Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1964 στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.
Η μητέρα του ήταν μόλις 16 κι ο πατέρας του 18. Δεν ήταν έτοιμοι να γίνουν γονείς, ούτε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια. Όταν ο μικρός ήταν μόλις 17 μηνών, πήραν διαζύγιο.
Για τέσσερα χρόνια, η νεαρή μητέρα μεγάλωνε μόνη της το παιδί. Μέχρι που το 1968, μόλις είκοσι χρονών, αποφάσισε να ξαναφτιάξει τη ζωή της.
Παντρεύτηκε τον Μάικ, έναν Κουβανό που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1962. Μάλιστα, όταν έφτασε στην Αμερική, η μόνη αγγλική λέξη που ήξερε ήταν το “hamburger”. Με σκληρή δουλειά και επιμονή, έμαθε τη γλώσσα και σταδιακά ορθοπόδησε.
Ο Μάικ αποφάσισε να υιοθετήσει το παιδί της γυναίκας του, να του δώσει το επώνυμό του και να τον μεγαλώσει σαν γιο του.
Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος και εργατικός άντρας, χαρακτηριστικά που πολλοί εικάζουν ότι επηρέασαν καθοριστικά τον θετό του γιο.
“Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ασυνήθιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε βοήθησαν στην δημιουργία αυτού του φλέγοντος συνδυασμού ευφυΐας, φιλοδοξίας και αδιάκοπης ανάγκης να αποδεικνύει την αξία του. Δύο ακόμα τεχνολογικοί ογκόλιθοι, ο Στηβ Τζομπς και ο Λάρι Έλισον, ήταν επίσης υιοθετημένοι και πολλοί θεωρούν ότι αυτή η εμπειρία καλλιεργεί μία πολύ δυνατή ώθηση για επιτυχία”, αναφέρει ο βιογράφος του.
Ο μικρός από πολύ νωρίς φάνηκε ότι ήταν ανήσυχο πνεύμα. Του άρεσαν οι κατασκευές, ήταν υπερκινητικός και έκανε διαρκώς ερωτήσεις. Όταν πήγε σχολείο, διέπρεψε. Ήταν άριστος μαθητής και εξαιρετικά εύστροφος, με αποτέλεσμα να προσπεράσει μερικές τάξεις και να αποφοιτήσει νωρίτερα. Στον λόγο που έβγαλε κατά την τελετή αποφοίτησής του, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να δει την ανθρωπότητα να κατακτά το διάστημα.
Τα μεγαλύτερα ινδάλματά του ήταν ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο εφευρέτης Τόμας Έντισον, αλλά και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ -όχι τόσο λόγω των καρτούν, αλλά των επιχειρηματικών καινοτομιών που εισήγαγε. Ακολουθώντας τα βήματα του πρώτου, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην θεωρητική φυσική. Σύντομα όμως, συνειδητοποίησε ότι η κλίση του ήταν άλλη. Έτσι έκανε στροφή προς την μηχανική και τον προγραμματισμό.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Princeton με επαίνους και ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρείες τεχνολογίας. Πριν ακόμα κλείσει τα 30, είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως στέλεχος που διαρκώς ανελισσόταν. Το όνειρο του όμως ήταν να δημιουργήσει κάτι δικό του.
“Μία μέρα διάβασα ότι η χρήση του διαδικτύου αυξανόταν με ρυθμό της τάξης του 2.300% τον χρόνο. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ για άλλον κλάδο που να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα”, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.
Μετά από τη διαπίστωση αυτή, έφτιαξε μια λίστα με τα 5 προϊόντα που η ψηφιακή διακίνησή τους στο μέλλον ήταν πιθανότερο να γνωρίσει μεγαλύτερη άνθιση. Κατέληξε ότι αυτά ήταν τα CD, τα ηλεκτρονικά είδη, το υπολογιστικό λογισμικό, τα βίντεο και τα βιβλία.
“Η ιδέα, του να δημιουργήσω μια online βιβλιοθήκη με εκατομμύρια τίτλους βιβλίων -κάτι που στον πραγματικό κόσμο δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει- με εξίταρε”.
Με παρότρυνση και της γυναίκας του, το 1994 παραιτήθηκε από την δουλειά του και ξεκίνησε να εργάζεται στο γκαράζ του σπιτιού τους για την υλοποίηση του καινοτόμου οράματος. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ιδρύθηκε και επίσημα το Cadabra. Λίγους μήνες αργότερα, όταν ο δικηγόρος του παράκουσε το όνομα και το πρόφερε “cadaver” (πτώμα), ο νεαρός επιχειρηματίας αποφάσισε να το αλλάξει.
Άνοιξε ένα λεξικό και άρχισε να ψάχνει. Το βλέμμα του έπεσε πάνω στο όνομα ενός ποταμού: Amazon.
Αυτή ήταν η αρχή του τεχνολογικού κολοσσού. Μέχρι το 1998, το πρωτοποριακό διαδικτυακό “πολυκατάστημα” είχε επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εκτός του βιβλίου.
Σήμερα η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης αγαθών και υπηρεσιών στο ίντερνετ.
Και ο ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος, το υιοθετημένο παιδί του Κουβανού μετανάστη, σύμφωνα με το Forbes, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Έγραφε κώδικα για υπολογιστές στο γυμνάσιο και απέρριψε την Microsoft ενώ πήγαινε ακόμα σχολείο. Χάκαρε τους σέρβερ στο Χάρβααρντ και έγινε γρήγορα δισεκατομμυριούχος. Τον αναγνωρίζετε;
αρχική φωτογραφία: YouTube
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ