Στην Αγγλία τον αποκαλούν “Mr Brexit” ή αλλιώς ο “άνθρωπος της παμπ”. Έχει τη φήμη του ανθρώπου που αψηφά την “πολιτική ορθότητα”, καπνίζοντας και πίνοντας αλκοόλ απροκάλυπτα.
Για μερικά χρόνια έμεινε στο πολιτικό περιθώριο μέχρι που το όνομά του ακούστηκε ξανά το 2019 από οπαδούς του Brexit. «Νάιτζελ! Νάιτζελ! Νάιτζελ!», φώναζαν με μία φωνή σε συγκέντρωση στο Πιτέρμπορο.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι πολιτικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, πολιτικός αναλυτής, πρώην εργαζόμενος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και ο άνθρωπος που συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του βρετανικού πληθυσμού, ο λόγος του έχει χαρακτηριστεί δηκτικός και ρατσιστικός και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εγείρει αντιδράσεις.
Ο Φάρατζ μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις στο Κεντ. Ο πατέρας του ήταν χρηματιστής. Έγινε αλκοολικός και όταν ο Φάρατζ ήταν μόλις 5 ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του. Ωστόσο, η μητέρα του φρόντισε να μη στερηθεί τίποτα, όπως για παράδειγμα ένα καλό ακριβό σχολείο. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική. Δήλωνε υποστηρικτής και ενεργό μέλος του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Οι καθηγητές του εξέφραζαν ανησυχίες για τις απόψεις του, τις οποίες χαρακτήριζαν φασιστικές.
Μόλις ενηλικιώθηκε αποφάσισε να μην πάει στο Πανεπιστήμιο. Ήθελε να δουλέψει. Έτσι, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και σε επενδυτικές τράπεζες.
Το ατύχημα που παραλίγο να τον σκοτώσει
Τον Νοέμβριο του 1985, όταν ο Φάρατζ ήταν 21 ετών, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και το αριστερό πόδι. Οι γιατροί σκέφτονταν πως ίσως χρειαζόταν να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό. Έβαλε νάρθηκα για 11 μήνες.
Όμως, χάρη στο τραγικό ατύχημα που παραλίγο να του αφαιρέσει τη ζωή, ο Φάρατζ γνώρισε την πρώτη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Ήταν η νοσοκόμα που τον φρόντιζε.
Ένα χρόνο μετά το ατύχημα, διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε ορχεοκτομή για να μην κάνει μεταστάσεις.
Μετά από τις περιπέτειες με την υγεία του, ο Φάρατζ δήλωνε αποφασισμένος να ζήσει όσα περισσότερα πράγματα μπορούσε.
Ο ευρωσκεπτικιστής
Το 1992 ο Φάρατζ εγκατέλειψε το Συντηρητικό Κόμμα, όταν ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Μέιτζορ, υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία είχε στόχο την «ολοένα στενότερη ένωση» των ευρωπαϊκών εθνών.
Έναν χρόνο αργότερα, έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κεντρική πολιτική θέση του κόμματος στην αρχή ήταν η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 1999 εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπεύοντας την Νοτιοανατολική Αγγλία. Επανεξελέγη Ευρωβουλευτής το 2004, το 2009 και το 2014. Κι όλα αυτά ενώ ξεκάθαρα ήταν κατά της ευρωπαϊκής ένωσης.
Το 2006 αντικατέστησε τον Ρότζερ Νάπμαν και έγινε αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας.
Ο Φάρατζ πρότεινε να σταματήσουν να επικεντρώνονται μόνο σε ένα ζήτημα και να αναπτύξουν πολιτικές και για άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.
Στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι το κόμμα βρίσκεται “στο επίκεντρο της βρετανικής κοινής γνώμης” και ότι είναι η “πραγματική φωνή της αντιπολίτευσης”.
Όταν τον ρώτησαν αν κηρύσσει “πόλεμο” ενάντια στο Συντηρητικό Κόμμα, εκείνος απάντησε ότι “είναι ένας πόλεμος του Κόμματος Ανεξαρτησίας και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας”.
Στις ευρωεκλογές του 2009 κατάφερε να εξασφαλίσει 13 από τις 72 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, ήξερε ότι δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίδοση του κόμματος στις εσωτερικές εκλογές ήταν πολύ χαμηλή. Τον Νοέμβριο του 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του ως αρχηγός του κόμματος και να διεκδικήσει στις γενικές εκλογές κοινοβουλευτική έδρα για την εκπροσώπηση του Μπάκιγχαμ στη θέση του Τζον Μπέρκοου. Όμως, δεν τα κατάφερε.
Το αεροπορικό ατύχημα
Το πρωί της ημέρας των εκλογών του 2010 επιβιβάστηκε σε ένα διθέσιο αεροπλάνο, το οποίο θα πετούσε με το μπάνερ του κόμματος. Το αεροσκάφος συνετρίβη. Οι μετέπειτα έρευνες έδειξαν ότι το μπάνερ μπλέχτηκε στην ουρά του αεροπλάνου με αποτέλεσμα να πέσει. Ο Φάρατζ βγήκε από τα συντρίμμια με αίματα στο στόμα.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει τα πλευρά και το στέρνο του, ενώ το πνεύμονάς του είχε τρυπηθεί. Γι άλλη μια φορά αποδείχθηκε εφτάψυχος.
Μερικούς μήνες αργότερα, ο πιλότος του αεροσκάφους, Τζάστιν Άνταμς, κατηγορήθηκε ότι απειλούσε τη ζωή του Φάρατζ και ενός άνδρα που είχε αναλάβει την έρευνα του ατυχήματος. Ο πιλότος έλεγε ότι ο Φάρατζ του κατέστρεψε τη ζωή. Βρέθηκε νεκρός το 2013.
Δείτε το βίντεο με εικόνες από το ατύχημα του Φάρατζ. “Νόμιζα ότι θα πεθάνω”, είχε πει:
“Θέλω τη χώρα μου πίσω”
Την ίδια χρονιά επανεξελέγη αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας.
Μετά τις γενικές εκλογές του 2010 ο Φάρατζ άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δημοτικότητα και προσέλκυσε τους απογοητευμένους Συντηρητικούς, αλλά και Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, γεγονός που φάνηκε στην αύξηση του ποσοστού του στις εσωτερικές εκλογές τα επόμενα χρόνια.
Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά στο ευρωπαικό κοινοβούλιο λέγοντας οτι η Ελλάδα είναι σε τραγική κατάσταση, η χώρα υπό ξένο έλεγχο και πρότεινε να μετονομάσει τη Νέα Δημοκρατία σε Μη Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η ανίερη συμμαχία που κυβερνά την Ευρώπη, έφαγε τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή είχε προτείνει δημοψήφισμα και στη θέση του έβαλε έναν πρώην υπάλληλο της Γκόλντμαν Σακς.
Τον Μάιο του 2014 ο Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συνολικά 4.376.635 ψήφους. Έγινε το πρώτο κόμμα από το 1906 που κατάφερε να κερδίσει εθνικές εκλογές, εκτός από το Συντηρητικό και Εργατικό Κόμμα της χώρας. Εξασφάλισε συνολικά 24 έδρες. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα των εκλογών και το γενικότερο αντιευρωπαικό κλίμα στην Μ.Βρετανία, άσκησε πίεση στο Συντηρητικό κόμμα για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγόταν στις γενικές εκλογές του 2015, θα διεξήγαγε δημοψήφισμα. Κι έτσι έγινε.
Το 2015 στις γενικές εκλογές ο Φάρατζ απέτυχε να εκλεγεί. Αμέσως, μετά ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας.
Όμως, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος απέρριψε την παραίτησή του και διατήρησε την ηγετική του θέση.
“Είπαν ομόφωνα ότι δεν ήθελαν να παραιτηθώ. Μου υπέβαλαν αναφορές, υπογραφές, δηλώσεις από τα μέλη του κόμματος που έλεγαν ότι μια τέτοια κίνηση θα έκανε κακό στο Κόμμα. Κλείστηκα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να σκεφτώ τι να κάνω και αποφάσισα υπέρ του συμφέροντος του κόμματος”, είχε δηλώσει. Ο Φάρατζ παρέμεινε στην προεδρία.
Το 2016 έγινε το βρετανικό δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας ή την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 52% των ψηφοφόρων, κάτι που μεταφράζεται σε 17.410.742 άτομα, ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, το λεγόμενο “Brexit”. Ο Φάρατζ δήλωσε ότι “η 23η Ιουνίου πρέπει να γραφτεί στη βρετανική ιστορία ως μέρα ανεξαρτησίας. Πρέπει να γίνει εθνική εορτή”.
Δυο εβδομάδες αργότερα, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του Κόμματος Ανεξαρτησίας. Εξήγησε ότι “το πολιτικό του όραμα είχε επιτευχθεί”.
“Πριν από το δημοψήφισμα έλεγα θέλω τη χώρα μου πίσω. Τώρα λέω ότι θέλω τη ζωή μου πίσω”, ανέφερε.
Οι προκλητικές δηλώσεις
Το 2014 σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC δήλωσε πως θα τον ενοχλούσε αν Ρουμάνοι αποφάσιζαν να μετακομίσουν δίπλα του. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι διαφορά έχουν με τους Γερμανούς, αναφερόμενος στη δεύτερη σύζυγό του Κίρστεν Μεχρ που έχει καταγωγή από τη Γερμανία. Ο Φάρατζ του απάντησε: “Ξέρεις πολύ καλά ποια είναι η διαφορά”.
Ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φάρατζ παρουσίασε τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ως πειστήρια για “να προχωρήσει η Βρετανία μόνη της”.
Σε άλλη δήλωσή του είχε πει ότι οι μετανάστες που έχουν HIV δεν πρέπει να μπαίνουν στη χώρα.
Μια άλλη στάση του που ξεσήκωσε αντιδράσεις είναι ότι τάσσεται κατά του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2008 ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζήτησε να γίνουν περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις.
Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του όλοι σηκώθηκαν όρθιοι εκτός του Φάρατζ, ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις του Καρόλου “στην καλύτερη περίπτωση αφελείς και ανόητες”.
Το 2015 είχε δηλώσει ότι είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες παίρνουν λιγότερα χρήματα και είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.
“Αν είσαι γιατρός, δικηγόρος ή ερευνήτρια και κάνεις παιδί μπορεί να λείπεις έξι μήνες ή έναν χρόνο. Δεν θα αλλάξει κάτι. Αλλά υπάρχουν δουλειές που αν λείψεις έξι μήνες και επιστρέψεις, θα πληρώνεσαι λιγότερο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και είναι δύσκολο να αλλάξει”.
Μου πετάνε αυγά και είμαι άφραγκος
Ο Φάρατζ σε συνέντευξή του στη Daily Mail το 2017, έναν χρόνο μετά τη ψήφιση του Brexit, ανέφερε ότι δεχόταν επιθέσεις από πολίτες.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι:
δεν μπορεί πλέον να πηγαίνει σε παμπ χωρίς σωματοφύλακα,
δέχεται συχνά λεκτική βία και απειλές για τη ζωή του,
του έχουν πετάξει αυγά και ότι του έχουν σκάσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του.
Είπε ότι ανησυχεί για τα παιδιά του, καθώς δέχονται λεκτική βία εξαιτίας του ονόματός τους.
Ο Φάρατζ ανέφερε, επίσης, ότι είναι “άφραγκος”.
Όμως, τα νούμερα δείχνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας International Business Times το 2017, ο Φάρατζ μόνο από τον μισθό του ως Ευρωβουλευτής έπαιρνε 8.484 τον μήνα, δηλαδή 101,808 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική του περιουσία ξεπερνούσε τα 2,5 εκατομμύρια.
Το 2019 σύστησε το “Κόμμα του Brexit” μετά από παράταση που πήρε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή αρχικής εικόνας: flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιος πολιτικός αρχηγός έπαιζε ποδόσφαιρο πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο πρώην κομμουνιστής που πέρασε στην αντίθετη όχθη και κατηγορείται ως ρατσιστής
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ