Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989, ο Ρουμάνος δικτάτορας Νικολάε και η σύζυγός του, Έλενα Τσουασέσκου έπεφταν νεκροί από τα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος. Είχε προηγηθεί συνοπτική δίκη από μια ομάδα στρατηγών τους που λίγο πριν, ήταν στενοί τους συνεργάτες.
Ένας απ΄ αυτούς έφτιαχνε μια σαΐτα, καθώς ο 71χρονος πρόεδρος προσπαθούσε μάταια να επανακτήσει τον έλεγχο και να σώσει τη ζωή του.
Οι στρατηγοί ανακοίνωσαν στο ζευγάρι ότι καταδικάζονταν σε θάνατο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για γενοκτονία, καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, καταστροφή της εθνικής οικονομίας και ένοπλη καταστολή των διαμαρτυριών.
Σύμφωνα με την επίσημη εντολή, ο καθένας θα εκτελούνταν μόνος του, αλλά η Έλενα απαίτησε να πεθάνει στο πλευρό του άντρα της.
Στρατιώτες άρχισαν να τους δένουν τα χέρια με σχοινί, παρά τις αντιδράσεις τους.
Τους οδήγησαν στο προαύλιο, όπου τους έστησαν μπροστά στον τοίχο.
Ο Τσαουσέσκου σιγοτραγουδούσε τον ύμνο “Internationale”. Λίγο πριν ανοίξουν πυρ, φώναξε: «Να ζήσει η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας. Ανεξάρτητη και ελεύθερη». Σύμφωνα με τον στρατιώτη, Ιονέλ Μποϊέρου, που έριξε την πρώτη σφαίρα, οι τελευταίες λέξεις της Έλενας Τσαουσέσκου ήταν μια βρισιά που απεύθυνε προς έναν άλλο στρατιώτη.
Το 1989 ήταν μια ταραγμένη χρονιά για τη Ρουμανία.
Τα Χριστούγεννα ξέσπασαν ταραχές, οι οποίες εξελίχθηκαν σε γενικευμένη εξέγερση εναντίον του προέδρου της χώρας, Νικολάε Τσαουσέσκου.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πρώτα στην πόλη Τιμισοάρα, αλλά επεκτάθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όταν ο Τσαουσέσκου έδωσε εντολή στο στρατό να ανοίξει πυρ εναντίων των πολιτών.
Την 21η Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας εμφανίστηκε μπροστά στο πλήθος και εκφώνησε λόγο για τα κατορθώματα του καθεστώτος και τη λαμπρή του ιστορία.
Το συγκεντρωμένο πλήθος όμως άρχισε να τον αποδοκιμάζει και ο Τσαουσέσκου δεν είχε άλλη επιλογή από το να κρυφτεί στο εσωτερικό του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά του κομμουνιστικού κόμματος.
Έμεινε εκεί για μια ολόκληρη μέρα, καθώς στο εξοργισμένο, επαναστατημένο πλήθος προστέθηκαν ακόμα και πρώην συνεργάτες του.
Η μοναδική λύση που το απέμενε ήταν να φύγει κρυφά.
Επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο μαζί με τη γυναίκα του, Ελένα και δύο πιστούς συνεργάτες του.
Προσγειώθηκαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου στο “Snagov” κι από εκεί διέφυγαν με αυτοκίνητο για την Τιργκοβίστε.
Εκεί διακόπηκε η πορεία τους, καθώς συνελήφθησαν απ’ την αστυνομία, η οποία τους παρέδωσε με τη σειρά της στο στρατό.
Η δίκη των Τσαουσέσκου
Η δίκη και οι τελευταίες στιγμές του έχουν καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση.
Η εξέγερση του 1989 στη Ρουμανία είχε πνιγεί στο αίμα, αριθμώντας περισσότερα από 1.000 θύματα.
Ο κόσμος καλωσόρισε την είδηση του θανάτου του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε πια ελάχιστους υποστηρικτές.
Η μακροχρόνια προεδρία του είχε καταστρέψει τη χώρα, πολιτικά και οικονομικά.
Ο Τσαουσέσκου είχε επιβάλει ένα από τα σκληρότερα καθεστώτα του σύγχρονου κόσμου και η Ρουμανία ήταν η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να φτάσει σε βίαιη, αιματηρή επανάσταση για να αποβάλει το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ωστόσο, η γρήγορη δίκη των Τσαουσέσκου προκάλεσε αντιδράσεις, στις οποίες οι υπεύθυνοι απάντησαν, ισχυριζόμενοι ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να καταλαγιάσει ο πανικός και η ένταση που επικρατούσε σε όλη τη χώρα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τίτο, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας που παντρεύτηκε πέντε φορές. Στα 86 του, παράτησε τη γυναίκα του για μια 35χρονη τραγουδίστρια όπερας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr