μέτρα κάτω από το έδαφος και το δίκτυο διαδρόμων εκτείνεται σε μήκος 1,6-3,2 χιλιόμετρα.  Αποτελείται από 28 στοές και 300 δωμάτια τα οποία ικανοποιούσαν πληθώρα αναγκών όπως η στέγαση ανθρώπων και ζώων, η παραγωγή τροφής, η αποθήκευση, αλλά και θρησκευτικές ανάγκες, καθώς η υπόγεια πόλη διαθέτει τρία παρεκκλήσια.

Η αίθουσα συνεδριάσεων της υπόγειας πόλης Naours. Πηγή φωτογραφίας:  wikimediamtx commons

Ο ανώτερος αριθμός κατοίκων που έχει φιλοξενήσει η πόλη Νάουρς είναι 3.000 κατά τον 17ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που δικαιολογεί τις σύνθετες τεχνικές υποδομές.
Οι κάθετες οδεύσεις και οι διάδρομοι οδηγούσαν σε καλύβες, σπίτια και άλλες κατασκευές στην επιφάνεια του εδάφους. Η ύπαρξη της πόλης  παρέμεινε κρυφή και οι αλλεπάλληλες εργασίες που γίνονταν καλύπτονταν από τις δραστηριότητες στην επιφάνεια.
Με την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρώπη, η πόλη σταδιακά εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε. Οι σπηλιές της Νάουρς σφραγίστηκαν για δεκαετίες. Το 1887 ένας κάτοικος της περιοχής που εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης, αποκάλυψε τμήμα των υπόγειων δομών.
‘Εκτοτε η περιοχή αναδείχτηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Ακόμα και σε περιόδους πολέμων οι στρατιώτες επισκέπτονταν την πόλη αφήνοντας το σημάδι τους στις επιφάνειες.

Παρεκκλήσι στις σήραγγες της Ναούρς. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Οι πόλεμοι

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 Αυστραλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδίασαν θέματα με τις οικογενειακές και τις ερωτικές τους σχέσεις και χάραξαν προτάσεις, με τις σκέψεις τους στους διαδρόμους. Πολλοί απ’ αυτούς πολέμησαν και σκοτώθηκαν στη μάχη του Σομ και τα γκράφιτι που άφησαν πίσω τους, αποκαλύπτουν προσωπικές ιστορίες και ιστορικές στιγμές.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο γερμανικός στρατός χρησιμοποίησε τον χώρο ως αρχηγείο.

Γκράφιτι που χάραξαν στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πηγή φωτογραφίας:  flickr

Οι ξεναγήσεις επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα βάθη της Νάουρς, να θαυμάσουν την ιστορική της σημασία και να δουν τα γκράφιτι που άφησαν οι στρατιώτες.
Η τοποθεσία έχει αποτελέσει αντικείμενο αρχαιολογικών και τουριστικών μελετών, καθώς παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για την υπόγεια ζωή και τις στρατηγικές επιβίωσης που χρησιμοποίησαν κοινότητες ανθρώπων σε διαφορετικές περιόδους.

Η υπόγεια πόλη είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό τουριστικό αξιοθέατο. Αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο. Από  τη ρωμαϊκή εποχή, έως τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, αφηγείται μια ιστορία επιβίωσης, ανθεκτικότητας και ανθρώπινης ευρηματικότητας.

Χάρτης του δικτύου της υπόγειας πόλης. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Οι κάτοικοι δεν δημιούργησαν εξαρχής ένα υπόγειο σύστημα προστασίας, αλλά εκμεταλλεύτηκαν μια ήδη υπάρχουσα λειτουργική δομή. Χρησιμοποίησαν συμβατικές κατασκευές στην επιφάνεια του εδάφους, ώστε να κρύψουν επιμελώς την πόλη.

Κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας κοινοβιακής ζωής και να επιβιώσουν κοινωνικά και οικονομικά.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr